Είκοσι εννέα φόρους έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνουν τριάντα.

Στην περίοδο που είμαι μέσα στη Βουλή, από το 2007 δηλαδή, έχουμε γνωρίσει τρεις κατηγορίες προϋπολογισμών. Οι τρεις κατηγορίες είναι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται και δεν εφαρμόζεται, ένας προϋπολογισμός που εφαρμόζεται ενώ αλλά έχουμε πει και άλλα έχουμε καταθέσει και είναι και η τρίτη κατηγορία των προϋπολογισμών που είναι «αλλ’ άντ’ άλλα τα μεγάλα, της Παρασκευής το γάλα». Αυτός δεν ξέρω σε ποια από τις τρεις κατηγορίες, πραγματικά, εντάσσεται. Νομίζω ότι έχει λίγο από τις τρεις, ίσως και από καμιά τέταρτη, γιατί είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός.
Έψαχνα, λοιπόν, να βρω μέσα πότε θα πάει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, αν έχει περιληφθεί 13η σύνταξη, αν έχουν ακυρωθεί με ένα νόμο και ένα άρθρο ή με δύο νόμους και τρία άρθρα όλα τα προηγούμενα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. Δηλαδή, άμα στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό δεν τα βάλουμε αυτά, που θα βάλουμε;

Το επίπεδο του δείκτη εμπιστοσύνης στην ελληνική Κυβέρνηση είναι το μικρότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία από το θλιβερό ευρωβαρόμετρο -αυτό που έχουν αυτοί οι τοκογλύφοι, οι δανειστές, οι εκβιαστές, τα καθάρματα- αντανάκλαση της χαμηλής εμπιστοσύνης στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων δαπανών, τις οποίες αυξάνουμε αντί να μειώνουμε, προσλαμβάνοντας συνεχώς και νέους πελάτες. Οπότε, όλο και λιγότεροι άνθρωποι -αφού απολύονται στην πραγματική οικονομία, από τον ιδιωτικό τομέα, και προσλαμβάνουμε στο δημόσιο τομέα- θα πληρώνουν όλο και περισσότερους, μέχρι να διοριστούμε όλοι για να δω ποιος θα μας πληρώνει μετά. Αυτό είναι κλεμμένο από μία γελοιογραφία.
Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά σε ένα και μόνο ερώτημα: Πώς αυτή η χώρα, το παλιό «Κατσαπλιάδισταν», η σημερινή περήφανη Ελλάδα, θα αποκτήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο; Αντί για αυτό έχουμε άδικους φόρους που συντηρούν ένα σπάταλο κράτος, που γίνεται όλο και μεγαλύτερο και όλο και λιγότερο αποτελεσματικό και όλο και ακριβότερο.
Είναι ένα δισεκατομμύριο οι επιπλέον φόροι για το 2019.
Έχω εδώ και τους είκοσι εννέα φόρους που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ -η αριστερή κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου- καταγεγραμμένους έναν-έναν. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνουν τριάντα μέσα στους επόμενους μήνες, όπως έλεγε και η διαφήμιση εκείνη για τους είκοσι εννέα κατασκευαστές πλυντηρίων.
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλά Χριστούγεννα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία: