Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού μόνο στα λόγια;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                                       17/06/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 
     
Θέμα: « Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού μόνο στα λόγια;»

Την Κυριακή, 14 Ιουνίου, έλαβε χώρα στην Κόπραινα της Άρτας μια ιδιαίτερης σημασίας διαμαρτυρία για τον Αμβρακικό κόλπο και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παρόλο που το οικοσύστημα του Αμβρακικού αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο και έχει θεσμοθετηθεί ως Εθνικό Πάρκο με ΚΥΑ (11989/08), η σημερινή κατάστασή του καταδεικνύει ότι οι όποιες ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μένουν ανεφάρμοστες.

Το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο οποίος έχει συσταθεί για την αποτελεσματική διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής, το Μάιο του 2008 είχε στείλει στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επιστολή όπου παρουσίαζε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και ζητούσε «ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη της περιοχής». Λόγω της μη ανταπόκρισης της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Φορέα και με ορατό τον κίνδυνο της μη βιωσιμότητάς του, τον Ιούλιο του 2008 παραιτήθηκε ο πρόεδρός του καθώς και τα περισσότερα μέλη του. Οι κενές θέσεις δεν έχουν καλυφθεί ακόμα, με αποτέλεσμα ο Φορέας να υπολειτουργεί και τα λίγα άτομα που έχουν απομείνει να μην μπορούν ούτε να πληρωθούν μιας και, ελλείψει Δ.Σ., οι Τράπεζες αρνούνται να δεχτούν ότι υπάρχει νόμιμη εκπροσώπηση του Φορέα και δεν αποδεσμεύουν τα όποια κονδύλια  έχουν δοθεί για την ενίσχυσή του.
Ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της ανήκουστης κατάστασης θα ήταν η συγκρότηση νέου Δ.Σ. του Φορέα, κάτι που, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, γίνεται με εντολή του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Έχει περάσει όμως σχεδόν ένας χρόνος από τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. και η εντολή αυτή δεν έχει δοθεί.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Πότε θα εκδοθεί Απόφαση για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού;
• Προβλέπεται να εκπονηθεί ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.