Εκλογές 2015 – Συνέντευξη στο SBC

Εκλογές 2015
SBCtv
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού στην Β’ Αθήνας, Γρηγόρης Ψαριανός, σε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και στην εκμπομπή “Live με τον Παναγιώτη Γκρουμούτη”

-Γιατί με το ποτάμι: ” Το Ποτάμι είναι ότι πιο κοντινό στην προοδευτική, μεταρρυθμιστική ατζέντα την οποία είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε. Για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές που δεν έγιναν – και κάποιες που ψηφίσαμε στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ακυρώθηκαν με τροπολογίες που ήρθαν μετά. Και ακριβώς επειδή δεν έγιναν αυτά που έπρεπε, ακριβώς γι’ αυτό, υπήρξε άδικη κατανομή των βαρών, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μια ακραία υπερφορολόγηση. Και κάθε Κυβέρνηση ενώ αρχικά προχωρούσε να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην πορεία υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις και διαφωνίες και απο το εσωτερικό του κάθε κόμματος. Να θυμίσω ότι όλα τα κόμματα συμφωνούσαν σε μια συνταγματική αναθεώρηση, την οποία όμως δεν δρομολογούσαν καν.”

-Δημοκρατική Αριστερά: “Για ένα χρόνο είχε την ευθύνη της συμμετοχής στην Κυβέρνηση. Και ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε να είναι πιο δυνατή η συμβολή της, που έπρεπε να πιέσει περισσότερο για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να συμπορευτεί σ’ αυτή τη διαδικασία δυναμικά και αποφασιμένη…ακριβώς τότε αποχώρησε. Και με με μια σειρά λαθών έφτασε το ναυάγιο στα βράχια. Αλλά δεν θέλω να μιλάω άλλο για τη ΔΗΜΑΡ.”

-Οικονομία: “Έχουμε βαλτώσει. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ανασυγκρότηση του κράτους. Να σταματήσει αυτός ο ακραίος κρατισμός που επί δεκαετίες εφαρμόστηκε απ’ ολες τις Κυβερνήσεις και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταβολές που πρέπει να γίνουν και αφορούν την επιχειρηματικότητα και τις επενδυτικές διαδικασίες. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να επενδύσεις ή να ανοίξεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα, και όχι μόνο για τους ξένους που συζητάμε να δώσουμε κίνητρα, να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές κλπ – καλοδεχούμενοι οι άνθρωποι – αλλά για τους ημεδαπούς. Ακόμη κι αυτοί που έχουν κάποια χρήματα και θέλουν να τα επενδύσουν, καλύτερα να πανε να τα επενδύσουν έξω. Είναι τόσο πολυδαίδαλο και εχθρικό αυτό το σύστημα απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν είναι σε σύγκρουση με τις κρατικές δραστηριότητες. Η ιδιωτική πρωτοβουλία παράγει πλούτο. Το κράτος οφείλει να έχει το ρόλο του ρυθμιστή, του διαιτητή και του νομοθέτη που βάζει τους όρους του παιχνιδιού. Δεν εννοούμε να έρθουμε σε ρήξη με τους ανθρώπους στο Δημόσιο που οι περισσότεροι είναι εξαίρετικοί και υπεύθυνοι αλλά υπάρχουν κι αυτοί που έχουν προσληφθεί με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά, που έχουν υποπέσει σε σκληρά αδικήματα, άλλοι που δεν πατάνε στην δουλειά τους. Και όλοι αυτοί έπρεπε να έχουν ελεχθεί. Έχουν απολυθεί και έχουν χάσει τις δουλειές τους σχεδόν 1 εκ. άνθρωποι ίσως και περισσότεροι απ΄τον ιδιωτικό τομέα και απο το Δημόσιο κανένας. Κάποιοι ίσως να απομακρύνθηκαν ή να συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Και οι πρώτοι πληρώνουν τους υπόλοιπους και την Υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τα ταμεία, τις συντάξεις … τα πάντα. Και τώρα είναι 1 εκ. λιγότεροι αυτοί που παράγουν πλούτο και πληρώνουν τους υπόλοιπους. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σ΄έναν εξορθολογισμό. Να απομακρυνθούμε από τις ιδεοληψίες του κρατισμού που ακόμα ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς εκεί θέλει να ξαναγυρίσουμε και υπόσχονται προσλήψεις – όχι γενικά θέσεις εργασίες σε παραγωγικές δραστηριότητες – προσλήψεις στο Δημόσιο! Αυτό το πράγμα είναι ένα παραμύθι. Κι άλλα πολλά περίεργα..άθεοι φιλάνε τα χέρια παπάδων, πετάνε περιστέρια, κάνουν αγιασμούς με βασιλικούς και αγιαστούρες, συζητάνε με την εικόνα της Παναγίας καμιά ώρα, πάνε στον Πάπα..”

-Η επόμενη μέρα των εκλογών και τι θα κάνει το Ποτάμι; “Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι κυβάρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται. Δεδομένου επίσης ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε καμιά διαδικασία τέτοιοι είδους οπότε το αφήνουμε απ’ έξω. Όπως απ’ έξω αφήνουμε και το γνωστό ναζιστικό μόρφωμα – Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν υπάρχουν ομοιότητες και συσχετισμοί ανάμεσα τους, έτσι; – Οπότε το υπόλοιπο κομμάτι δεν μπορεί φυσικά να σχηματίσει κυβέρνηση αν δεν μετέχει το πρώτο κόμμα. Έπρεπε βέβαια, εδώ και καιρό, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. Το έκαναν στην Πορτογαλία, το έκαναν στην Ιρλανδία. Λυπάμαι που το λέω αλλά οι πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να παραμερίσουν τις ιδεολογικές διαφορές τους και να συνεννοηθούν για να βγει η χώρα τους από την κρίση. Θέλουμε οπωσδήποτε να είμαστε το τρίτο κόμμα. Πρέπει να είναι το τρίτο κόμμα το Ποταμι και όχι η Χρυσή Αυγή. Από κει και πέρα ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει ο λαός για το πρώτο κόμμα, εμείς σε κάθε περίπτωση θα συμμετέχουμε. Όχι απαραίτητα στο κυβερνητικό σχήμα – συζητήσεις για κατανομή Υπουργείων είναι έξω από τη λογική και τη δική μου και του Ποταμιού και δεν μπαίνουν καθόλου στο τραπέζι. Αλλά δεν θα πρέπει να μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Δεν πρέπει να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ! Ίσως αποβεί μοιραίο. Όποιο λοιπόν είναι το πρώτο κόμμα εμείς θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση που έχει κατέυθυνση την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Πρέπει η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη και στο Ευρώ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις, συζητήσεις και μαϊμουδιές. Οι μισοί έτσι κι οι μισοί κοκορέτσι. Τα ξέρουν αυτά καλά στο ΣΥΡΙΖΑ, οι μισοί θέλουν να φύγουμε από το ευρώ, άλλος σκίζει μνημόνια, άλλος σβήνει το χρέος … Πρέπει να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, να προχωρήσουμε σε μια διαπραγμάτευση και οποσδήποτε σε μια δίκαιη διανομή των βαρών με διορθώσεις των αδικιών που έγιναν…κι έχουν γίνει πολλές αδικίες! Ξέρετε, εφαρμόστηκαν ως προαπαιτούμενα της Τρόικας και των αδνειστών πράγματα που δεν υπήρχαν στα μνημόνια και αυτά που έπρεπε να γίνουν δεν τα έχουμε αγγίξει. Συνεπώς, θα βοηθήσουμε να μην υπάρξει ακυβερνησία. Θα συνεργαστούμε και θα βοηθήσουμε μια κυβέρνηση προς αυτήν την κατέυθυνση διαφορετικά υπάρχει κι η ψήφος ανοχής. Θα μπορούσαμε να δώσουμε ψήφο ανοχής και να ψηφίζουμε αυτά με τα οποία συμφωνούμε κι είναι στην πορεία που περιγράφουμε και να καταψηφίζουμε αντίθετες προτάσεις που ενδεχομένως μας γυρίζουν και χρόνια πίσω.”