Διοριστέοι προκήρυξης 8κ/2008 και αποκατάσταση της νομιμότητας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

9.6.11

Ερώτηση

προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Διοριστέοι προκήρυξης 8κ/2008 και αποκατάσταση της νομιμότητας

Με την προκήρυξη 8κ/2008 πραγματοποιήθηκε μέσω ΑΣΕΠ διαγωνισμός για την κάλυψη κενών στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ. Το ΑΣΕΠ, συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, η οποία έχει αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πλήρωση θέσεων στο Δημόσιο, ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τους ΠΕ το Μάιο και το Δεκέμβριο (ΦΕΚ 1180/13-12-2010) για την κατηγορία ΔΕ.

Σε εύλογο διάστημα, βάσει και των σημαντικών αναγκών των Υπηρεσιών του ΙΚΑ, θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων με διοριστέους της προκήρυξης 8κ/2008. Ωστόσο, με αποφάσεις της κυβέρνησης οι επιτυχόντες του εν λόγω διαγωνισμού τέθηκαν στο περιθώριο. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε ρύθμιση με το Ν.3899/2010 και το άρθρο 12, προκειμένου να διορίσει στο ΙΚΑ τους επιτυχόντες της μεταγενέστερης προκήρυξης 9κ/2008 της ΑΤΕ που υπολείπονται μορίων από τους επιτυχόντες της προκήρυξης 8κ/2008, οι οποίοι είχαν και εξειδικευμένη εμπειρία, όπως είχε απαιτήσει ο ίδιος ο φορέας, παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για την ως άνω ρύθμιση, καθώς το ΑΣΕΠ είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες του ΙΚΑ την 1-12-2010, λίγες μόλις ημέρες πριν από την ψήφιση της τροποποίησης την 17-12-2010. Επομένως, η απορρόφηση θα μπορούσε να είναι άμεση από την προκήρυξη 8κ/2008 του ίδιου φορέα.

Σε απαντητική επιστολή του ΑΣΕΠ από 8-3-2011 προς τους επιτυχόντες του διαγωνισμού 8κ/2008, η ίδια η ανεξάρτητη αρχή, ομολογεί ότι «τα ζητήματα για το διορισμό των επιτυχόντων υποψηφίων της προκήρυξης 8κ/2008 στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εκφεύγουν από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ. Τα θέματα αυτά ανάγονται στη ρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης (…)».

Είναι προφανές από τα ανωτέρω ότι πλήττεται η τήρηση της νομιμότητας και παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, ενώ ο θεσμός του ΑΣΕΠ υποβαθμίζεται, καθώς η αρμοδιότητά του εξαντλείται με την αποστολή των σχετικών ΦΕΚ διοριστέων στους οικείους φορείς διορισμού.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιους λόγους διορίστηκαν στο ΙΚΑ επιτυχόντες μεταγενέστερης προκήρυξης και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης; Για ποιους λόγους δεν δημοσιεύτηκε η εν λόγω πράξη στο πρόγραμμα Διαύγεια, όπως προβλέπει ο νόμος;

Ποια μέτρα θα λάβει άμεσα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της τήρηση της αρχής της ισότητας των ελλήνων πολιτών, καθώς και για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.