Είχα πει πως εάν γίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εγώ θα ζητήσω πολιτικό άσυλο στα Τίρανα. Ζήτησα αλλά δεν με δέχτηκαν!

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη για το klik.gr και την εφημερίδα axianews.

Είναι γνωστό ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός λέει πάντα την άποψη του, ακόμη κι αν αυτή προκαλεί αντιδράσεις. Δεν διστάζει να παρομοιάσει υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την Καμόρα και τη μαφία, να αποκαλέσει τον κυβερνητικό συνασπισμό «κατσικοκλέφτες, κλεφτοκοτάδες, τυχοδιώκτες και νταλαβεριτζήδες». Ζητάει των εξευρωπαϊσμό της της χώρας ώστε να πάψει να είναι «κατσαπλιαδιστάν», στηρίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη στις σημερινές εκλογές της κεντροαριστεράς και πιστεύει ότι το φετινό πρωτάθλημα της Superleague θα το πάρει η ΑΕΚ. H συνέχεια ενός καταιγιστικού Γρηγόρη Ψαριανού παρακάτω…

– Ας ξεκινήσουμε με τα επίκαιρα. Ποιους βλέπεις στο δεύτερο γύρο για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα;
Την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

– Έχεις αναφερθεί στο θέμα των «κομματικών μηχανισμών». Δεν είναι άδικο προς μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και επικίνδυνο για την επόμενη μέρα καθώς και αυτοί θα βρίσκονται στον νέο φορέα;
Οι άνθρωποι των μηχανισμών, οι παλαιοκομματικού τύπου οπαδοί, θα ήταν μειοψηφία στον νέο φορέα, ισχυρή μειοψηφία μεν αλλά μειοψηφία, εάν άνοιγε η κα Γεννηματά και η Επιτροπή Αλιβιζάτου τη διαδικασία για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία και την μέσω internet ηλεκτρονική διευκόλυνσή της, εντός και εκτός Ελλάδας. Έτσι θα άνοιγε η διαδικασία και θα είχε την ευκαιρία να ενταχθεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είναι έξω και μακριά από τους κομματικούς μηχανισμούς. Που δεν είναι, λιγότερο ή περισσότερο, κομματόσκυλα του ενός ή του άλλου κόμματος.

– Ποιο είναι το ιδανικό σενάριο της αυριανής μέρας μετά την εκλογή αρχηγού;
Το ιδανικό σενάριο είναι να εκλεγεί ένας αρχηγός ο οποίος θα αποφασίσει και θα προτείνει στο Συνέδριο του νέου φορέα, του νέου κόμματος, μία καθαρή μεταρρυθμιστική φιλοευρωπαϊκή πορεία για αυτό το κόμμα του μεταρρυθμιστικού φιλοευρωπαϊκού προοδευτικού κέντρου. Γιατί δεν είναι μόνο η κεντροαριστερά, είναι και άλλα πράγματα. Μία πορεία που θα είναι μακριά από τον πελατειασμό, τον λαϊκισμό, τις δημαγωγίες και από όλα όσα μας έφεραν μέχρι τον γκρεμό. Είναι ευθύνη και του αρχηγού άλλα και όλων όσων θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το εγχείρημα. Γιατί εάν γυρίσουμε στα γνωστά κόλπα, «εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμε το σταφύλι», τις μαϊμουδιές και σ’ όλα αυτά που έχουμε δοκιμάσει, θα βρεθούμε ξανά στο γκρεμό. Κι αυτό το κόμμα, πρέπει να διεκδικήσει τουλάχιστον την δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές. Γιατί οι άνθρωποι που τους αφορά αυτό, είναι σαφώς πλειοψηφικό ρεύμα.

– Κάνε μας ένα σχόλιο για τους βασικούς υποψήφιους …
Είναι όλοι φίλοι μου και τους εκτιμώ όλους ιδιαίτερα. Ο Σταύρος έχει μακράν τον πιο καθαρό φιλοευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό λόγο ως τώρα. Ακριβώς απέναντι από τις κακοδαιμονίες που μας έφεραν ως εδώ. Κι ως ΠΟΤΑΜΙ έχουμε διατυπώσει πολύ καθαρές και ευρωπαϊκού τύπου προτάσεις. Αλλά εκτός από τον Σταύρο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι. Θα μπορούσα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Καμίνη, στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον Γιάννη Μανιάτη αλλά και στον Κων/νο Γάτσιο ως εκφραστές ενός μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού ρεύματος.

– Σχολίασε μας τα debate των προηγούμενων εβδομάδων…
Και τα δύο δεν θα έλεγα πως ήταν ιδιαίτερα γοητευτικά για τον μέσο τηλεθεατή. Ήταν μάλλον βαρετά, καθώς είχαν πολλές φράσεις-κλισέ και πολλές επαναλαμβανόμενες παλιές τιποτολογίες: μπλα, μπλα, μπλα, και μεγάλα λόγια. Δεν ακούστηκαν πολύ καθαρά, πολύ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για ν’ αλλάξουμε την κατάσταση στη χώρα. Μόνο δυο τρεις, από αυτούς που ανέφερα προηγουμένως τα ονόματά τους, είπαν ξεκάθαρα δυο τρία πράγματα. Αλλά ήταν πολύ λίγα. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν «με ποιον θα συνεργαστείτε» και «εάν οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα είναι δύο ή μία». Προφανώς μία θα είναι, αλλά μετά από εθνικές εκλογές! Διότι αυτή τη στιγμή είναι δύο, γιατί αυτές ψήφισε ο κόσμος. Δεν μπορείς να τις ενοποιήσεις χωρίς να ρωτήσεις τον κόσμο.

– Διαφωνείς με την απόφαση από κόμματα της αντιπολίτευσης, να μην υπερψηφίζουν νομοσχέδια, ακόμα και αν συμφωνούν, όταν δεν επιβεβαιώνεται η δεδηλωμένη;
Προσωπικά, πιστεύω πως δεν πρέπει να ψηφίζουμε τίποτα απ’ ότι προτείνουν αυτοί οι κατσικοκλέφτες, οι ΣΥΡΙΖΑνεξΕΛ.

Είναι κατσικοκλέφτες, κλεφτοκοτάδες, τυχοδιώκτες και νταλαβεριτζήδες. Ακόμα και τα «σωστά» που προτείνουν δεν πρέπει να τα ψηφίζει κανείς, γιατί τα προτείνουν ως δόλωμα.

Κυβερνάνε μαζί με την ακροδεξιά σε μια κατεύθυνση μαφιόζικη, περίπου σαν Καμόρα, και στα δύσκολα, όπως πχ τα ανθρώπινα δικαιώματα που εμείς αξιακά υπερασπιζόμαστε, ζητούν την στήριξή μας επειδή δεν μπορούν να έχουν τη στήριξη του συνεταίρου τους. Διαφωνώ τελείως.

– Ποιος είναι ο «οδικός χάρτης» για να πάψει ο κόσμος να απαξιοί το πολιτικό σύστημα;
Είναι ευθύνη των πολιτικών όλων των κομμάτων να μην έχουν έναν λόγο ξύλινο με φράσεις κλισέ και με διάφορες μπουρδολογίες που έχουν ακουστεί χιλιάδες φορές. «Η άλλη Ελλάδα, η Νέα Αλλαγή, η Πάταξη της Φοροδιαφυγής» κλπ, κλπ. Πρέπει να μιλήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις και να προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές που θα αλλάξουν το τοπίο. Για να πείσουμε τον κόσμο να συμμετάσχει σ’ αυτή την διαδικασία. Να αξιολογήσει τον εαυτό του, σαν πραγματικό πολίτη και όχι ως πελάτη. Σαν έναν προσωπικό ΑΣΕΠ. Τότε, η συμμετοχή των πολιτών θα είναι παρεμβατική, δημιουργική και αποτελεσματική. Και αυτό θα δημιουργήσει μια εμπιστοσύνη στη διαχείριση των πραγμάτων. Γιατί αυτό είναι η πολιτική: η διαχείριση των πραγμάτων που αφορούν την κοινωνία. Δεν είναι οι επαγγελματίες Μαυρογιαλούροι!

– Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας;
Ο πελατειασμός, ο λαϊκισμός και διάφορες ιδεολογικές ψυχώσεις είτε του ταγματασφαλίτη είτε του κονσερβοκουτάκια της ΟΠΛΑ. Αυτά τα διχαστικά εμφυλιοπολεμικά δείγματα ανθρωποειδών πρέπει να εκλείψουν.

– Τι είναι αυτό που θα έλεγες σε έναν νέο που είναι άνεργος και σε ένα παιδί που φεύγει για το εξωτερικό επειδή δεν μπορεί να βρει στην Ελλάδα δουλειά;
Να μείνει εδώ και να παλέψει. Συμμετέχοντας στα πράγματα. Διεκδικώντας. Αμφισβητώντας τις κατεστημένες συνήθειες και πρακτικές. Να διεκδικήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να πάψει να είναι Κατσαπλιαδιστάν. Γιατί όσο θα είμαστε ευρωπαϊκή Σομαλία, οι νέοι και όχι μόνο, θα φεύγουνε για έξω. Κι εγώ θέλω να φύγω. Κι ας μην είμαι νέος ηλικιακά.

– Κάνε μου έναν απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…
Πριν από μερικά χρόνια είχα πει ότι αποκλείεται να γίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ. Γιατί δεν πίστευα πως οι Συριζαίοι είναι τόσο αλήτες που θα νταραβερίζονταν με αυτά τα ψεκασμένα ανθρωποειδή. Είχα πει μάλιστα, πως εάν γίνει αυτή η κυβέρνηση, εγώ θα ζητήσω πολιτικό άσυλο στα …Τίρανα. Ζήτησα αλλά δεν με δέχτηκαν!

– Η κυβέρνηση αυτή μοιάζει αποφασισμένη να τορπιλίσει οποιαδήποτε επένδυση. Είναι δυνατόν να έρθει ανάπτυξη έτσι;
Δεν πρόκειται να έρθει καμία ανάπτυξη όσο είναι στα πράγματα διάφοροι σταλινοφασίστες. Οπαδοί ολοκληρωτικών καθεστώτων και του απόλυτου ελέγχου της αγοράς και της οικονομίας προς χάριν δικών τους, δήθεν επιχειρηματίες-μαφιόζους. Κι όσο υπάρχει αυτή η φορολογία, αυτός ο ΦΠΑ, αυτή η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των θεσμών και των νόμων που αφορούν την επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχουν ηλίθιοι που θα ‘ρθουν να επενδύσουν τα ωραία τους εκατομμύρια ευρώ και να μην πάνε στην Κύπρο, στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία. Για να ‘ρθει κάποιος εδώ να επενδύσει, πρέπει να ‘ναι πολύ μαλάκας. Ο ίδιος ο Τσίπρας και όλο το “τσιπροτεχνείο”, έλεγε σε όλους τους τόνους «προειδοποιούμε όσους έρθουν εδώ να επενδύσουν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους».

– Χαρακτήρισε μου με μια φράση τους εξής Υπουργούς του Τσίπρα: Παππάς, Φλαμπουράρης, Τόσκας, Σπίρτζης, Κουρουμπλής, Τζανακόπουλος, Σκουρλέτης, Πολάκης…
Από την μαφία και από την Καμόρα έχεις τίποτα ονόματα;

– Τι λες σε όσους πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει την σωτηρία;

Όσοι πιστεύουν ότι μία κυβέρνηση του οποιουδήποτε θα φέρει την σωτηρία, είναι απλώς ανόητοι και κομματόσκυλα.

Εάν δεν γίνει ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που να αφορά τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, δεν πρόκειται αυτή η χώρα να λύσει τα προβλήματά της. Και όσο υπάρχουν διάφοροι αλήτες που λένε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι αντί να ομολογήσουνε τις δικές μας αδυναμίες και τα δικά μας τραγικά λάθη, δεν πρόκειται να βγούμε από αυτόν τον κυκεώνα ποτέ.

– Διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους. Πιστεύεις ότι σε αυτή τη χώρα που ζούμε είναι εφικτός;
Αν δεν θέλουμε να τον κάνουμε, να πάμε εκεί που έχει γίνει. Να φύγουμε από τη χώρα. Δεν μπορεί η εκκλησία να αποφασίζει για πράγματα που αφορούν την πολιτεία και το κράτος, όπως δεν μπορεί το κράτος να αποφασίζει ποιες ψαλμωδίες θα λέει η εκκλησία στους Χαιρετισμούς. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

– Όταν δεν ασχολείσαι με την πολιτική, ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Με την πολιτική ασχολούμαι συνέχεια. Και δεν εννοώ την κεντρική πολιτική σκηνή ως επαγγελματίας πολιτικός. Εννοώ ότι τα πάντα είναι πολιτική: Το ποδόσφαιρο, η θρησκεία, οι ανθρώπινες σχέσεις, η ιστορία, η γεωγραφία, τα μαθηματικά, όλα γίνονται στη σφαίρα της πολιτικής.

Πολιτική είναι η ενασχόληση με τα κοινά. Κι όποιος δεν θέλει να ασχολείται με την πολιτική, να μην διαμαρτύρεται για τίποτα και να πάει να κλειστεί στην σπηλιά του.

κατά συνέπεια, μπορώ να ασχολούμαι με την πολιτική παράλληλα με όλα τα άλλα που ασχολούμαι: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ανθρώπινες σχέσεις, εκδρομές, ταξίδια, σεξ, κολύμβηση, ιστιοπλοΐα και με κάθε δημιουργική ενασχόληση.

– Έχεις υπάρξει ραδιοφωνικός παραγωγός. Πώς βλέπεις το ραδιόφωνο σήμερα;
Δεν υπάρχει ραδιόφωνο σήμερα. Υπάρχουν μερικοί σταθμοί που παίζουν play list, διάφοροι άλλοι που κάνουν δημόσιες σχέσεις με διάφορους νταραβεριτζήδες που θέλουν να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν και που συζητάνε διάφορα πράγματα σχεδόν εκτός τόπου και χρόνου, υποδυόμενοι τους αντικειμενικούς αναλυτές των όσων ζούμε. Αυτό όμως δεν είναι ραδιόφωνο. Αυτό είναι σχολιογραφία. Μπορεί να ‘ναι εφημερίδα ή περιοδικό. Το ραδιόφωνο, ωστόσο, είναι κάτι μαγικό. Αυτό το μαγικό ραδιόφωνο σήμερα, σχεδόν δεν υπάρχει. Ελάχιστες εκπομπές σε σκόρπιους ραδιοφωνικούς σταθμούς μπορούν να θεωρηθούν σήμερα ως ένα αληθινό ραδιόφωνο, όπως τουλάχιστον εγώ το ‘χω στο νου μου και όπως εγώ το αγάπησα.

– Πες μας κάποια ιστορία που σου έχει μείνει από την εποχή του ΚΛΙΚ FM…
Είναι πάρα πολλές. Κι από τον Κλικ Fm κι από τον Flash 961 κι από τον 9.84fm, κι από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ και από όλα τα ραδιόφωνα όπου πέρασα. Είναι χιλιάδες ιστορίες, δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω πράγματα, ίσως πρέπει κάποια στιγμή να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτά. Έτσι, πολύ πρόχειρα, μια εντυπωσιακή σκηνή που θυμάμαι από τον καιρό του KΛΙΚ Fm, ήταν όταν στον σεισμό του ’99, πηδώντας από δυο γραφεία βγήκα έξω στο δρόμο από το παράθυρο!

– Κάνε μας ένα τοπ-5 των αγαπημένων σου δίσκων…
Ελληνικών ή ξένων άραγε; Τρομερά δύσκολο… Θα μπορούσα να κάνω ένα τοπ-100, και πάλι να αδικούσα και κάποιους άλλους που θα ήταν στις θέσεις 110-150 και θα ήταν καλύτεροι από δυο τρεις του top-100! Εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξεις τους πέντε καλύτερους δίσκους της ζωής σου! Θα μπορούσα, τελείως αυθαίρετα και έτσι όπως μου ‘ρχεται τώρα στο νου, να πω το «Άξιον Εστί», το The Wall των Pink Floyd, Aqualung των Jethro Tull, οι «Αχαρνείς» του Σαββόπουλου και τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Χατζηδάκι ή το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου.

– Ποιος θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα της Σουπερλίγκα;
Έχουμε χάσει ένα πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ από ήττα από τον Ιωνικό. Εάν χάσουμε κι αυτό με την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Ατρόμητο, είμαστε για κλάματα. Μιλάω τώρα και ως Φαναριώτης, καθώς κατάγομαι από την Κωνσταντινούπολη και τις χαμένες πατρίδες ως γνωστόν. Ε, πιστεύω πως μπορεί να το πάρει αυτή τη φορά η ΑΕΚ. Αν το χάσει, θα είναι άξια της τύχης της.

Πηγή: KLIK Magazine/Γρηγόρης Ψαριανός