Είμαστε απέναντι στον κρατισμό, τον λαϊκισμό και τον πελατειασμό. Μόνο το ΠΟΤΑΜΙ και ο Σταύρος τα ‘χουν πει αυτά ξεκάθαρα

Στις εξελίξεις γύρω από τον μεσαίο χώρο και τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του, περιστράφηκε κυρίως η κουβέντα ανάμεσα στον βουλευτή Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρη Ψαριανό και τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, στην σημερινή εκπομπή «Θα χυθεί άπλετο φως» στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84 FM.

«Πρέπει κατ’ αρχάς να πούμε πως είναι λάθος η όλη διαδικασία. Δεν βάζεις μπροστά το κάρο από το άλογο. Θα έπρεπε πρώτα να δούμε τι είναι και τι θέλει αυτός ο χώρος και πώς θα λέγεται, και μετά να βρούμε τον αρχηγό. Ωστόσο έγινε το αντίθετο. Υπάρχουν ήδη πολλές υποψηφιότητες και μπορεί να προκύψουν κι άλλες. Για μένα είναι δηλωμένο και δεδομένο ότι είμαι με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Όχι μόνο επειδή είμαι βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ και τριάντα χρόνια συναγωνιστής και φίλος του, καθώς και πολιτικός του φίλος παρότι δεν προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο, αλλά από όμορους.

Ήρθε, άλλωστε, η ώρα αυτοί οι όμοροι χώροι να συναντηθούν. Και πρέπει να συναντηθούν.

Και το έχω πει από τότε που είχε γίνει το εγχείρημα των 58. Ήμουν ένας από τους 58, βουλευτής τότε της ΔΗΜΑΡ. Τότε βέβαια οι αρχικές δηλώσεις της ηγεσίας ήταν να στηρίξουν το εγχείρημα, αλλά μετά το άδειασαν κι εμένα με διέγραψαν!
Αυτός ο χώρος πρέπει να συναντηθεί και να ενωθεί σε νέα πολιτική βάση. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε δίπολο εξουσίας με εκβιασμούς τύπου να φύγουν αυτοί και να ‘ρθουν οι άλλοι. Πρέπει να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να υπάρξει ο χώρος του κέντρου. Του προοδευτικού, φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού κέντρου όμως. Όχι του νέου ΠΑΣΟΚ. Ούτε της νέας κεντροαριστεράς του κρατισμού και του πελατειασμού»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν υπάρχει σήμερα κόμμα με συγκροτημένη θέση εναντίον του κρατισμού και του πελατειασμού, ο Γρηγόρης Ψαριανός απάντησε:
«Ναι υπάρχει. Το ΠΟΤΑΜΙ. Είναι ξεκάθαρα και δηλωμένα απέναντι στον κρατισμό, στον λαϊκισμό και στον εθνολαϊκισμό που είναι ό,τι χειρότερο και που τον “τρώμε στη μάπα” με αυτή την άθλια αριστεροδεξιά κυβέρνηση η οποία πρέπει να φύγει χθες. Kαι πρέπει ν’ αλλάξουμε εντελώς κατεύθυνση εάν θέλουμε να μην είμαστε κατσαπλιαδιστάν και να γίνουμε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αυτά το ΠΟΤΑΜΙ, και μόνο το ΠΟΤΑΜΙ, τα έχει δηλώσει ξεκάθαρα. Και δέχτηκε μια λυσσαλέα επίθεση. Μέχρι που κατηγορήθηκε ότι υποκινείται και χρηματοδοτείται από τον Μπόμπολα, ενώ άλλοι κάνουν νταλαβέρια με μπομπολέους. Άλλοι χαϊδεύανε γάτες Ιμαλαΐων και νταλαβεριζόντουσαν με εργολάβους!
Το διακύβευμα είναι πέρα από τα πρόσωπα. Μακάρι όποιος βγει να συγκροτήσει πραγματικά έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό προοδευτικό πόλο. Έναν σύγχρονο μεταρρυθμιστικό φορέα. Κι ας μην είναι κόμμα. Ας είναι συνασπισμός κομμάτων, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του.

Το ωραιότερο σύνθημα, ήταν εκείνο το περίφημο όταν ξεκίνησε το ΠΟΤΑΜΙ: “Nα τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα”. Eδώ και δυόμιση χρόνια, γκρεμίζουμε τη χώρα χωρίς να αλλάξουμε τίποτα!

Πρέπει να φύγουμε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Το κράτος πρέπει να αποκομματικοποιηθεί και να πάψει να είναι κομματικό λάφυρο. Υπάρχουν υποψήφιοι που δεν κρατάνε ίσες αποστάσεις. Λένε μεν από τη μία πως μας χωρίζει άβυσσος, αλλά από την άλλη το κάνουν γαργάρα. Εγώ θα ψηφίσω και θα συμμετέχω σ’ αυτήν την προσπάθεια, αλλά μόνο πάνω σ’ αυτή την κατεύθυνση, όχι στα πρόσωπα. Επί της ουσίας, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Υπάρχει η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής Ελλάδας και η κατεύθυνση του Μαδούρο και της Αργεντινής».

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης στον Ηλία Κανέλλη και στον 9.84:

Αθήνα, 6/9/2017