Δραματική καταγράφεται η αύξηση των καισαρικών τομών στη χώρα μας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17/1/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Δραματική καταγράφεται η αύξηση των καισαρικών τομών στη χώρα μας».

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, «η βιομηχανία των καισαρικών» εξακολουθεί να αναπτύσσεται στη χώρα μας παραγκωνίζοντας τον φυσιολογικό τοκετό.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου (Καθημερινή 15.1.2012), που αναφέρονται σε επίσημη έρευνα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, στα μαιευτήρια της χώρας η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, κάθε χρόνο βιώνουν ένα επώδυνο και σοβαρό χειρουργείο, προκειμένου να τεκνοποιήσουν, σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό άλλων χωρών.

Συγκεκριμένα, ενώ σε άλλες χώρες οι καισαρικές δεν ξεπερνούν το 20% των γεννήσεων, στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 40% στα δημόσια νοσοκομεία και το 56% στα ιδιωτικά μαιευτήρια. Επίσης, υπάρχουν μαιευτήρια, στα οποία επτά στις δέκα γεννήσεις γίνονται με καισαρική.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σε 38 από τα 53 ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας (τα οποία έδωσαν στοιχεία στο ΚΕΣΥ) το 2008 σημειώθηκαν 57.162 γεννήσεις, οι περισσότερες (το 54%) με καισαρική τομή. Το 2009 πραγματοποιήθηκαν σε αυτά τα μαιευτήρια 54.943 τοκετοί (2.000 λιγότεροι από το προηγούμενο έτος), αλλά οι καισαρικές ανήλθαν στο 56%.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι αυτό της μεγάλης συγκέντρωσης υπηρεσιών, καθώς το 74% των τοκετών στον ιδιωτικό τομέα γίνονται σε τρία μεγάλα μαιευτήρια της Αθήνας και τρία της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, στα 84 μαιευτικά τμήματα δημοσίων νοσοκομείων το 2008 πραγματοποιήθηκαν 55.480 τοκετοί (το 42% με καισαρική τομή) και το 2009, πραγματοποιήθηκαν 56.085 γεννήσεις, εκ των οποίων μόνο το 56% με φυσιολογικό τοκετό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι επαναλαμβανόμενες καισαρικές τομές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του νεογνού. Επιπρόσθετα, η καισαρική αυξάνει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό και τον κίνδυνο αιμορραγίας, λοιμώξεων και επιπλοκών από την αναισθησία, ενώ δυσχεραίνει τον μητρικό θηλασμό.

Οι εκτιμήσεις, που προκύπτουν από τις επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον, το κόστος της καισαρικής εκτιμάται πολλαπλάσιο από το κόστος του φυσιολογικού τοκετού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται κατά πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο προϋπολογισμός των ελληνικών οικογενειών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεδομένης της αλματώδους αύξησης των καισαρικών τομών στη χώρα μας, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει σχετικά με τον σχεδιασμό:

α. επιστημονικού μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης,

β. συστηματικής καταγραφής των καισαρικών τομών (ανά θεραπευτήριο και ιατρό), ώστε να επισημανθεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα το κοινωνικό αυτό φαινόμενο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός