Για τα γεωργικά φάρμακα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

                                                                              28/07/10
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα την ενημέρωση για τον «νόμο για τα γεωργικά φάρμακα», ο βουλευτής Β΄Αθήνας Γρηγόρης Ψαριανός, μεταξύ άλλων τόνισε: «… ζούμε σε μια χώρα που υποφέρει  από την αλόγιστη χρήση  φαρμάκων και φυτοφαρμάκων…

…είναι θετικό το γεγονός ότι κατατίθεται σχέδιο νόμου, με το οποίο εκσυγχρονίζεται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και παράλληλα εισάγονται διατάξεις για την χρήση των γεωργικών φαρμάκων, την διαχείριση των κενών συσκευασίας  και των έλεγχο των ψεκαστικών μηχανημάτων, που  μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, δεν αναφέρεται πουθενά το πώς θα αντιμετωπιστεί η  εισαγωγή επικίνδυνων, παραποιημένων φυτοφαρμάκων, που εισάγονται παράνομα από την Τουρκία, τη FYROM, την Αλβανία , ακόμα και από τη μακρινή Κίνα και η οποία είναι επικίνδυνη για την τροφική αλυσίδα και το περιβάλλον. Και είναι άλλη μια απώλεια φορολογικών εσόδων. Να σας μεταφέρω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα, ως βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην Θεσπρωτία και μου μετέφεραν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ότι πρόσφατα φορτίο εσπεριδοειδών, πολλών τόνων, με προορισμό τη Ρωσία επεστράφη διότι, βρέθηκε στην κλίμακα  με βαθμό επικινδυνότητας 10,  όταν το ανώτατο όριο είναι 12, και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα του ελληνικού αγροτικού προϊόντος.
Άλλο σοβαρό θέμα είναι η τιμολόγηση του γεωργικού φαρμάκου και προτείνουμε, αξιοποιώντας και τους γεωπόνους, να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ποιότητας-Σύνθεσης-Τιμών και Μητρώο Φαρμάκων για τον έλεγχο και την πιστοποίηση όλων των σκευασμάτων, που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό θα βοηθήσει πιθανότατα και στο να μην επιβαρύνεται το γεωργικό προϊόν με επιπλέον κόστος.
Για τον έλεγχο των μεταλλαγμένων τι μέτρα θα πάρετε;
Και κλείνοντας, να τονίσω ότι ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται παιδεία για να μπορέσει να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες, που διαμορφώνονται, οι περισσότεροι αγρότες προχωρούν μόνοι χωρίς βοήθεια από την πολιτεία.  

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.