Δεν θα βοηθήσουμε σε σχέδιο επιστροφής στο παρελθόν

«Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, ως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, κι αποφασίσει να ακούσει τη φωνή της λαϊκής δεξιάς, δηλαδή του δεξιού Σύριζα, δε θα καταφέρουμε να τη βοηθήσουμε στο σχέδιο επιστροφής στο παρελθόν. Οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη και αυτά που έχει έως τώρα πει, νομίζω είναι σε σωστή κατεύθυνση και μπορούν να στηριχτούν. Εάν όμως ο κ. Μητσοτάκης, πιεζόμενος από ένα τμήμα του κόμματός του, την κάνει “γυριστή”, δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας εύκολα. Προσωπικά δεν θα μπορέσω καθόλου. Δεν θέλω να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν: στο θλιβερό παρελθόν που μας οδήγησε στην καταστροφή και που ο Σύριζα το χρέωσε στα …Μνημόνια!».
Αυτό ξεκαθάρισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά στην εκπομπή “Evening Report” του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.
Στην ίδια εκπομπή, ανάμεσα σε ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, έγινε αναφορά και στην ένταση που προκλήθηκε με αφορμή το πρόσωπο του Νίκου Μπελογιάννη.
«Η περίπτωση Μπελογιάννη, είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο για την Αριστερά. Υπάρχουν εμβληματικά πρόσωπα και για την Αριστερά και για τη Δεξιά και για το Κέντρο. Δεν θέλω να κοιτάμε προς τα πίσω, στα εμβληματικά πρόσωπα του παρελθόντος. Θέλω να κοιτάμε στις εμβληματικές ιδέες για το μέλλον, για μια ευρωπαϊκή χώρα. Οι εξ αριστερών υπερβολές και οι εκ δεξιών υπερβολές, είτε δηλαδή προέρχονται από απογόνους των ταγματασφαλιτών είτε από απογόνους της ΟΠΛΑ, δεν με αφορούν. Με ανατριχιάζουν. Θέλω να προχωρήσουμε αλλού: Σ’ έναν ευρωπαϊκό αέρα!», κατέληξε ο κ. Ψαριανός.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

 

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο βουλευτής στην συνέντευξη είναι τα εξής:
Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων:
«Όλες οι κυβερνήσεις απέφευγαν να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις κι έτσι δημιούργησαν στον μέσο πολίτη την εντύπωση πως όταν λέμε μεταρρυθμίσεις, εννοούμε υπερφορολόγηση, αύξηση των τιμών στα καύσιμα, περικοπές μισθών και συντάξεων, κλπ. Δεν είναι αυτό οι μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, η αξιολόγηση σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παντού. Οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προχωρήσουν με φανατισμό από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συμφωνεί εύκολα σε κάποια πράγματα και μετά δυσκολεύεται να τα υλοποιήσει. Το να δοθούν κίνητρα σε επενδύσεις, το θεωρούν ξεπούλημα. Το να προσκαλέσουμε, να προκαλέσουμε και να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για να προσελκύσουμε επενδύσεις, δεν το θεωρούν καλό πράγμα εκεί στην “πρωτηφοραριστερά”. Δεν τους αρέσουν οι επενδύσεις!».

Για την επικείμενη καταψήφιση των μέτρων, όταν αυτά έλθουν για έγκριση στη Βουλή:
«Δεν σκοπεύουμε να ψηφίσουμε τα μέτρα αυτή τη φορά. Εμείς συναινέσαμε στη διαπραγμάτευση από τον Αύγουστο του ’15 και στηρίξαμε την διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης. Είχαμε προτείνει να γίνει μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα, “Εθνική Ελλάδος” την είχαμε πει, από όλα τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου ή όσων κομμάτων δηλώνουν ευθέως φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση. Πιστεύαμε πως η αλλαγή πλεύσης τον Ιούλιο του ’15, με την «κωλοτούμπα», θα ήταν ειλικρινής και θα έβαζε το νερό στ’ αυλάκι. Όμως… »

Στα ζητήματα απαιτήσεων των δανειστών περί εργασιακών, κλπ:
«Δεν είναι θέμα αριστερού, δεξιού ή κεντρώου. Είναι θέμα κοινής λογικής.

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, για έναν εργασιακό χώρο με χίλιους εργαζόμενους, να γίνεται συνέλευση εκατό ατόμων να μένουν και να ψηφίζουν σαράντα και να αποφασίζουν εικοσιένας! Αυτό δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό. Δεν μπορεί πχ επτά άτομα να αποφασίζουν εάν θα κάνει απεργία το μετρό, μια δημόσια υπηρεσία ή τα σχολεία της χώρας.

Θα έπρεπε εξαρχής να δώσουμε μάχη για τα πραγματικά προβλήματα που πραγματικά θα μας έθιγαν. Για παράδειγμα, να μην γίνει περικοπή σύνταξης στη γιαγιά που παίρνει 400 ευρώ και πάνε να τα κάνουν 270. Αυτό θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Όμως, το ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τρείς ή τέσσερις συντάξεις ή ότι υπάρχουν ακόμα συντάξεις των 3.000 ευρώ, αυτά δεν θα έπρεπε να τα ξαναδούμε;»

Για το αίτημα διεξαγωγής εκλογών:
«Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνεις συνεχώς “εκλογές τώρα, εκλογές τώρα”. Η κυβέρνηση ας αποφασίσει: Αν μπορεί να τα βγάλει πέρα και έχει σχέδιο, ας το εφαρμόσει. Ας διαπραγματευτεί με τον εαυτό της και με την εσωτερική της αντίδραση, με την εσωτερική διαπραγμάτευση που λέμε, ας αποφασίσει τι θέλει κι ας μας το πει. Εάν δεν μπορεί, θα ήταν δυνατόν να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, με έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Μια κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας. Ο Σύριζα έπρεπε από την πρώτη στιγμή που έσκασε η κρίση να συναινέσει σε μια τέτοια προοπτική. Ο Τσίπρας δεν το έκανε αυτό, όχι μόνο επειδή ήθελε να είναι πρωθυπουργός, αλλά επειδή υπήρχαν κι άλλα σχέδια, όπως το σχέδιο της δραχμής. Νομίζω το σχέδιο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλούς ακόμα. Ωστόσο, στον Σύριζα δεν είναι όλοι εμμονικοί ούτε όλοι αντιευρωπαίοι. Γνωρίζω βουλευτές του Σύριζα που είναι απολύτως φιλοευρωπαίοι και προέρχονται από εκείνη την ανανεωτική αριστερά που είχε ευρωπαϊκό πρόσωπο και αποζητούσε την Ευρώπη. Όταν η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ ακούγανε Ευρώπη και έβγαζαν …μπιμπίκια, ένα μέρος της Αριστεράς έλεγε “ναι στην Ευρώπη των εργαζομένων, όχι στην Ευρώπη των μεγάλων συμφερόντων και των μονοπωλίων”».

Για το θέμα της συγκρότησης του μεσαίου χώρου:
«Έπρεπε να είχε υπάρξει ήδη μία σοβαρή και ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας από φιλοευρωπαϊκές, προοδευτικές δυνάμεις. Δεν θα την έλεγα απαραίτητα κεντροαριστερά.

Το ρεύμα των ανθρώπων που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι πλειοψηφικό. Και δεν είναι μόνο της κεντροαριστεράς. Είναι και της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, και καθαρά κεντρώων δυνάμεων.

Υπάρχουν και μέσα στον Σύριζα δυνάμεις που μπορούν να συμπλεύσουν σ’ ένα τέτοιο σχέδιο. Αν ήμασταν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα θα το είχαμε κάνει. Αλλά αυτό είναι το αιτούμενο».

Για το νέο εγχείρημα της πρωτοβουλίας των «τριών»:
«Υπάρχει πολιτική συμφωνία απόλυτη με την Ώρα Αποφάσεων και το Ποτάμι. Απομένει το οργανωτικό, δηλαδή πώς θα συγκροτηθεί ένας φορέας με όσους θέλουν να συμπλεύσουν, ο οποίος είναι ανοιχτός και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αλλά υπάρχουν τάσεις εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που βλέπουν ακόμα το παλιό πελατειακό σύστημα. Ο ενιαίος χώρος, ωστόσο, θα συγκροτηθεί, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Απλά χρειάζεται μια κάποια διαδικασία. Αλλά στην Ελλάδα θέλουμε να μιλάμε για αρχηγό για ηγέτη, για leader. Εμένα δε μ’ ενδιαφέρουν αυτά. Μ’ ενδιαφέρει το κοινό πολιτικό πλαίσιο, το κοινό πρόγραμμα κι ένα εφικτό οργανωτικό».

Περί μετεκλογικών σεναρίων συνεργασίας:
«Εάν ο Σύριζα θέλει να είμαστε Ευρώπη και βγει πρώτο κόμμα, βεβαίως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Αλλά να μας πει ότι πάμε σε μεταρρυθμίσεις, ότι θα κάνουμε αποκρατικοποιήσεις, ότι θα κάνουμε αξιολόγηση στο δημόσιο και ότι, επιτέλους, θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και οι επίορκοι θα φύγουν και δεν θα τους ξαναφέρει ο κύριος Κατρούγκαλος από το παράθυρο!
Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, ως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, κι αποφασίσει να ακούσει τη φωνή της λαϊκής δεξιάς, δηλαδή του δεξιού Σύριζα, δε θα καταφέρουμε να τη βοηθήσουμε στο σχέδιο επιστροφής στο παρελθόν. Οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη και αυτά που έχει έως τώρα πει, νομίζω είναι σε σωστή κατεύθυνση και μπορούν να στηριχτούν. Εάν όμως ο κ. Μητσοτάκης, πιεζόμενος από ένα τμήμα του κόμματός του, την κάνει “γυριστή”, δεν θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στο θέμα της διακυβέρνησης της χώρας εύκολα. Προσωπικά δεν θα μπορέσω καθόλου. Δεν θέλω να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν: στο θλιβερό παρελθόν που μας οδήγησε στην καταστροφή και που ο Σύριζα το χρέωσε στα …Μνημόνια!».

Για την περίπτωση του Νίκου Μπελογιάννη που απασχόλησε πρόσφατα τον τύπο:
«Η περίπτωση Μπελογιάννη είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο για την αριστερά. Υπάρχουν εμβληματικά πρόσωπα και για την Αριστερά και για τη Δεξιά και για το Κέντρο. Δεν θέλω να κοιτάμε προς τα πίσω, στα εμβληματικά πρόσωπα του παρελθόντος. Θέλω να κοιτάμε στις εμβληματικές ιδέες για το μέλλον, για μια ευρωπαϊκή χώρα. Οι εξ αριστερών υπερβολές και οι εκ δεξιών υπερβολές, είτε δηλαδή προέρχονται από απογόνους των ταγματασφαλιτών είτε από απογόνους της ΟΠΛΑ, δεν με αφορούν. Με ανατριχιάζουν. Θέλω να προχωρήσουμε αλλού: σ’ έναν ευρωπαϊκό αέρα!».