Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις μετρήσεις για το ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι καθαρός ο λόγος του χώρου

Την άποψη ότι μια υπό διαμόρφωση σοσιαλδημοκρατία θα έπρεπε να είναι πολύ πιο επιθετική απέναντι σ’ έναν υφέρποντα μαδουρισμό εξέφρασε ο Γρηγόρης Ψαριανός, αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, στην συζήτηση που είχε με τον Γιώργο Κουβαρά στην εκπομπή “Evening Report” του ACTION 24. Στην συζήτηση, που εκτός από τα θέματα επικαιρότητας περιστράφηκε εκτενώς γύρω από την φυσιογνωμία του ΚΙΝΑΛ, αλλά και την καταγραφή του στην περίπτωση εκλογών, ο βουλευτής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, είπε:

Για το θέμα των κατά καιρούς συζητήσεων και επαφών με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Φώφη Γεννηματά και ο οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να συζητάει με όποιον θέλει είτε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ως απόφαση ενός κόμματος ή κινήματος, είτε από μόνος του ως ηγέτης ενός χώρου. Όταν το κάνει από μόνος του, θα αναλάβει και την ευθύνη και των επαφών, και των συζητήσεων αλλά και των διαδικασιών στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει. Κι επειδή προσπαθώ να απαντάω σε μερικά θέματα πριν τεθούν η δική μου θέση είναι πως με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση και με αυτές τις συνθήκες δεν κάνεις καμία κουβέντα. Τέλος».

Όσον αφορά τα περί εκλογών σενάρια, ο Γρηγόρης Ψαριανός επισήμανε:
«Θεωρώ με πιθανότητα 30% το σενάριο να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του ’18. Διαφορετικά σ’ έναν χρόνο από τώρα, δηλαδή την Άνοιξη του ‘19. Αποκλείω την τετραετία. Εκτός αν βγάλει κανένα λαγό, κουνέλι ή κανένα …κουνάβι από το καπέλο ο Τσίπρας και το παρουσιάσει για φοβερό μεζέ! Και δυστυχώς ο κόσμος τσιμπάει με μεζεδάκια τέτοια. Κι όταν, βέβαια, καταλάβει ότι έφαγε ασβό, έχει μια δυσφορία αλλά δεν το ομολογεί!

Βλέπω πιθανή μια αυτοδυναμία της ΝΔ, παρόλες τις αναταράξεις που έχει στο χώρο της. Γιατί πρέπει να πω πως υπάρχει μια περιοχή της ΝΔ που στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Υπάρχουν διάφορα ονόματα ανθρώπων, κάποιοι είναι και πρώην πρόεδροι, που μεγάλωσαν κι ανδρώθηκαν στο χώρο της παραδοσιακής δεξιάς και τώρα είναι εξωφυλαρούχες του Τσίπρα και του Καμένου. Είναι η λεγόμενη λαϊκή δεξιά. Υπάρχουν περιοχές τέτοιες απ‘ όλα τα κόμματα που έχουν έναν αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ακούνε Ευρώπη ή Βρυξέλλες και βγάζουν σπυράκια. Εγώ είμαι απέναντι σ’ αυτούς. Είτε είναι δεξιοί είτε είναι αριστεροί. Ανήκω στη σχολή του Παπαγιαννάκη, που έλεγε πως εάν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να την κάνουμε τώρα. Και όχι ως μια απλή νομισματική ένωση, αλλά ως τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Θέλω περισσότερη Ευρώπη.

Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το ποσοστό που δυνητικά θα πάρει το Κίνημα Αλλαγής. Αλλά από τις έως τώρα μετρήσεις, δεν είμαι ικανοποιημένος. Και δεν μπορώ να εμφανίζομαι ως αισιόδοξος, εκεί που δεν είμαι ικανοποιημένος επί των πραγματικών στοιχείων. Διότι, δεν το κάναμε για να μείνει 10%, όταν δηλαδή το ΠΟΤΑΜΙ έχει 4% και το ΚΙΝΑΛ έχει 6%. Γιατί είναι κι ο Καμίνης, κι ο Παπανδρέου, και άλλα σχήματα, δεν είναι μόνο δύο. Προσωπικά, πίστευα πως το 10% θα κάνει 18 ή 20%. Τι φταίει γι’ αυτό; Κατά την άποψή μου το ότι δεν είναι καθαρός ο λόγος του χώρου. Λίγο προς τα εδώ, λίγο προς τα εκεί, προσπαθεί συνεχώς να απαντήσει με ποιόν θα είναι. Οφείλεις όμως να απαντάς όχι στο ερώτημα “με ποιον θα είσαι” αλλά “προς τα πού θα είσαι”.

Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν πρέπει να θέτουμε διλήμματα ούτε να αισθανόμαστε αναγκασμένοι να απαντάμε σε διλήμματα.

Πρέπει να απαντάμε με τον δικό μας λόγο, στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε και υπηρετώντας τις πολιτικές που θα εξυπηρετήσουν τη χώρα».

Τέλος, σε σχέση με την περί Αριστεράς φιλολογία, ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών, είπε:
«Υπάρχει ένα αστείο μεταξύ φίλων, που λέμε: ναι ρε παιδί μου, φιλελεύθερη οικονομία κλπ, αλλά εμείς είμαστε Αριστεροί! Αυτό το πράγμα είναι λίγο παραμύθι. Πρέπει να δούμε και να πούμε καθαρά: Τι είναι Αριστερά σήμερα; και τι πάει να πει είσαι Αριστερός; Οι Πυρήνες της Φωτιάς είναι Αριστερά; Ο Σύριζα είναι Αριστερά; Το ΚΚΕ είναι Αριστερά; Η Ανταρσύα είναι Αριστερά; Ο δολοφόνος με το μακρύ χέρι είναι Αριστερά; Αν αυτοί όλοι είναι Αριστερά, εγώ δεν είμαι. Εγώ είμαι με τον Τόμας Τζέφερσον».