Δελτίο Τύπου για πρόσφυγες από Συρία 18/9/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

18/9/2012

Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν και παραμένει, πως το σύνολο των προβλημάτων με τους μετανάστες, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, και τους πρόσφυγες μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνέργιες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και μάλιστα σε ενέργειες που να λαμβάνουν υπόψη πολύ σοβαρά το σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν τα προβλήματα της αναγκαστικής μετανάστευσης.
Για τη περίπτωση της Συρίας μιλάμε για αναγκαστική προσφυγιά, εξαιτίας ενός ακήρυχτου και ανεξέλεγκτου πολέμου.

Τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στην Τουρκία περισσότεροι από 400.000 Σύριοι πρόσφυγες, προσπαθώντας να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου και 150.000 από τους οποίους βρίσκονται ήδη στα παράλια της Μ. Ασίας προσπαθώντας με κάθε τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη δηλαδή στην Ελλάδα.
Οι Τούρκοι που αναγκαστικά δέχονται το κύμα αυτών των προσφύγων κατασκευάζουν στη περιοχή της Σμύρνης ένα Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.
Στη πρόσφατή μας επίσκεψη με τη συνάδελφο Νίκη Φούντα, στη Σμύρνη συναντηθήκαμε με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος , συγκεκριμένα με τους Hamza Dag και Ali Aslik, μεταξύ των άλλων που συζητήθηκαν περί τα Ελληνοτουρκικά τέθηκε από την πλευρά μας και το θέμα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί και με διμερή συνεργασία το θέμα αυτό. Μάλιστα από τους παραπάνω Τούρκους βουλευτές ετέθη ανοιχτά και χωρίς περιστροφές το ζήτημα της βοήθειάς μας για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

 

Η Δημοκρατική Αριστερά, προτείνει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ούτως ώστε σε συνεργασία με τη γειτονική χώρα να επιδιώξουμε από κοινού την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των Σύριων και όχι μόνο προσφύγων, βασισμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Και αυτό πρέπει να γίνει πρακτικά τώρα και όχι να αρχίσουμε και πάλι την ανάπτυξη φιλολογίας για το πολύ δύσκολο αυτό θέμα. Δηλαδή φιλολογίας για τις ζωές των άλλων.