ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, πρώην Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                     

 12/03/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό
Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, πρώην Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες»

                                    
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», ιδρύθηκε το 1995 από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων Τυφλών Πολυανάπηρων Ατόμων «Αμυμώνη» και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Σκοπός της ήταν η παροχή βοήθειας σε άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και πρόσθετες ειδικές ανάγκες, με μακροπρόθεσμο στόχο την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων αυτών.

Η χρηματοδότηση της «Επικοινωνίας» γινόταν εξ’ ολοκλήρου από έκτακτες επιχορηγήσεις από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Υγείας. Από το 2002 οι επιχορηγήσεις αυτές μειώνονταν δραματικά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή των αποδοχών στους εργαζομένους, οι οποίοι προέβαιναν σε συχνές επισχέσεις εργασίας. Το υπουργείο, κάτω από τις πιέσεις των εργαζομένων, έδινε χρήματα τα οποία όμως κάλυπταν μόνο τις μισθοδοσίες και οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ έμεναν απλήρωτες. Το 2005 το Κέντρο σταμάτησε να λειτουργεί, πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα όλων των εργαζομένων ωστόσο παρέμειναν τα χρέη προς το ΙΚΑ, τα οποία τώρα βαρύνουν τους διαχειριστές της «Επικοινωνίας».
Το χρέος με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ. Κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του ΙΚΑ, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής της «Επικοινωνίας». Σύντομα εκδικάζεται η υπόθεση στο Ε’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η υπόθεση μέχρι τώρα έχει πάρει πέντε αναβολές κατόπιν βεβαιώσεων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ότι τα χρέη θα διαγραφούν με νομοθετική διάταξη.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
• Σε τι ενέργειες θα προβεί για την επίλυση του προβλήματος;
• Πότε επιτέλους θα κατατεθεί η νομοθετική διάταξη για τη διαγραφή του χρέους προς το ΙΚΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.