Διογκούμενο το φαινόμενο της σχολικής βίας στη χώρα μας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

25/10/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Διογκούμενο το φαινόμενο της σχολικής βίας στη χώρα μας».

Η έξαρση της σχολικής βίας έχει καταστεί καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία της χώρας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία των παιδιών. Ταυτόχρονα, ο σχολικός εκφοβισμός, γνωστός ως «bullying», συνεχίζει να αποτελεί ταμπού για παιδιά και εφήβους, παρά το γεγονός ότι ένας στους έξι μαθητές δηλώνει ότι έχει υποστεί σωματική ή λεκτική βία κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής.

Τις επικίνδυνες συνέπειες του έμμεσου ή άμεσου εκφοβισμού των μαθητών που αποτελούν, πλέον, κανόνα της σχολικής ζωής, επιχειρεί να καταγράψει έρευνα, που διενεργείται ταυτόχρονα σε 10 ευρωπαϊκά κράτη. Η έρευνα διεξάγεται από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Γερμανίας. Στην Ελλάδα φορείς υλοποίησης είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο έμμεσος σχολικός εκφοβισμός σε βάρος μαθητών-θυμάτων, χαρακτηρίζει περισσότερο την εικόνα συμπεριφοράς μαθητών στα σχολεία των χωρών του νότου της Ευρώπης και των Βαλκανίων, απ’ ό,τι των βoρειοδυτικών κοινωνιών, όπου ο άμεσος εκφοβισμός είναι συχνότερος και εντονότερος. Σύμφωνα με την καταγραφή των στοιχείων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σχεδόν το 90% των μαθητών όλων των ηλικιών, υπήρξε θύμα ή θύτης εκφοβισμού, αφού το φαινόμενο της σχολικής βίας έχει αυξηθεί επικύνδυνα κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Παρατηρείται επίσης, ότι οι μορφές έμμεσου εκφοβισμού (π.χ. διάδοση φημών, εκβιασμών, απειλών, περιθωριοποίησης, ψυχολογική πίεση) καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό και ένταση στα ελληνικά σχολεία απ’ ότι ο άμεσος εκφοβισμός (βρισιές, ξυλοδαρμοί, συμπλοκές, όπλα) και αποτελεί κυρίως επιλογή συμπεριφοράς από τα κορίτσια, και κρίνεται εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνος από τον άμεσο εκφοβισμό.

Επίσης, επισημαίνεται έξαρση του διαδικτυακού εκφοβισμού στη μαθητική κοινότητα, ως μορφή έμμεσου εκφοβισμού, τον οποίο χρησιμοποιούν τα κορίτσια σε ποσοστό άνω του 60%, σε αντίθεση με τα αγόρια, που καταφεύγουν στον άμεσο εκφοβισμό σε ποσοστό 80%. Οι αλλοδαποί μαθητές, μέσω της έρευνας, διαπιστώνεται ότι θυματοποιούνται όταν αποτελούν τη μειοψηφία της τάξης ή του σχολείου, ενώ όταν το ποσοστό τους φτάνει το 50-70% ομαδοποιούνται και στρέφονται κατά της κυρίαρχης γηγενούς ομάδας μαθητών.

Το κοινωνικό φαινόμενο της σχολικής βίας και κατ’ επέκταση της νεανικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στον σχολικό χώρο, όσο και την ευρύτερη κοινότητα.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η ανάπτυξη άμεσων και παρεμβατικών πρακτικών για την αντιμετώπιση και μείωση του προβλήματος, δεδομένου ότι στη χώρα μας, συχνά, τα περιστατικά δεν δημοσιοποιούνται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί το ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας στη χώρα μας;

Ποια τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει ή προτίθεται να λάβει (προγράμματα αγωγής υγείας, κατάρτιση, επιµόρφωση των εκπαιδευτικών, γενικότερη οργάνωση και λειτουργία του σχολείου για την πρόληψη και τον χειρισµό περιστατικών ενδοσχολικής βίας, τη σύνδεση του σχολείου µε τις οικογένειες των µαθητών και άλλες δράσεις εκτός σχολείου) σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους ανά την επικράτεια με σκοπό την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του κοινωνικού φαινομένου της ενδοσχολικής βίας στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.