Δημοσιογραφική δεοντολογία και άλλες περιπέτειες

ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι βουλευτές που έχουν διατελέσει και δημοσιογράφοι, όπως και οι δημοσιογράφοι που έχουν διατελέσει και βουλευτές γνωρίζουν πολύ καλά πως παίζονται διάφορα κόλπα. Δημοσίευμα του ΑΠΕ μας πληροφορούσε ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στηρίζουν τις επιλογές του προέδρου της Βουλής.

Αυτός ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Ο βουλευτής-δημοσιογράφος Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε δημόσια: «ουδέν αναληθέστερον». Και έτσι εκ του τίτλου, αναφέρθηκε σε «μονταζιέρα» και «ΑΠΕ ή ΒΠΕ».
Έκπληκτος ο δημοσιογράφος-βουλευτής πληροφορήθηκε την ανακοίνωση – καταγγελία επί προσωπικού της ΕΣΗΕΑ που προέκυψε από απόφαση του Δ.Σ. – πότε συνεδρίασε, πότε το συζήτησε, πότε αποφάσισε, πότε το ανακοίνωσε, είναι εντυπωσιακό…. – όπου καταγγέλλει τον Ψαριανό για «ανοίκεια και αστήριχτη επίθεση» στην συντάκτρια. «Καταγγέλλει επίσης τις πρωτοφανείς αυτές τακτικές κατά των κοινοβουλευτικών συντακτών και του δημοσιογραφικού κλάδου γενικότερα» και «δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες ενέργειες στο μέλλον. Και κλείνει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ προτρέποντας στην «τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Λοιπόν, δεν έγινε καμία «ανοίκεια και αστήριχτη επίθεση» στην συντάκτρια του δημοσιεύματος, αλλά στην ουσία της παραπληροφόρησης που προέκυπτε από τον τίτλο. Ο βουλευτής- δημοσιογράφος επισκέφτηκε την συντάκτρια και συζήτησε μαζί της λέγοντας πως δεν έχει καμία αντιδικία με την ίδια αλλά το ζήτημα είναι πώς παρουσιάστηκε το δημοσίευμα από το ΑΠΕ.

Επί της ουσίας τώρα.
Πρώτον, η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής ήταν κλειστή και ο ίδιος ο ΠτΒ ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί τίποτα. Περίεργο, πως έγινε η διαρροή.
Δεύτερον, ο δημοσιογράφος- βουλευτής δεν γνώριζε τον συντάκτη, την συντάκτρια όπως τελικά πληροφορήθηκε, που υπέγραφε το δημοσίευμα του ΑΠΕ συνεπώς δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί της. Μάθαμε μάλιστα εκ των υστέρων ότι ο τίτλος δεν ήταν δικός της. Οπότε εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στην συνάδελφο για τον παραπλανητικό τίτλο που της «κότσαρε» το ΑΠΕ.
Τρίτον και τελευταίο, ως φαίνεται, οι μονταζιέρες και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν πολλά ποδάρια και πολλά πλοκάμια και χώνονται παντού παραπληροφορώντας, διαστρεβλώνοντας και καταγγέλλοντας όποιον δεν γουστάρουν.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που υπογράφει την καταγγελία προς τον βουλευτή-δημοσιογράφο, να προσέχει πολύ την «τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και να θυμάται πάντα «το καθήκον και την απόλυτη επαγγελματική συνέπεια» για την αντικειμενική ενημέρωση.
Οι δημοσιογράφοι – είτε είναι βουλευτές είτε όχι… – συνεπώς και η ΕΣΗΕΑ, δεν είμαστε ενεργούμενα ή φερέφωνα κανενός.
Ούτε καν του αφεντικού μας.
Ούτε Προέδρου, ούτε πρωθυπουργού, ούτε ΠτΒ, ούτε κόμματος και βέβαια ούτε κανενός μεγαλοεπιχειρηματία, κάπελα ή ταβερνιάρη.

ΥΓ: Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος, η ευαισθησία και η ταχύτητα που η ΕΣΗΕΑ παρενέβη με καταγγελία, «ανοίκεια και αστήριχτη επίθεση» επί προσωπικού, κατά του δημοσιογράφου-βουλευτή Ψαριανού. Ευαισθησία και ταχύτητα που η ΕΣΗΕΑ δεν επέδειξε όταν ο εν λόγω «συνάδελφος» διασυρόταν σε έντυπα και ηλεκτρονικά δημοσιεύματα ως χρηματοδοτούμενος πράκτορας του ΔΝΤ, για να θυμηθούμε μόνο αυτό…

Αθήνα, 28/3/2017