Διαχείριση ληγμένων «οικιακών φαρμάκων»

 14/04/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
•    Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής
•    Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής

Θέμα: Διαχείριση ληγμένων «οικιακών φαρμάκων»

Είναι γνωστό το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης φαρμάκων στα οικιακά απορρίμματα, που επιτείνεται και από την υπερκατανάλωση φαρμάκων που παρατηρείται στην Ελλάδα. Εύλογα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι εκατομμύρια κουτιά ολόκληρα ή χρησιμοποιημένα εν μέρει, πετιούνται κάθε χρόνο στους κάδους μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Το πρόβλημα, εκτός των άλλων, έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς πολλά από τα φάρμακα που για διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιήθηκαν ή έχουν λήξει καταλήγουν στους σκουπιδότοπους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον με χιλιάδες ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι τοξικές και επικίνδυνες.
Υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση αυτών των «οικιακών φαρμάκων» από τοπικούς Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών με την βοήθεια Φαρμακευτικών Συλλόγων, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα τα προωθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες για καταστροφή. Οι πρωτοβουλίες αυτές όμως είναι μεμονωμένες καθώς, αφενός μεν απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των «οικιακών φαρμάκων», αφετέρου υπάρχει νομοθετικό κενό, τόσο για τη συλλογή όσο και για τη μεταφορά τους (νόμος για τη διακίνηση επικίνδυνων ουσιών).
Πριν από ένα χρόνο είχαμε θέσει ξανά το θέμα υπόψη των 2 υπουργών με ερώτηση στη Βουλή (αρ.πρωτ. 15887/11-3-09). Σε απάντησή του το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (αρ.πρωτ. 519Β/3-4-09) μάς ενημέρωνε ότι έχει προβεί «σε ανάθεση έργου με τίτλο «Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων από εγκαταστάσεις στον τομέα της Υγείας», το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Μέτρο Τεχνική Βοήθεια του ΕΠΠΠΕΡ-Γ΄ΚΠΣ. Από το συγκεκριμένο έργο θα προκύψουν προτάσεις για νέο θεσμικό πλαίσιο, για τεχνικές προδιαγραφές και για εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των Ι.Α. Το εν λόγω έργο πρόκειται να παραληφθεί σύντομα (εντός των προσεχών ημερών) προς αξιολόγηση.»
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:

•    Σε ποιους είχε ανατεθεί το εν λόγω έργο στο οποίο αναφέρεται το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε;
•    Το συγκεκριμένο έργο θα έπρεπε, σύμφωνα με το Υπουργείο, να έχει ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο. Έχει ολοκληρωθεί; Αν ναι, ποιες είναι οι προτάσεις του;

•    Ποια είναι μέχρι σήμερα η συμβολή των φαρμακοβιομηχανιών στο θέμα της διαχείρισης των «οικιακών φαρμάκων»;
•    Σκοπεύετε να υλοποιήσετε άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συλλογής και καταστροφής των «οικιακών φαρμάκων» σε πανελλαδικό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας

Γρηγόρης Ψαριανός

Θανάσης Λεβέντης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.