Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22/2/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

ΟικονομικώνΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για την επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο απλό και το αφρώδες κρασί. Η πρόταση αυτή έρχεται αρχικά σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου καμία χώρα παραγωγής οίνου, ούτε καν η Γερμανία, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί. Μόνο χώρες που δεν παράγουν κρασί το έχουν κάνει, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα δικών τους αλκοολούχων ποτών. Από την άλλη, το κρασί στην Ελλάδα είναι αυτούσιο τοπικό γεωργικό προϊόν και βασικό διατροφικό είδος, επομένως βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια του «ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κρασιού έχει πληγεί αρκετά από το 1992, οπότε και αυξήθηκε ο χαμηλός συντελεστής (8%) ΦΠΑ για το κρασί ενώ μειώθηκε για τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά. Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο πρόσφατα με την επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ σε 23%. Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αλλά και όλες οι Ενώσεις Οινοπαραγωγών, ομόφωνα, δηλώνουν το αυτονόητο, πως η επιβολή ΕΦΚ θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ελληνικών κρασιών, σε μείωση της κατανάλωσης και σε πτώση των πωλήσεων, με καταστροφικές συνέπειες για τον αμπελοοινικό κλάδο, ο οποίος έχει στο δυναμικό του περισσότερα από 600 οινοποιεία και 200.000 αμπελουργούς. Η επιβολή φόρου στο ελληνικό κρασί θα προκαλέσει επίσης αύξηση της παραοικονομίας, δηλαδή την χωρίς έλεγχο (επομένως χωρίς φορολόγηση) διακίνηση κρασιού.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να προστατέψουν τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο, αρνούμενοι την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός