Ειδική εισφορά πετρελαιοειδών

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Οικονομικών
– Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Ειδική εισφορά πετρελαιοειδών.

Με βάση το ν. 3054/2002, άρθρο 19 καθιερώθηκε η ειδική εισφορά σε ποσοστό 1% της αξίας των πετρελαιοειδών προ εισφορών και φόρων. Ποσοστό 15% της ειδικής εισφοράς αποδίδεται στους Δήμους στην περιοχή των οποίων υπάρχουν διυλιστήρια για την ενίσχυση περιβαλλοντικών δράσεων προς αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη ρύπανση που αυτά προκαλούν.

Ο νόμος 3335 αύξησε το ποσοστό αυτό σε 1,2% για να περιληφθεί και ο Δήμος Μεγάρων στην περιοχή του οποίου υπάρχουν δεξαμενές που συνδέονται με τα διυλιστήρια. Τα κριτήρια κατανομής στους Δήμους καθορίστηκαν από την ΚΕΔΚΕ. Η ειδική εισφορά άρχισε να καταβάλλεται από το 2004 σε 2 δόσεις στη διάρκεια του έτους. Η πρώτη δόση που ενημερώθηκαν οι Δήμοι ότι θα εισπράξουν το 2010 είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2009, παρά τη διαρκή αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών τα τελευταία χρόνια.
Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι η πτωχότερη της Ευρώπης και το Κράτος οφείλει 3,5 δισ. ευρώ στους Δήμους, ενώ οι Δήμοι στην περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια έχουν υποστεί διαχρονικά πρωτοφανή ρύπανση χάρη της Εθνικής Οικονομίας.
Επίσης, μια παρόμοια μείωση δεν προβλέπεται από το μνημόνιο.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1.    Πόση είναι η αξία των πετρελαιοειδών κατά το έτος που θα υπολογιστεί η ειδική εισφορά;
2.    Πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο του αναλογούντος ποσού;

30.7.10

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.