Δεν ξέρω εάν αυτή η κυβέρνηση θα κάνει Χριστούγεννα

“Η κυβέρνηση είναι στην κόψη του ξυραφιού. Πραγματικά δεν ξέρω εάν αυτή η κυβέρνηση θα κάνει Χριστούγεννα ή εάν η χώρα θα αναγκαστεί να ξαναπάει σε εκλογές. Προσωπικά το απεύχομαι. Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση από αυτή τη Βουλή, αυτή τη φορά…”

Συνέντευξη στον ρ/φ σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη.

Ν.Κ.: Κύριε Ψαριανέ, το ΠΟΤΑΜΙ αποφάσισε αναβολή του Συνεδρίου. Γιατί; Διάβασα μία ανακοίνωση, γιατί το ΠΟΤΑΜΙ, λέει, πιστεύει στον διάλογο. Για ακόμα περισσότερο διάλογο.
ΓΡ.Ψ.: -Αυτό είναι αλήθεια. Όλοι πιστεύουμε στον διάλογο. Άλλος τον κάνει περισσότερο, άλλος λιγότερο, άλλος καθόλου. Άλλοι προτιμούν τα αρχηγικά κόμματα, άλλοι προτιμούν τις δημοκρατικές διαδικασίες ως επίφαση για προσωποπαγείς πολιτικές. Τάχουμε δει όλα, και θα τα ξαναδούμε. Δεν υπάρχει παρθενογέννεση. Όμως, στο ΠΟΤΑΜΙ, θέλουμε να κάνουμε όχι απλά έναν πραγματικό διάλογο. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ένας πραγματικός διάλογος και σε άλλα κόμματα. Και τελικά καταλήγουμε στις απόψεις μίας ηγετικής ομάδας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να παγιώσουμε τις προτάσεις και τις πολιτικές που από την πρώτη μέρα της συγκρότησης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ έχουν διατυπωθεί με έναν τρόπο. Αλλά πρέπει να διατυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια και να επικοινωνηθούν περισσότερο στον κόσμο. Δεν τις έχουμε επικοινωνήσει τόσο καλά, γιατί υπήρξαν αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες. Δεν καταφέραμε πραγματικά να αναλύσουμε και να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό, για την παιδεία, για την υγεία. Έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα. Θέλω όμως να πω ότι δεν είναι μόνο αυτό, δηλαδή να γίνει ένας εκτενέστερος διάλογος για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Καλύτερα ένας διάλογος για τρεις μήνες παρά για έναν. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Eίναι πως με όλο αυτό με το πακέτο των προαπαιτούμενων και τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές θα έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα. Θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο που και η κυβέρνηση και η χώρα θα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι αυτή τον δικό της κύκλο αναταράξεων, με την εκλογή του νέου αρχηγού της, κλπ. Και το ΠΑΣΟΚ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σε μια κινητικότητα. Γίνεται κι ένας διάλογος συνολικότερα για την ευρύτερη περιοχή φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.
Ν.Κ.:Η αναβολή του Συνεδρίου πολλοί υποστηρίζουν ότι καλώς έγινε. Και η ανακοίνωσή του εκείνες τις ημέρες μετά τις εκλογές, ενδεχομένως να ήταν εν θερμώ και στη βάση ψυχολογικών μεταπτώσεων, για να το πω κομψά. Από την άλλη όμως πλευρά, υπάρχει ένα ζήτημα που συνδέεται με την άσκηση πολιτικής: πώς δηλαδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης ασκεί την πολιτική του και κάνει αντιπολίτευση μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που του επιτρέπουν να το κάνει;
ΓΡ.Ψ.: -Και με δεδομένο ότι χάσαμε 6 βουλευτές. Ήμασταν 17 και είμαστε 11, το βάρος το κοινοβουλευτικό είναι περισσότερο.
Ν.Κ.: Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λες και νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους όσους καταλαβαίνουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στον αντίποδα όμως, υπάρχει και μία επιχειρηματολογία που λέει πως ένα κόμμα όταν έχει τόσο μεγάλη εσωτερική μόχλευση, με δεδομένη μία ύψιστη εσωκομματική διαδικασία όπως είναι το συνέδριο, είναι προφανέστατο ότι θα παραμείνει σε μία «γκρίζα» ζώνη, όσον αφορά την πολιτική του, για ένα μεγάλο διάστημα. Και το διάστημα αυτό με την αναβολή του συνεδρίου παρατείνεται.
ΓΡ.Ψ.: -Και για ένα πάρα πολύ δύσκολο διάστημα για τη χώρα. Είμαστε πάλι σε τεντωμένο σχοινί.
Ν.Κ.: Το λέω γιατί αυτή η εσωτερική μόχλευση στα κόμματα και οι διεργασίες που υπάρχουνε είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσες. Η γνώμη μου είναι ότι καλόπιστα πρέπει να τις βλέπουμε αλλά, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα.
ΓΡ.Ψ.: -Βέβαια. Υπάρχει μεγάλη αναταραχή, όπως και να το κάνεις. Δεν είναι οι εσωτερικές εντάσεις και οι διαφωνίες, αλλά υπάρχει μία πολιτική και οργανωτική αναταραχή σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση, θα το ξαναπώ, είναι στην κόψη του ξυραφιού. Δηλαδή, δεν ξέρω εάν αυτή η κυβέρνηση αυτή θα κάνει Χριστούγεννα. Δεν ξέρω εάν η χώρα θα αναγκαστεί να ξαναπάει σε εκλογές σε πέντε ή έξι μήνες. Το απεύχομαι, δεν πιστεύω ότι θα γίνει. Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση από αυτή τη βουλή, αυτή τη φορά.
Ν.Κ.: Τώρα μου περιγράφεις ένα ακόμα σενάριο αλλαγής των συσχετισμών στην κυβερνητική πλειοψηφία.
ΓΡ.Ψ.: -Παντού. Σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Ν.Κ.: Και από πού θα προκύψει αυτό; Διότι ορισμένες φορές, ξέρεις, δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να είναι προσδοκία, ευσεβής πόθος.
ΓΡ.Ψ.: -Εμένα είναι ευσεβής πόθος μου και προσδοκία εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια. Και το έχω ξαναπεί ότι εάν είχε βρεθεί ένα μίνιμουμ πρόγραμμα εθνικής συναίνεσης για να βγούμε από τα αδιέξοδα, όπως έκαναν στην Πορτογαλία, στην Ισλανδία, στην Κύπρο… Η Κύπρος βγήκε από τα Μνημόνια κι είναι στις αγορές. Κι εμείς ακόμα κυνηγάμε την ουρά μας σαν τον ανόητο σκύλο που παίζει.

Αν είχαμε συγκροτήσει ένα εθνικό φιλοευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό μέτωπο και είχαμε κάνει με αυτή τη βάση τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, από το πρώτο Μνημόνιο του ’10, θα είχαμε μέσα σε ένα χρόνο, κλείσει, θα είχαμε τελειώσει και θα συζητούσαμε για τα προβλήματα άλλων χωρών.

Ν.Κ.: Την αντιλαμβάνομαι αυτή την πρόταση. Είναι μία πρόταση που βρίσκεται στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Δεν έγινε όμως.
ΓΡ.Ψ.: -Έχει αρχίσει όμως και γίνεται. Ακόμα και σε ανθρώπους που είναι στην κυβέρνηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα πια το καταλαβαίνει.
Ν.Κ.: Από πού προκύπτει ότι το καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΓΡ.Ψ.: -Το καταλαβαίνει. Από συζητήσεις κι από ένα κλίμα που βλέπω μέσα στη Βουλή. Έφυγε αυτός ο γελοίος αντιμνημονιακός, δήθεν, τσαμπουκάς. Δήθεν. Γιατί τώρα είναι κι αυτοί γερμανοτσολιάδες, δοσίλογοι, μερκελιστές. Είναι κι αυτοί «στα τέσσερα». Αυτά που έλεγαν, δηλαδή, στους άλλους, και που έπρεπε να είχαν ζητήσει συγνώμη. Τώρα το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι. Και τους το λες και δεν σε κοιτάνε ευθεία στα μάτια. Υπάρχει θέμα. Δεν μπορούν να πουλήσουν άλλο παραμύθι. Δεν γίνεται.
Ν.Κ.: Και η εκτίμησή σου είναι ότι αυτό θα κορυφωθεί με την αλλαγή των συσχετισμών, με την αλλαγή των δεδομένων στην κυβερνητική πλειοψηφία; Το ΠΟΤΑΜΙ, το κόμμα με το οποίο είσαι βουλευτής, κατά τη γνώμη σου πώς πρέπει να αυτοτοποθετηθεί σε ένα τέτοιο σενάριο;. Γιατί για σενάριο μιλάμε.
ΓΡ.Ψ.: -Εμείς , από τον Γενάρη ή από την εκλογή Τσίπρα, από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπαμε: προχωρήστε! Έχετε μία ευρεία πλειοψηφία. Όταν λέμε ευρεία, βέβαια, εννοούμε 36%. Ενώ άλλοι είχαν 48% και είχαν μόνο 151 έδρες. Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, είναι κάτω από 20%. Είναι 17,5 με 18% του ελληνικού λαού.
Ν.Κ.: Αυτή είναι η αριθμητική λογική. Υπάρχει όμως και η πολιτική λογική που λέει ότι εδώ είναι ένα κόμμα κι ένας πρωθυπουργός , ο οποίος κέρδισε τρεις εκλογικές μάχες.
ΓΡ.Ψ.: -Έχει κάνει όμως δώδεκα κωλοτούμπες και πιρουέτες. Ως αντιμνημονιακό λάβαρο πήρε 36%. Θα έσκιζε τα μνημόνια, θα τους έπαιζε τα νταούλια και δεν θα ξέρανε πού θα πατάνε και πού θα βρίσκονται οι εκβιαστές μερκελιστές και ο Ολαντρέου. Και μετά πηγαίναμε και παίζαμε τσιγκολελέττα με τον Ολαντρέου. Και ήμασταν σκληροί μνημονιακοί, με το τρίτο και …βαρύτερο, για να μην πω τίποτ’ άλλο, μνημόνιο! Και πήρε πάλι 36%. Εντάξει, αυτό είναι και θέμα ψυχολογίας του κόσμου. Αλλά και ο

πρωθυπουργός αυτός δεν νομιμοποιείται να κάνει ό,τι του κατέβει. Ούτε να σύρει τη χώρα σε ένα νέο κύκλο ρήξης. Γιατί υπάρχουν στελέχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι, πώς να το πω, Λαφαζανιστές Β΄

. Είναι η δεύτερη σειρά λαφαζανισμού. Κάποιοι θα κλωτσήσουν. Ομως, οι ευρύτατες πλειοψηφίες στη Βουλή να συμφωνησουν για να γίνει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χωρίς ακρωτηριασμούς και περικοπές μισθών συντάξεων και συζητήσεων για το εάν το ΦΠΑ θα είναι στο κρέας ή στα σχολεία. Αυτά τα πράγματα είναι ανοησίες και πρέπει να τελειώσουν. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε. Και όχι να προσλάβουμε 160 ακόμα καθαρίστριες στο Υπουργείο Οικονομικών. Έλεος. Ούτε τους κουμπάρους, τους γκόμενους και τους φίλους μας στην ΕΥΔΑΠ, στη ΔΕΗ, στο ΙΚΑ ή όπου αλλού. Τα είπα αυτά και σ’ έναν, Υπουργό σήμερα, παλιό μου σύντροφο. Και μου λέει, «και οι άλλοι τα ίδια κάνανε». Ναι, αλλά εσείς δεν είστε οι άλλοι.
Ν.Κ.: Ποιος είναι ο Υπουργός ; πες μας το όνομα.
ΓΡ.Ψ.: -Δεν θα σας το πω. Νίκο τον λένε αλλά είναι πολλοί Νίκοι! Χορεύοντας με τους…. Νίκους!
Ν.Κ.: Χαχαχα, καλή σου μέρα.
ΓΡ.Ψ.: -Να σαι καλά, επίσης. Κι ελπίζω να βγούμε από τα αδιέξοδα. Τώρα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο

02.11.2015