Διέλευση αγωγού Φυσικού Αερίου από τη Δημοτική κοινότητα Πέρδικα Θεσπρωτίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

6-12-2011

Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Περιβάλλοντος ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Διέλευση αγωγού Φυσικού Αερίου από τη Δημοτική κοινότητα Πέρδικα Θεσπρωτίας»

Την πλήρη αντίθεσή του, στην εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης και τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής κοινότητας Πέρδικας, καθώς και της ευρύτερης τουριστικής ζώνης, εξέφρασε ο Δήμος Ηγουμενίτσας εμμένοντας στη θέση των Περδικιωτών όπως αυτή εκφράστηκε στο Δημοψήφισμα στις 10/8/2008.

Στην με αριθμό 87/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η στάση της Κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ να εμμείνει στην απόφαση της να χωροθετήσει στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, Σταθμό Συμπίεσης στη θέση «Βαρυκό» καθώς και τη διέλευση και προσαιγιάλωση αγωγού φυσικού αερίου στη θέση «Ομπρέλα 2».

Στην απόφαση τονίζεται χαρακτηριστικά πως με την ανωτέρω απόφαση της κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ, βλάπτεται η δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών καθώς και το περιβάλλον και αλλοιώνεται ο αμιγώς τουριστικός χαρακτήρας και η οικονομική ανάπτυξη της Πέρδικας καθώς και της ευρύτερης περιοχής των Συβότων και της Πάργας.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο από τη ΜΠΕ όσο και από προτάσεις τοπικών φορέων έχουν διατυπωθεί εναλλακτικές θέσεις διέλευσης του Αγωγού και εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης (Φτελιά, Γάτα, Αϊ Γιαννάκη) οι οποίες απορρίφθηκαν χωρίς σαφή αιτιολόγηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια είναι η επίσημη θέση του υπουργείου σχετικά με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της Δημοτικής κοινότητας Πέρδικα Θεσπρωτίας;

2. Ποια είναι η αιτιολόγηση για τον αποκλεισμό των εναλλακτικών θέσεων διέλευσης του αγωγού και εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης από άλλες περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.