ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17.08.2009

«…Αν ήμασταν κυβέρνηση θα είχαμε ήδη κάνει τη Λυρική Σκηνή στο χώρο του πρώην  Ιπποδρόμου»
 

Μια μεγάλη όπερα στην Αθήνα, μια μεγάλη βιβλιοθήκη τη θέλουμε και τη στηρίζουμε,
 και μια σωστή χωροθέτηση και μια διαφανή διαδικασία για τη σύμβαση θα τα ψηφίζαμε και με τα δύο χέρια από όπου και αν προέρχονταν, εκτός και αν… ήμασταν κυβέρνηση, οπότε θα το είχαμε κάνει ήδη. Θα δεχόμασταν ακόμα και κάποιες παρεκκλίσεις. Άλλωστε  και ο Παρθενώνας και ο Πύργος του ΄Αϊφελ με κάποιες παρεκκλίσεις πρέπει να φτιάχτηκαν.
Η χωροθέτηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου δεν είναι εκ θέσεως ασύμβατη με το αστικό και το φυσικό περιβάλλον. Ο πρώην Ιππόδρομος έχει υποδειχθεί και από πολεοδόμους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως μία καλή θέση για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση.
Η περιοχή, όμως, έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και είναι  το μοναδικό μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. 
Δεν μπορούμε να εξετάζουμε αποσπασματικά τη σύμβαση του Ιδρύματος με το Δημόσιο, αφού σε  λίγα μέτρα από τον πρώην Ιππόδρομο υπάρχει η συμφωνία της Α.Ε. «Ολυμπιακά Ακίνητα» με εταιρεία άλλου ομίλου για να γίνει το γήπεδο βόλεϊ χώρος συναυλιών (νέο Λυκαβηττό το διαφημίζει ο επενδυτής),  εκκρεμεί η μετατροπή του γηπέδου TAE KWO DO σε συνεδριακό κέντρο και το σχέδιο αξιοποίησης της παραλίας Μοσχάτου  με μια σειρά επενδύσεων ψυχαγωγίας.
Εάν θέλουμε την περιοχή θεματικό πάρκο με όλα τα είδη μουσικής από metal έως όπερα χρειάζεται ενιαίος σχεδιασμός.
 Η προβληματική σύνδεση με το  τραμ, σήμερα και στο άμεσο μέλλον,  και η απουσία σύνδεσης με το μετρό οδηγεί στην  κατασκευή ενός αδικαιολόγητα μεγάλου χώρου στάθμευσης 1000 οχημάτων.
 Η ανέγερση της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης  θα έπρεπε να γίνει  με όσο το δυνατόν λιγότερο τσιμέντο, και με ελεύθερη τη χρήση της παραλίας του φαληρικού όρμου για τους κατοίκους της περιοχής. Με παράλληλη, δηλαδή,  κατάργηση της διαχείρισης της παραλίας του Φαληρικού όρμου από την Α.Ε. «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΝΠΙΔ.
Και μετά από πανελλήνιο ή διεθνή  διαγωνισμό, όχι με αυθαίρετη επιλογή του αρχιτέκτονα από το ΄Ιδρυμα, κατά παράβαση της μόνιμης θέσης  των ελλήνων  αρχιτεκτόνων και μηχανικών για διαφάνεια  στα δημόσια κτίρια.
Ως προς το θεσμικό μέρος, η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος Νιάρχου είναι «αποκιοκρατική», ακόμη και συγκρινόμενη με τα αντίστοιχα παραδείγματα και την παράδοση των μεγάλων ευεργεσιών του 19ου αιώνα. Με το Ζάππειο, τη Ριζάρειο, το Μετσόβιο ακόμα και τη Βαλιάνειο Εθνική Βιβλιοθήκη της οδού Πανεπιστημίου, που προέκυψαν με χρήματα δωρητών.
Δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, με ουσιαστική αδυναμία διαιτησίας, απουσία πρόνοιας για μονομερή λύση της σύμβασης από την πλευρά του Δημοσίου την ίδια στιγμή που αυτή υπάρχει από την πλευρά του Ιδρύματος.
Υπάρχουν  σημεία, πολύ σοβαρά, που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση, από την πλευρά του επίσημου κράτους, αθέμιτων έως ακόμα και παράνομων πρακτικών.
Όπως φαίνεται από τις, ως τώρα,  υπογραφείσες συμβάσεις το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» έχει επίσημη έδρα στις Βερμούδες, δηλαδή σε ένα φορολογικό παράδεισο, που χρησιμοποιούν  off shore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν.
 Το επίσημο κράτος, με την ψήφιση του τυπικού νόμου, εκτός από τη δωρεά  αποδέχεται και επικροτεί την τακτική όλων αυτών των, οποιασδήποτε μορφής, νομικών προσώπων που, προφανώς, φοροδιαφεύγουν και  έρχονται μετά να λάβουν ηθική νομιμοποίηση, με τη δωρεά ενός μέρους των φόρων, που δεν κατέβαλαν ως όφειλαν.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι δωρεές φορολογούμενων προς τον Οργανισμό, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

 Για να πας κάπου πρέπει να ξέρεις πού θες να πας και πώς.
Αν θες να πας κάπου και δεν ξέρεις πώς, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις αλλού.
Και αν δεν ξέρεις πού πας, όπου και να βγεις «καλά είναι»…

                                                                Γρηγόρης Ψαριανός
                                                                     12/08/2009

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.