ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/8/2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/8/2009
«Ένα τηλεφωνικό μήνυμα»
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανοιχτός» προς τα «αριστερά», απ όπου δεν παίρνει τίποτα εκλογικά και κλειστός προς το χώρο της κεντροαριστεράς, αριστερής σοσιαλδημοκρατίας  και λοιπά όπου και η μεγάλη δεξαμενή αριστερών ψηφοφόρων που θέλουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα διακυβέρνησης. ΄Ετσι χαρίζουμε το γήπεδο στο Πανελλήνιο ΣΟΚ για να παίζει μπάλα μόνο του και κατηγορούμε αυτούς που «πάνε προς τα εκεί» ως δήθεν «έτοιμους από καιρό». Και όχι μόνο κατηγορούμε στελέχη μας ως φιλοπασόκους (μικρή ζημιά είναι αυτή), αλλά χαρίζουμε σ’ αυτό το πασοκ εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους δικούς μας, αριστερούς. 
Απ την άλλη οι αριστερούτσικοι φίλοι και σύμμαχοί μας, πούντηδες, ρίτες, κοροβεσπιέροι και λοιποί σύντροφοι, μας θεωρούν ήδη πουλημένους, συμβιβασμένους και επίσης «έτοιμους από καιρό». ( σ.σ. Δυστυχώς το τελευταίο και τόσο προφητικό επαληθεύτηκε με τη γνωστή δήλωση μερικές μέρες αργότερα). Σκεφθείτε τους ομόκεντρους κύκλους. Σύνολα, υποσύνολα και το σχετικό κεφάλαιο των μαθηματικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να είναι πλατύτερος και ανοιχτότερος από τον ΣΥΝ. Πράγμα που δεν συμβαίνει:  ο ΣΥΝ είναι πλατύτερος και ανοιχτότερος από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπερ επιβεβαιώνεται και από την ονοματολογία, δεδομένου ότι  ο συνασπισμός της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ Αριστεράς είναι στενότερη έννοια απ το Συνασπισμό της Αριστεράς διότι οποιοσδήποτε επιθετικός( ή και αμυντικός… ) προσδιορισμός στενεύει και προσδιορίζει έναν μικρότερο ομόκεντρο κύκλο μέσα στον  μεγάλο. ΄Ασε δε που το ριζοσπαστικός δε λέει τίποτα-«ριζοσπαστική» ήταν και η ΕΡΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι στον κομματικό χάρτη στενότερος απ τον ΣΥΝ και στο εκλογικό σώμα ασφυκτικά στενότερος- αυτό αποδείχθηκε και με το αποτέλεσμα των εκλογών.  Οι διάφοροι αυτοί αριστερούτσικοι φίλοι ζουν σε μικρόκοσμους – ενώ, αντίθετα, πιστεύουν ότι όλος ο κόσμος είναι αυτοί. Και πάσχουν από διάφορες – καλοήθεις στην καλύτερη περίπτωση- λοιμώξεις. Ο κόσμος όμως είναι αλλού. Δεν τον αφορούν οι καθαρότητες γραμμής. Δεν τον αφορούν οι ενδοκομματικές διενέξεις. Δεν τον αφορά  ο ιδρυματισμός. Ο κόσμος θέλει και ο τόπος χρειάζεται σοβαρές θεσμικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές τομές στο σύστημα διακυβέρνησης, στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια. Θέλει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Και αυτά δεν τα καταφέρνει η αριστερά μόνο «μπουκάροντας» με τις λάσπες και τις τσουγκράνες στα χειμερινά ανάκτορα μετά από σαλπίσματα των θωρηκτών ποτέμκιν –  άσε που τέτοιες επαναστατικές «μπούκες» απέφεραν αποτρόπαια αποτελέσματα –  και ο νοών ( αν υπάρχει ) , νοείτω .
΄Οποιοι πιστεύουν σε αντικαπιταλιστικές συμμαχίες, αντισυστημικές  αριστερές, ανταρσ(υ)ίες, δημοκρατικούς συγκεντρωτισμούς, δικτατορίες (κατά) του προλεταριάτου, κολχόζ και επαναστατικές ιδεολογικές καθαρότητες και άλλα πολύχρωμα άλογα έχουν ήδη χώρο να στεγαστούν.  Το κκε, τα διάφορα μλ, τροτσκ μλ, οακκε, ασκε, κο μαχητες και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.  Που, επειδή είσαι πουλητάρι,  κάποια μέρα θα σου την πουν. Και ίσως μια μέρα να καταφέρουν να  σε κρεμάσουν μαζί με τους «αστούς φίλους» σου. Οι ερυθροί χμερ και η στάζι έδειξαν το δρόμο.
Η Μεγάλη Αριστερά οφείλει να είναι και Ελεύθερη και Δημοκρατική και δεν μπορούμε να τη συγκροτήσουμε αθροίζοντας ( ή αφρίζοντας …) διάφορα αν-ελεύθερα και αντι-δημοκρατικά μαγαζάκια. Ο κόσμος απεχθάνεται τα μαγαζάκια και τα παραμάγαζα.
Μαγαζιά Σκύρου 7-8-9                         Γρηγόρης Ψαριανός, παλιός αριστερός
Υστερόγραφο: το κειμενάκι αυτό ήταν ένα τηλεφωνικό μήνυμα που γράφτηκε στις 7 Αυγούστου και στάλθηκε με sms σε δύο συντρόφους.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.