Δεν είναι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ που δεν πάει καλά αλλά η χώρα και οι πολίτες

Συνέντευξη στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανού.
21.04.2016

(σ.σ.: Προηγήθηκε αναφορά των δημοσιογράφων ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα, για να φάνε το αρνάκι τους ήσυχοι)
Για να πάμε στον κ. Γρηγόρη Ψαριανό, βουλευτή με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Καλησπέρα Γρηγόρη.
– Και αρνάκι δίνουμε! Και αρνάκι σερβίρουμε. Και αρνάκι και προβατίνα και ψαράκια έχουμε. Έχουμε πολύ ωραία μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι… έχουμε εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα, έχουμε πολύ ωραία μύδια, στρείδια, έχουμε τα πάντα
Δηλαδή, απ’ ότι καταλαβαίνω το μενού είναι και νηστίσιμο. Ποιοι είστε;
– Ναι. Σερβίρουμε τα πάντα. Από γουρουνοπούλα με το λεμόνι στο στόμα μέχρι κροκόδειλο.
Ποιοι είστε, και ως τη λένε την ταβέρνα σας;
– “ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”. Όλα τα παίζουμε. Όλα τα σφάζουμε κι όλα τα μαχαιρώνουμε.
Στο ΠΟΤΑΜΙ δεν είστε;
-Μα τώρα μιλάμε για την κυβέρνηση. Δεν μιλάμε για γερμανοτσολιάδες και δοσίλογους. Ευτυχώς απαλλαχτήκαμε από τους Σαμαροβενιζέλους. Άγιο είχαμε.
Δηλαδή προτιμάτε μια κυβέρνηση σαμαροβενιζέλων από την κυβέρνηση Τσίπρα;
– Όχι καλέ, αλίμονο! Αυτούς τους μερκελιστές τώρα, σοβαρά μιλάτε; που πηγαίνανε και μιλάγανε με τον «σακάτη» στο καρότσι και τον κάθε Γιούνκερ; Πάνε αυτοί, τους καθαρίσαμε.
Εγώ μιλάω σοβαρά τώρα κύριε Ψαριανέ. Έγινε λίγη πλακίτσα στην αρχή, αλλά…
-Τι πλακίτσα καλέ; Πηγαίναμε αριστερά, πήραμε 36. Πηγαίναμε δεξιά, πήραμε 36. Κάναμε δημοψήφισμα, πήραμε ένα ΟΧΙ το κάναμε ΝΑΙ, τώρα θα βγάλουμε ένα ΝΑΙ να το κάνουμε ΟΧΙ…
Άρα δηλαδή τι λέτε; Ότι ήταν καλύτερη η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων από την κυβέρνηση Τσίπρα; Ξαναρωτάω.
-Όχι καλέ, τι λέτε; Η κυβέρνηση Σκουρλετοκουίκ είναι καλύτερη! Μακράν, μιλάμε. Έχουμε Κατρούγκαλους, έχουμε Σπίρτζηδες, νταλαβέρια μια χαρά.
Πρέπει να τους το αναγνωρίσετε όμως. Έχουν μια ικανότητα. Έρχονται τα πιο δύσκολα μέτρα και δεν μιλάει κανένας.
-Τώρα θα φορολογήσουμε τις γραβάτες και τα μαντηλάκια τα φωσφοριζέ, αυτά τα μεταξωτά.
Εσείς για τα γιλέκα πρέπει να ανησυχείτε.
-Χα χα χα! Τα γιλέκα κύριε δεν φορολογούνται!
Πάντως περνάνε τα πιο σκληρά μέτρα χωρίς να μιλάει κανένας. Ήταν επιτυχία.
-Μούγκα στην στρούγκα. Δεν υπάρχει κιχ. Υπάρχουν μερικά τυπάκια που κυκλοφορούν ακόμα στο δρόμο και λένε: «Καλά, οι άλλοι ήταν καλύτεροι; Τουλάχιστον τα παιδιά αυτά προσπαθούν!»
Τώρα ακούω και διαβάζω και λέω τι γίνεται μ’ αυτά τα εσωτερικά ντέρμπυ; Δρίτσας ας πούμε…Πιτσιόρλας-Σκουρλέτης σήμερα.
-Με τον Πιτσιόρλα ο Δρίτσας κόντρα τώρα ο Σκουρλέτης κόντρα με τον Πιτσιόρλα. Εν τω μεταξύ όλοι αυτοί αναφέρονται σε κάποιον. Όλοι αυτοί είναι τα μακριά χεράκια και δακτυλάκια κάποιου. Δηλαδή ποιος είναι αυτός ο κάποιος; Ο δολοφόνος με τα χίλια πρόσωπα; Who is he; Δηλαδή, είναι φοβερό, αυτό που ζούμε δεν υπάρχει. Δεν βρίσκεις λόγια να το περιγράψεις, είναι φοβερό.
Δεν θα μπορούσε να αφεθεί αυτοδιαχειριζόμενη αυτή η κυβέρνηση και να μην υπάρχει ένα σταλινικού τύπου κέντρο το οποίο ελέγχει τα πάντα;
-Δεν είναι σταλινικού μόνο. Είναι λίγο Σουσλώφ λίγο Γκαίμπελς. Είναι ένα μικτό σύστημα. Έχουμε μελετήσει πάρα πολύ καλά τα συστήματα προπαγάνδας. Έχουμε μελετήσει και τον γκαιμπελισμό και τον σουσλοφισμό. Και τον Μπέρια και όλα. Έχουν γίνει αναλύσεις βαθειές. Από παλιούς τζογαδόρους, παπούδες…
Κύριε Ψαριανέ, επειδή δεν έχουμε πολύ χρόνο. Ο κύριος Θεοχάρης ανεξαρτητοποιήθηκε. Έχει ανοίξει μια κουβέντα. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν πάει καλά.
-Η χώρα δεν πάει καλά. Δεν είναι το ΠΟΤΑΜΙ που δεν πάει καλά.

Η χώρα δεν πάει καλά. Οι πολίτες δεν πάνε καλά.
Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε. Θα λέμε τα πράγματα όπως είναι, θα λέμε αλήθειες, δεν θα χαϊδεύουμε αυτιά. Θα προτείνουμε αποκρατικοποιήσεις, θα προτείνουμε μείωση δαπανών και όχι φόρους.

Με ποια κυβέρνηση κύριε Ψαριανέ; Μπορεί να κληθείτε να κάνετε κάποιες πολιτικές επιλογές.
-Να σας πω: οι επιλογές είναι τρείς, το είπατε κι εσείς. Ή συνεχίζουμε με αυτή την κυβέρνηση Πινόκιο του δολοφόνου με τα χίλια πρόσωπα…
Σ΄αυτόν τον βαρουφακισμό, με δημιουργικές ασάφειες, που τώρα βγαίνουν οι Βαρουφάκηδες και οι Ζωές και καταγγέλλουν τους πρώην συντρόφους τους ότι κάνουνε νταλαβέρια κλπ. Δηλαδή, αυτά που είπε η Κωνσταντοπούλου προχθές ήταν κωμικοτραγικά πράγματα. Αλλά δεν ασχολούμαστε. Βλέπω διάφορους συντρόφους εκεί στη Βουλή της κυβέρνησης που διαβάζουνε ΑΥΓΗ. Και δίπλα στην ΑΥΓΗ έχουνε ΑΚΡΟΠΟΛΗ, έχουνε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κι έχουν και ΕΠΟΧΗ. Διαβάζετε καθόλου ΕΠΟΧΗ; Αν και μάλλον την έχουνε κόψει την ΕΠΟΧΗ.
Πού την θυμηθήκατε τώρα την ΕΠΟΧΗ;
-Διαβάζω όλες τις εφημερίδες εγώ.

Ή παραμένει λοιπόν αυτή η κυβέρνηση Πινόκιο και μεγαλώνει η μύτη της και μούγκα στη στρούγκα κι όλοι λένε: έλα μωρέ, εντάξει και τι έγινε; Μέχρι να πάμε στο γκρεμό. Είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαστε ΑΚΡΙΒΩΣ στο γκρεμό. Δηλαδή πέφτουμε και ακούγεται αυτό το «ωωωωω» της πτώσης.

Ή αυτό λοιπόν, ή, προσέξτε: αναζητάται κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου από αυτή τη Βουλή, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής από αυτή τη Βουλή. Αυτή είναι η – κατά τη γνώμη μου – καλύτερη λύση: Nα αναζητηθεί κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας από αυτή τη Βουλή.
Όχι με τον Πινόκιο όμως σε ρόλο πρωθυπουργού.
Μα με συγχωρείτε, δεν είναι μόνος του o Πινόκιο σ’ αυτό που λέτε.
-Εγώ λέω ποια είναι η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση η χώρα καταστρέφεται και εάν πάμε σε εκλογές η χώρα έχει φύγει από το ευρώ.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να συμπράξει κι ο Τσίπρας.
-Βεβαίως. Το έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από κάτι χρόνια
Ας το κάνει.

Ας δείξει επιτέλους εθνική ευθύνη και σοβαρότητα. Και ας σταματήσει να παίζει τις κουμπάρες με ολίγον αποκρατικοποιήσεις, με ολίγον κινέζους, με ολίγον Σκουριές, με ολίγον ξεσκουριές, όλα μέσα. Τα βάζουμε όλα, παίζουμε όλοι και γυρνάμε τη σβούρα κι όπου κάτσει. Τώρα, έχουμε μία κυβέρνηση τζογαδόρων. Είναι πάνω από τη ρουλέτα και παίζουν όλα τα νούμερα κι όλα τα χρώματα.

Έχουν και παράδοση στον τζόγο, έτσι μία περιοχή γύρω από τον σύντροφο Μπανιά, θεός σχωρέσ’ τον, έχει μία παράδοση στον τζόγο. Κι επειδή είναι αυτό το «σύστημα Μπανιά» πυλώνας της κυβέρνησης, με ολίγον βαθυπασοκαρία, με ολίγον νταλαβεριτζήδες. Όλο αυτό το συστηματάκι λοιπόν δεν μπορεί παρά να πάει τη χώρα στο γκρεμό. Κι αυτό έχει αποδειχτεί. Είτε κάνει εκλογές, είτε κάνει δημοψήφισμα, ό,τι σκατά και να κάνει, την ίδια καταστροφή θα επιφέρει στη χώρα. ΑΥΤΗ η κυβέρνηση ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ. Χωρίς μαϊμουδιές, ανασχηματισμούς και παπαροτέτοια. Τα μαγειρεματάκια αυτά τα ξέρουμε. Δεν σώνεται. Σώνεται μόνο εάν κάνει ένα κάλεσμα ευθύνης και σοβαρότητας ο πρωθυπουργός λοιπόν αυτός. Μέσα σ’ όλα τα άλλα που έχει κάνει, ας κάνει κι αυτό. Να μπει στη Βουλή να πει «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο, δε μπορούμε ούτε να ψηφίσουμε αυτά, ούτε να βρούμε άλλα ούτε να δεχτούμε άλλα. Γιατί θα μπούνε πάλι φόροι, φόροι, φόροι και περικοπές, περικοπές. Αντί να κάνουμε περικοπές δημοσίων δαπανών, φορολογούμε τον κόσμο, διαλύουμε τον ιδιωτικό τομέα, κλείνουμε δεκάδες χιλιάδες μαγαζιά και επιχειρήσεις για να συντηρούμε και να ταΐζουμε το πελατειακό συμπούρμπουλο.