Είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό καθεστώς της Ευρώπης

Συνέντευξη στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM και στην εκπομπή των δημοσιογράφων Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου, 20.01.2016
«Καηλημέρα, πολύ κίνηση, πολύ βροχή στους δρόμους, ποτάμια οι δρόμοι … ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στους δρόμους… και δεν είδα και την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη χθες βράδυ στον Γιάννη Πρετεντέρη γιατί είχα κι εγώ ταυτόχρονα μια υποχρέωση, θα την δω τώρα όμως γιατί την έχω αποθηκεύσει….»

-Σας έχουν βάλει «τιμωρία» να τις βλέπετε υποχρεωτικά;
«Τέτοιες τιμωρίες τις υφίσταται καθένας οικειοθελώς για τον εαυτό του. Πρέπει να βλέπουμε τους συναδέλφους, τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς, πρέπει να βλέπουμε τον πρόεδρο του κόμματός μας, να ακούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές και των άλλων κομμάτων πολλώ δε μάλλον τους δικούς μας.»
-Ως το τέλος Φεβρουαρίου που έχετε βάλει το συνέδριό του θα αντέξει το ΠΟΤΑΜΙ να είναι ολόκληρο;
«Νομίζω ναι. Δηλαδή, θα προχωρήσουμε στο συνέδριο. Δεν θα είναι ένα συνέδριο «σκατζόχοιρος», για να κλειστούμε και να βγάλουμε αγκάθια. Θα είναι ένα συνέδριο στο οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που εξαρχής ήταν η ιδρυτική διακήρυξη του Ποταμιού. Το Ποτάμι δεν ιδρύθηκε για να είναι ένα πράγμα μικρό. Είναι σαν το ποταμάκι που ιδρύθηκε για να μεγαλώνει. Να ενωθεί και με παραπόταμους και να κάνει έναν κεντρικό ποταμό.»
-Μόνο που εδώ οι παραπόταμοι πάνε για αλλού, Γρηγόρη. Γιατί διαπιστώνω ότι και στην χθεσινή του συνέντευξη ο Θεοδωράκης, έβγαλε ένα-πώς να το πω βρε παιδί μου- ένα πράγμα, δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω, για τον Μητσοτάκη, το οποίο δεν το περίμενες για ένα μοντέρνο κόμμα. Άκου ένα μικρό απόσπασμα για να καταλάβεις τι εννοώ.
Στάυρος Θεοδωράκης: «Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Το ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει καλές μεταρρυθμιστικές προθέσεις, τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από καλούς μεταρρυθμιστές. Τα πολιτικά νεκροταφεία εννοώ. Ποια αλλαγή από αυτές που εμείς στηρίζουμε, θα στηρίξει η ΝΔ; περιμένουμε να δούμε. Οι απόψεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγουν στην επιφάνεια και θα επιβεβαιωθούν»
Είναι λίγο μίρλα αυτό το πράγμα τώρα.
«Να σας πω: εδώ έχει ένα δίκιο. Εγώ είμαι ο πρώτος άνθρωπος που όταν εκλέχθηκε ο Μητσοτάκης, επειδή στην 4άδα είχα πει ότι ο Μητσοτάκης θα είναι στους δύο και όχι ο Τζιτζικώστας-Μεϊμαράκης που περιγραφόταν τότε. Και εάν είναι στους δύο, θα το πάρει το παιχνίδι. Και επιβεβαιώθηκα. Και είπα μάλιστα, χαριτολογώντας, στο τηλεγράφημα που έστειλα στον ίδιο, ότι είχα κερδίσει όλα τα στοιχήματα. Του έστειλα μήνυμα όχι τηλεγράφημα. Συγχαρητήρια για την νίκη σου που ήταν έκπληξη και που ελπίζουμε να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε προοδευτική κατεύθυνση. Να απαλλαγεί από τα φαντάσματα της ΕΡΕ και να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Μάλιστα, μου είπανε, ότι ετοιμάζομαι για μεταγραφή στη Νέα Δημοκρατία. Αμέσως, η πρώτη χοντράδα δηλαδή που λέει κάποιος. Λες κι έχω εγώ τώρα καμιά σχέση τώρα… Ας πούμε, με πολλούς που περιγράφουν μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μας, συμφωνώ απολύτως.»
-Με αυτό που είπε χθες ο Φωτήλας, ότι πρέπει σε κάποια πράγματα να συμπορευτείτε κιόλας με τη Νέα Δημοκρατία;
«Έχει απόλυτο δίκιο κι ο Ιάσονας. Βεβαίως πρέπει να συμπορευτούμε σε κάποια πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΟΤΑΜΙ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Παρόλο που η Φώφη βρήκε μια άβυσσο. Να θυμίσω τον Στράτο Διονυσίου «της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, πότε κόλαση και πότε ο παράδεισος», εδώ μπορεί να ‘ναι και η Ανάβυσσος. Αυτά λοιπόν τα κόμματα που είπα, συν οι Κεντρώοι του Λεβέντη, συν πάρα πολύς κόσμος που είναι εκτός κομμάτων –να μην πω ονόματα τώρα- που προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά, από το ΠΑΣΟΚ, που είναι ουδετεροποιημένοι, είναι εκτός συνδυασμών, όλοι αυτοί συμμετέχουν στο φιλοευρωπαϊκό μπλοκ. Αν θέλουμε να δούμε την κυρίαρχη αντίθεση αυτή τη στιγμή, δεν είναι μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αριστερά-δεξιά και διάφορες τέτοιες αρλούμπες. Δεν είναι βενιζελικοί- βασιλικοί, ΕΡΕ-Κέντρο και τέτοια. Είναι ευρωπαϊκή Ελλάδα ή κατσαπλιαδιστάν νταλαβεριτζήδων; Τόχω ξαναπεί. Απέναντι στο κατσαπλιαδιστάν νταλαβεριτζήδων λοιπόν συμμετέχουν και συμπλέουν αυτοί που είναι στην προσπάθεια για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ακόμα κι ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να συμμετέχει. Εκεί λοιπόν το ΠΟΤΑΜΙ με τη ΝΔ συμπλέει. Για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Δεν θέλουμε ούτε Αλβανία που θα μας είχε κάνει ο Βαρουφάκης ας πούμε.

Ο Βαρουφάκης μαζί με τον Τσίπρα και με τον Λαφαζάνη βέβαια δούλευε, δεν δούλευε μόνος του. Ο Τσίπρας μετά κώλωσε: σου λέει, θα πάρω στην πλάτη μου την καταστροφή της χώρας; Έφαγε τον Βαρουφάκη, μετά έφαγε και τον Λαφαζάνη και τώρα είναι μερκελιστής. ΟΚ…

-Πάντως, δεν μου απαντάς στο ερώτημα: Βλέπουμε ανθρώπους μέσα στον ΠΟΤΑΜΙ οι οποίοι λένε: Ακούω τον Λυκούδη λέει να πάμε με μια μεγάλη κεντροαριστερά. Ακούω τον Φωτήλα να λέει εγώ θα πάω στη ΝΔ.
«Νότη, δεν λέει εγώ θα πάω. Λέει προς τα κει πρέπει να πάμε, αυτή είναι η γνώμη μου. Το ΠΟΤΑΜΙ όμως, δεν είναι κεντροαριστερά.

Εγώ μπορεί να είμαι κεντροαριστερά. Κεντροαριστερά σε εισαγωγικά, δεν μ’ αρέσει καθόλου η λέξη. Κεντροαριστερά ήταν ο Κράξι, τον οποίο τον ψάχνανε για χρόνια. Μέγιστος απατεώνας. Και πολλοί άλλοι κεντροαριστεροί κάναν την κεντροαριστερά ντροπή. Όπως μερικοί δικοί μας κάνουν ντροπή την Αριστερά.

-Το θέμα είναι όμως τώρα ότι βρίσκεστε σ’ ένα σταυροδρόμι.
«Όχι το ΠΟΤΑΜΙ. Η χώρα βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι. Ή θα πάμε προς την Ευρώπη ή θα μείνουμε μία σοβιετικού τύπου Σομαλία.»
-Άσε τη χώρα, το ΠΟΤΑΜΙ είναι σε σταυροδρόμι. Γιατί από τη μία έχει τον Μητσοτάκη που λέει παιδιά άμα θέλετε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική της πρώτης φοράς Αριστερά ελάτε μαζί μου, κι από την άλλη είναι η Γεννηματά που λέει εγώ παιδιά συζητάω τα πάντα, ακόμα και παραμερίζω αν χρειαστεί, προκειμένου να ενωθούνε αυτές οι δυνάμεις του κέντρου.
«Να σας πω τώρα: ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά είναι στην ίδια όχθη του ποταμιού, μια και μιλάμε με βροχή και με ποτάμια. Ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά είναι στην μία όχθη. Εκτός εάν η κυρία Γεννηματά θέλει να φέρουμε πίσω τους Πιπεργιάδες. Γιατί είδα κάτι φωτογραφίες με τον Φωτόπουλο. Αν θέλει να επιλέξει να γυρίσουμε στον συντεχνιασμό, να ανεβαίνουμε στα τρακτέρ με τους εργατοπατέρες και να υποσχόμαστε τα πάντα, όπως κάναμε επί δεκαετίες, κι αν θέλουμε να λέμε διάφορες τέτοιες φιλολαϊκές…
Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάποια πράγματα τα οποία η ίδια δεν τα πιστεύει. Και λέει θα το κάνουμε αυτό αλλά δεν θα το περάσουμε. Θα το ψηφίσουμε αλλά… Κατρουγκαλιές είναι αυτές.
-Κάτσε να καταλάβω: Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ένας τρίτος, ισχυρός, κεντροαριστερός πόλος;
«ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ. Χρειάζεται ο χώρος του κέντρου, της κεντροαριστεράς αλλά και μέρος μιας κεντροδεξιάς ίσως. Την οποία σε πρώτη φάση ο Μητσοτάκης την εισπράττει. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται μαζί με διάφορους, ας πούμε, Μπαλτάκους. Λέω, παράδειγμα, ένα όνομα ενός θείου μου. Δεν μπορεί ας πούμε ένας ευρωπαϊστής κεντροδεξιός να συνυπάρχει στο ίδιο κόμμα –για να μην πω κι άλλα ονόματα θείων μου-, δεν γίνεται αυτό.»
-Μας μπέρδεψες τώρα. Μια λες Γεννηματά-Μητσοτάκης-ΠΟΤΑΜΙ είμαστε στην ίδια όχθη…
«Ναι. Στην ευρωπαϊκή όχθη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει μνημόνια, ψηφίζει δήθεν και τέτοια, αλλά κοιτάζει πώς να εισπράξει τα λεφτά από την Ευρώπη για να διορίσει γκόμενες, κουμπάρες και συγγενείς. Για να ενισχύσει έναν άκρατο κρατισμό. Το πελατειακό κράτος που υπήρξε και υπήρχε, θέλει να το κάνει δικό του, δεν θέλει να το καταργήσει. Τη διαφθορά και τη διαπλοκή που υπήρξε και υπήρχε θέλει να την κάνει δική του διαπλοκή και διαφθορά. Ο κύριος Παππάς με τα κανάλια, ο κύριος Κατρούγκαλος, ο κύριος Σπίρτζης με τις εργολαβίες, ο κύριος Φλαμπουράρης με τις άλλες «φλαμπουραριές», που είπε κι ο αγρότης…»
-Τον ΣΥΡΙΖΑ όμως τον ξέρουμε. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Λοιπόν, το ΠΟΤΑΜΙ θέλει ευρωπαϊκή Ελλάδα. Έχουμε περιγράψει ακριβώς, στην δικαιοσύνη, στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, εκλογικό σύστημα, αλλαγές, συνταγματική αναθεώρηση, τάχουμε περιγράψει όλα επί λέξει. Θα πάμε λοιπόν και με τον Μητσοτάκη και με τη Γεννηματά και με ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και με τους Κεντρώους και με όποιον άλλον. Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Γιαννίτσης, να πω μερικά ονόματα από δω κι από κει πασοκογενών που είναι εκτός σχηματισμών, για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Για να δουλεύει η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό το πράγμα κάποιοι το σιχαίνονται. Και αριστεροί και δεξιοί και ψεκασμένοι και καραμανλικοί βουδιστές. Το σιχαίνονται. Γιατί, εάν η Ελλάδα δουλεύει με ευρωπαϊκούς κανόβνες, τα νταλαβέρια και οι νταβατζήδες που έλεγε ο Κωστάκης, τέλος.»
-Γρηγόρη μου, είσαι πραγματιστής. Συμφωνούμε με όλα αυτά που λες. Όμως, το ΠΟΤΑΜΙ έχει 2%στις δημοσκοπήσεις. Ωραία είναι αυτά που λέτε, αλλά μπορείτε να τα λέτε από το σπίτι σας. Αν δεν συνεργαστείτε με άλλους…
«Μα, θα συνεργαστούμε με άλλους. Και ο Θεοδωράκης τόχει πει.

Το ΠΟΤΑΜΙ που ήταν 6%. Κι αν γινόταν 8%; Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνια. Κι αν γινόταν 10%; Και οι ψεκασμένοι 10% ήταν. Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνια.

Δεν είναι ένα κόμμα για να είναι 8 ή 10. Μόνο για να παίζει τον ρόλο του Γκένσερ ίσως. Για να κάνει τον ισορροπιστή, για να παίζει ρόλο σ’ όλες τις κυβερνήσεις.»
-Με το ΠΑΣΟΚ όμως, θάσασταν 15%
«Ναι, αλλά με ποιο ΠΑΣΟΚ; Η Φώτη, η κυρία Γεννηματα, την λέω Φώφη γιατί είμαστε φίλοι. Την αγαπάω, την συμπαθώ, δεν έχω θέμα. Δεν ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης, έκανε την πάπια. Ούτε επιστολική ψήφο δεν έστειλε. Εάν πεις στην Φώφη Γεννηματά για τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας, που είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό καθεστώς της Ευρώπης, ή του κόσμου. Ούτε το Ιράν είναι έτσι, ούτε η Τουρκία. Έχουν διακριτούς ρόλους. Διαχωρισμό: αυτό δεν είναι ούτε αντιχριστιανικό ούτε αντιθρησκευτικό. Το κράτος δεν μπορεί να ανακατεύεται στις κηδείες, στα βαφτίσια και στην λειτουργία της Φανερωμένης και η Εκκλησία δεν μπορεί να ανακατεύεται στη νομοθεσία του Κράτους. Και δεν μπορεί να ορκιζόμαστε, ας ορκίζεται καθένας όπου θέλει. Αυτά λοιπόν είναι βασικά του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και της αναγέννησης. Εμείς είμαστε ακόμα κατσαπλιαδιστάν. Και είμαστε ακόμα κράτος και εκκλησία «τσιγκολελέττα». Πάνε και φιλάνε το χέρι του Ιερώνυμου. Και ο Τσίπρας. Όλοι. Τον Ιερώνυμο εγώ τον λατρεύω. Σε σχέση με άλλους ιεράρχες, ο άνθρωπος είναι Θεός. Εγώ τον σέβομαι και τον αγαπάω. Αλλά δεν είναι αυτός το νταλαβέρι της εκκλησίας με το κράτος.
-Ναι αλλά τώρα ξέρεις τι μας λες; Να συνεργαστούμε οπωσδήποτε. Αλλά όχι με τον Μητσοτάκη, όχι με την Φώφη, με ποιον;
«

Εάν πεις στην κυρία Γεννηματά για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους δεν θα σου απαντήσει.

Εάν πεις για έναν εκσυγχρονισμό στις Εφορίες, για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων… Προσέξτε: ΧΘΕΣ να απολυθούν 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι επίορκοι. Παιδόφιλοι, κλέφτες που τους πιάσανε με την γίδα στην πλάτη… Δεν μιλάει, δεν το λέει. Εάν ζητήσουμε να ψηφιστεί άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η κυρία Γεννηματά δεν θα το ψηφίσει. Καταλαβαίνετε τι λέω; Δεν θέλουν μια αλλαγή προς μια ευρωπαϊκή πορεία. Λέμε παραμονή, διασφάλιση ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά δεν το θέλουμε!»
-Βγήκε η Φώφη όμως και είπε το εξής: Ελάτε να μαζευτούμε όλοι σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη και…
«Γιατί δεν ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης θα μου πεις Νότη μου;»
-Εγώ ξέρω ότι ήταν άρρωστη εκείνη την ημέρα.
«Εντάξει. Θα έστελνε επιστολική, επειδή έχω ιλαρά και έχω πυρετό τριανταεφτάμισυ, δεν μπορώ αλλά θα ψήφιζα ΝΑΙ. Γιατί δεν τόκανε; Πολύ απλό είναι.»
-Συμφωνώ. Είναι τρελό.
«Όχι δεν είναι τρελό. Είναι «πατάμε σε δυο βάρκες».

Λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλαδή. Γιατί οι πρώην δικοί μου που είναι εκεί, ξέρεις Θεοχαρόπουλος, Χατζησωκράτης, Μαργαρίτης και τα λοιπά, παρόλο που έχουμε πλακωθεί, γιατί, ξέρεις, φυλάγανε τσίλιες στον Φώτη Κουβέλη οι σύντροφοί μου. όταν με διέγραψε κι όταν διέλυε την ΔΗΜΑΡ, κάνανε την πάπια οι σύντροφοί μου.

Με αυτούς όμως συμφωνώ πολιτικά τώρα. Συμφωνούμε. Αλλά με… Ας μην πω ονόματα πασόκων. Δηλαδή τι δουλειά έχω εγώ, με τον Κ με τον Λ. και με τον άλλον Λ. ας πούμε;»
-Δηλαδή τι μας λες τώρα; Πας προς Μητσοτάκη μεριά κι εσύ.
«Όχι λάθος κάνετε. Πάω προς Βρυξέλλες μεριά. Ο Μητσοτάκης, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάει, γιατί έχει πολλούς χίτες και ταγματασφαλίτες στη Νέα Δημοκρατία. Δεν γουστάρουν Βρυξέλλες ούτε Μπριζ.»
-Δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε δηλαδή.
«Εμείς έχουμε αποφασίσει. Και τόχουμε περιγράψει. Το ΠΟΤΑΜΙ θα πάει προς τα εκεί, μαζί με όλους τους άλλους που θα πάνε: προς την Ευρώπη. Με βασικά πράγματα, αυτά που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Ένα μικρό παράδειγμα. Πολεοδομίες: Να καταργηθούν τώρα. Τι τις θέλουμε τις πολεοδομίες; Είναι ο ιδιοκτήτης που θέλει να φτιάξει ένα σπίτι, υπάρχει ένας ΓΟΠ, υπάρχουν οι νόμοι, ο αρχιτέκτονας κι ο μηχανικός που θα το φτιάξει. Εάν κάνει υπερβάσεις, παρ’ του την άδεια και κλεισ’ τον μέσα. Η Πολεοδομία γιατί υπάρχει; Για να υπογράφουνε κάτι πελατάκια σε κάτι γραφεία, να τσεπώνουνε τα φράγκα τα χοντρά, για να φτιάχνουμε αυθαίρετα και να μπαζώνουμε τα ρέματα. Αυτό είναι και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Και στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κασσής –πως τον λέγανε- ο τραχτεριτζής ο αγροτοπατέρας ο βουλευτής, και στην ΝΔ ήταν ο Τζαμτζής. Αυτή δεν είναι Ευρώπη. Αυτό είναι Φωστήρας Τραχανοπλαγιάς. Αναγέννηση να πούμε καλύτερα. Γιατί ο Φωστήρας είναι μια πολύ μεγάλη ιστορική ομάδα και είναι μία. Ενώ Αναγεννήσεις είναι καμιά εικοσαριά. Και η Τραχανοπλαγιά χάνεται ανάμεσα σας.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλά μυαλά σε όλους σας.»