Γεφύρι της Άρτας το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                                    

        25/02/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας       

                                
ΘΕΜΑ: Γεφύρι της Άρτας το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Πριν από δεκατρία χρόνια δημοπρατήθηκε το έργο ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Κατερίνης, αλλά ακόμη δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί.
Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης κατασκευάζεται σε έκταση 68.829 τ.μ., που βρίσκεται δυτικά της Κατερίνης, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Το συνολικό εμβαδόν του είναι περίπου 33.000 τ.μ. και ο συνολικός αριθμός των κλινών ανέρχεται σε 227 κλίνες. Στη νέα μελέτη της επαναδημοπράτησης έχει προστεθεί και Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα. Στο χώρο παρέχονται συνολικά 370 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ προβλέπεται και χώρος ελικοδρομίου.

Μεταξύ των τμημάτων περιλαμβάνονται δύο νοσηλευτικές μονάδες χειρουργικού τομέα, δύο νοσηλευτικές μονάδες παθολογικού τομέα, μαιευτική – γυναικολογική, παιδιατρική, μονάδα εντατικής θεραπείας, μονάδα βρεφών και προώρων, μονάδα τεχνητού νεφρού, AIDS, ψυχιατρική, βραχείας νοσηλείας, παρακολούθησης εγκύων και οικογενειακού προγραμματισμού, κοινωνικής ιατρικής, διαγνωστικά κέντρα.
Η πρώτη προκύρηξη του έργου έγινε στις 29 Ιουλίου 1996 και η τελική σύμβαση με την ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ υπεγράφη το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Η ίδια εταιρεία ανέλαβε και το νοσοκομείο της Κέρκυρας, δίνοντας μεγάλη έκπτωση, που άγγιζε το 48%.

Η καθυστέρηση στις εργασίες έφερε την απένταξη του έργου από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την εγγραφή του, τον Ιανουάριο του 2004 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 35.000.000 ευρώ. Νωρίτερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2003, αποφασίζεται να λυθεί η σύμβαση με τον εργολάβο και να επαναπροκηρυχθεί το έργο, ενώ υπογράφτηκε σχετικό Συμφωνητικό Φιλικού Διακανονισμού. Από τη ΔΕΠΑΝΟΜ εκτιμήθηκε ότι η πρόοδος των εργασιών έφτανε μόλις στο 36% του συνολικού αντικειμένου κατασκευής οικοδομικών εργασιών. 
Το έργο, όπως είναι γνωστό, είχε σταματήσει, και το 2004, μετά την αποβολή της αναδόχου εταιρείας ΕΡΓΑΣ, επαναπροκηρύχθηκε. Όμως, μετά τις εθνικές εκλογές ο διαγωνισμός “πάγωσε” από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το έργο συνεχίστηκε με την ίδια εταιρία.
Ο διαγωνισμός που έγινε με την αλλαγή της κυβέρνησης ακυρώνεται και το νοσοκομείο μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Το Μάιο του 2004 με δηλώσεις τους ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, όσο και ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, διαβεβαιώνουν ότι το νοσοκομείο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ ανακοινώνεται ότι το έργο θα γίνει με τη διαδικασία της ιδιωτικής συγχρηματοδότησης, με τον τύπο PPP- PFI.

Τον Ιανουάριο του 2005 το υπουργείο Υγείας αναθέτει το έργο και πάλι στην ΕΡΓΑΣ παρ’ ότι είχε ήδη αποβληθεί και λόγω υπαιτιότητας της το έργο είχε σταματήσει.
Μετά από δυόμισι χρόνια και μετά την αποκάλυψη πλαστών εγγυητικών επιστολών, που είχε καταθέσει ο εργολάβος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο προκηρύσσει εκ νέου το έργο και στα μέσα Φεβρουαρίου 2007 στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Παρακολούθησης Νοσοκομειακών Μονάδων) το έργο αναλαμβάνει η ΑΤΤΙΚΑΤ.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κωνσταντόπουλο, το νέο νοσοκομείο θα είχε παραδοθεί το 2008, ενώ όπως είχε πει κατά τη διάρκεια εγκαινίων περιφερειακού ιατρείου στο Λόφο Πιερίας, “το έργο βρίσκει επιτέλους το δρόμο του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποπεράτωση των εργασιών μέσα στην τετραετία αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κατά την προεκλογική του ομιλία στην πλατεία της Κατερίνης.
Με αυτά τα δεδομένα,
Ερωτάται  ο  υπουργός
• Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου και ποιο είναι αυτό;
• Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να τηρηθεί αυτή τη φορά το χρονοδιάγραμμα και να σταματήσει η κοροϊδία εκ μέρους των εργολαβικών εταιρειών και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος;
• Προβλέπονται ρήτρες στην περίπτωση που οι ανάδοχες εταιρείες είναι ανακόλουθες με τις υποχρεώσεις τους και αν ναι ποιες είναι αυτές;
• Ποια ήταν και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα σε σχέση με τις ρήτρες στην προηγούμενη ανάδοχο εταιρεία ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.