Δεν θα γίνουμε οι… ψημένοι στη θέση των “καμμένων”

Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον Κώστα Παπαδόπουλο.
Κυριακή 25-10-2015

psarianos-photo-300x423-Το πολυνομοσχέδιο του μνημονίου ψηφίστηκε, αλλά κάθε μέρα έχουμε νέους φόρους και εισφορές. Σας προβληματίζει αυτό;
“Ψηφίσαμε για τη διάσωση της χώρας. Το κακό τρίτο μνημόνιο είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο οποίο δεν περιλαμβάνονται καθόλου μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, παρά μόνο φόροι, φόροι, φόροι. Και αυτό για να μην θίξουμε το πελατειακό σύστημα, να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε και να το κάνουμε δικό μας κομματικό φέουδο. Σε αυτή τη λογική της υπερφορολόγησης διαφωνούμε και θα είμαστε απέναντι. Θα στηρίξουμε όσες μεταρρυθμίσεις προταθούν, θεσμικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις, περιστολή των αλόγιστων δαπανών στο Δημόσιο τομέα και παροχή κινήτρων για επενδύσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας και ώθηση στην οικονομία.”

-Πόσο μακριά μπορεί να πάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Μπορεί να αντέξει το μνημόνιό της ή εκτιμάτε πως θα έχουμε εξελίξεις;
“Με αυτά τα μυαλά και με αυτές τις πολιτικές αμφιβάλλω αν θα κάνει Χριστούγεννα. Κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση, αποφεύγει να κάνει αυτά που πρέπει και ενδιαφέρεται μόνο για την προστασία του κομματικού-πελατειακού συστήματος, αντικαθιστά την υπάρχουσα διαπλοκή και διαφθορά με την ΔΙΚΗ ΤΗΣ διαπλοκή και διαφθορά, χρησιμοποιεί τους ανέργους – που προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα – ως επιχείρημα ενώ δεν κάνει τίποτα γι’ αυτούς, παρά μόνο φροντίζει όπως και οι προηγούμενοι για την τακτοποίηση των δικών της παιδιών, συγγενών και κουμπάρων στο Δημόσιο.”

-Υπάρχει περίπτωση να ψηφίσετε νομοσχέδια της κυβέρνησης ή να συνεργαστείτε μαζί της; “Δεν θα γίνουμε οι ψημένοι στη θέση των καμένων. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν θα γίνει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ και κανενός άλλου. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και θα ψηφίσουμε όσα βοηθούν να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μια κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας με τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας διότι το Grexit δεν έχει εκλείψει.”

-Ακούγεται τελευταία πιθανή συμπόρευση σας με το ΠΑΣΟΚ. Πόσο κοντά και πόσο μακριά είσαστε;
“Είμαστε πολύ κοντά και πολύ μακριά επίσης. Συμπόρευση βέβαια, συνένωση όμως όχι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της λεγόμενης κεντροαριστεράς και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι βασικός παίκτης του χώρου. Όμως η συνένωση με το ΠΑΣΟΚ ως μια συμφωνία κορυφής, ως μια τεχνητή συνάθροιση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει. Να μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικά υπεύθυνο για πλείστα όσα μας έφεραν στην άκρη του γκρεμού, δε χρειάζεται να τα απαριθμήσουμε… Εξάλλου, όσοι από το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν ν’ αλλάξουν πράγματα πολεμήθηκαν, είναι εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά εντός του χώρου. Ο ανοιχτός διάλογος για τη ανασυγκρότηση έχει ξεκινήσει και ελπίζουμε να έχει σύντομα αποτελέσματα. Από τον διάλογο μάλιστα δεν μπορεί να αποκλειστεί κι ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται ευρωπαϊκό, που δεν πάσχει από κρατισμό, συντεχνιασμό και άλλες ιδεολογικές εμμονές και ασθένειες.”

-Το Ποτάμι στις εκλογές ζήτησε 10 και πήρε 4%. Γιατί;
“Ήταν ένας μαξιμαλιστικός στόχος το 10%, είναι αλήθεια. Ωστόσο, η πτώση οφείλεται κυρίως σε δικά μας πολιτικά λάθη, σε οργανωτικές αδυναμίες και σ’ έναν αμείλικτο πόλεμο λάσπης που δεχτήκαμε κυρίως απ’ το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από παντού. Υπήρξε μια σπέκουλα από τους πραγματικά διαπλεκόμενους ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι προϊόν διαπλοκής. Από τους υπηρέτες συμφερόντων ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ υπηρετεί συμφέροντα. Από αυτούς που κρυφά και φανερά συνδιαλέγονται με επιχειρηματίες, εφοπλιστές, λόμπι, ιδρύματα, ελληνικά και ξένα ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχει κάτι σκοτεινό πίσω του, ενώ όλο το σκοτάδι ήταν και είναι δικό τους. Αλλά όλα αυτά θα βγούνε στο φως. Για τα πραγματικά λάθη μας, δόθηκε η εντύπωση ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενώ εμείς στηρίξαμε τη συμφωνία της χώρας με την Ευρώπη. Στηρίξαμε τη χώρα όχι το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου. Ποτέ δεν είπαμε, όπως εντέχνως διασπείρουν και ίσως πέρασε στον κόσμο, στον Πρωθυπουργό «φέρε μια οποιαδήποτε συμφωνία», αντίθετα είπαμε ξεκάθαρα θα στηρίξουμε όποια συμφωνία έχει την υπογραφή του Πρωθυπουργού. Είναι άλλο πράγμα αυτό. Αν η συμφωνία ήταν κακή την ευθύνη έχει ο Τσίπρας και όποιος άλλος Βαρουφάκης δήθεν διαπραγματεύτηκε. Δεν επικοινωνήσαμε όσο θα έπρεπε θέσεις και προτάσεις μας που βγάζουν τη χώρα απ” το αδιέξοδο. Δεν καταθέσαμε πρόταση μομφής κατά της επαχθούς, απεχθούς, επονείδιστης και ανεκδιήγητης ΠτΒ. Συμμετείχαμε στο δημοψήφισμα-παρωδία απαντώντας ΝΑΙ σ’ ένα παραπλανητικό και ηλίθιο ερώτημα αντί να καλέσουμε τον κόσμο σε αποχή. Στηρίξαμε στη Βουλή τη συμφωνία της κυβέρνησης και του Τσίπρα άνευ όρων, χωρίς να ζητήσουμε καμία δέσμευση από τον Πρωθυπουργό ότι δεν θα πάει σε εκλογές που δεν χρειαζόταν η χώρα ή αν πήγαινε σε εκλογές, αυτός ο σημαιοφόρος της απλής αναλογικής, χωρίς το ληστρικό μπόνους των 50 εδρών.”

-Πώς κρίνετε τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι όντως «ζυμαρένιος» ο λόγος του όπως είπε κάποιος;
“Κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι ομοίως και ο Σταύρος. Ωστόσο, ως ιδρυτής και πρόεδρος έχει περιγράψει και προβάλει πολύ συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Αν υπήρξαν ασάφειες ή ταλαντεύσεις ήταν επουσιωδέστατες και ποτέ αντικρουόμενες ή αντιφατικές. Είναι άδικο να χρεώνουμε στον Θεοδωράκη «ζυμαρένιες» ή «ελαστικές» διατυπώσεις και θέσεις, αυτό δεν ισχύει όταν μάλιστα έχουμε πρωθυπουργό τον βασιλιά της κωλοτούμπας, της πιρουέτας, της αντίφασης, της αυτοακύρωσης και της διπολικής πολιτικής διαταραχής. Μήπως θέλετε να επεκταθώ;”

Bonus – η ερώτηση που “χάθηκε” λόγω έλλειψης χώρου στην εφημερίδα:
-Η Ελλάδα δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από μεταναστευτικές ροές. Μπορεί η χώρα να αντέξει τόσες χιλιάδες ανθρώπους;
“Η Ελλάδα είναι βασική πύλη εισόδου. Πρέπει να οργανωθούν ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας και καταγραφής, οι διερχόμενοι να προωθούνται στις ευρωπαϊκές χώρες, να παρέχεται από τη χώρα πολιτικό άσυλο σε όσους το δικαιούνται και το ζητούν και η Ελλάδα να έχει βαρύνοντα λόγο προς την Ευρώπη για την δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, δηλαδή αναθεώρηση συμφωνιών Δουβλίνου κλπ, ποσοστιαία κατανομή πληθυσμών, οικονομική ενίσχυση για τους παραμένοντες και ειδική συμφωνία, και της χώρας μας και ευρωπαϊκή, με την Τουρκία από όπου οι πληθυσμοί προσφύγων εκβάλλονται στα ελληνικά νησιά. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ωστόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις των δύο τελευταίων χρόνων δεν αντιμετώπισαν με σοβαρότητα το ζήτημα. Και είναι άλλο το μεταναστευτικό και άλλο το προσφυγικό. Απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση οι μετανάστες – νόμιμοι ή παράνομοι – και διαφορετική οι πρόσφυγες. Κάτι ακόμα που δεν έχει αναλυθεί, εξερευνηθεί και αντιμετωπισθεί, είναι και τα χρυσοφόρα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων στην Τουρκία, αλλά και στη χώρα μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, που αρκετά καθυστερημένα εκδηλώνεται, αλλά σε σωστή κατεύθυνση και να συμβάλλουμε σ’ αυτήν.”

http://topotami.gr/den-tha-ginoume-i-psimeni-sti-thesi-ton-kamenon/