Επιχειρείται χειραγώγηση και ομηρία Καναλιών, Καναλαρχών και ΜΜΕ

Oμιλία Γρηγόρη Ψαριανού στην 3η Συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζονται το Ν/Σ Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για το Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ (Ειδικός Αγορητής του «Ποταμιού»): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι λίγο σύντομος.
Θέλω να πω ότι αυτό το νομοσχέδιο στα τέσσερα κεφάλαια έχει και θετικά πράγματα έχει και πολλά αρνητικά, έχει και σημεία που πρέπει να ξεκαθαριστούν, να διευθετηθούν και να διευκρινιστούν. Δεν ξέρω αν ο Υπουργός, σύμφωνα με όσα ακούσαμε πριν, θέλει να κάνει remake το «θωρηκτό Ποτέμκιν» ή τον «Οκτώβρη», γιατί ακούσαμε κάτι τέτοια, αλλά είμαι βέβαιος ότι θέλει να προσπαθήσει, όσο το δυνατόν το μεγαλύτερο έλεγχο, την χειραγώγηση και την ομηρία Καναλιών, Καναλαρχών και Μέσων ενημέρωσης. Στην προηγούμενη περίπτωση, από το προηγούμενο Υπουργείο, το είπα και στην πρώτη συζήτηση, απέτυχε. Επανέρχεται από άλλο Υπουργείο στο ίδιο θέμα, νομίζω ότι την επόμενη και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάει ο Υπουργός, θα επανέλθει σε αυτό το θέμα, είναι το προσφιλές και αγαπημένο του, ο έλεγχος των Μέσων. Είναι πάρα πολύ βασικός πυλώνας για μια καθεστωτική αντίληψη, αν την έχουμε και αν μπορούμε να την εφαρμόσουμε και αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε, εφόσον με αυτήν έχουμε μεγαλώσει και ξέρουμε ότι μια εξουσία βεβαίως πρέπει τέσσερα πράγματα να τα ελέγξει, τα Μέσα, την Δικαιοσύνη, τον Στρατό, την Αστυνομία και ενδεχομένως και το Διάστημα.
Επί του νομοσχεδίου, θέλω να πω ότι στο πρώτο μέρος όλη η συζήτηση που γίνεται αφορά τον απόλυτο έλεγχο και τη χειραγώγηση των μέσων. Με τις ρυθμίσεις των άρθρων του πρώτου μέρους επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα οιονεί κρατικό μονοπώλιο, τη στιγμή που πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει και σε άλλες ηπείρους. Σχεδόν όλοι οι φορείς ως τώρα είπαν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση, διατύπωσαν διαφωνίες, ήρθαν εδώ σήμερα, τους ακούσαμε και εξακολουθούν να διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις ή και ακραίες και κάθετες διαφωνίες. Δεν κλήθηκαν στη διαβούλευση για να παρουσιάσουν πλήρεις προτάσεις, πάρα κλήθηκαν μόνο σε αυτήν την ακρόαση σήμερα για 4 λεπτά ο καθένας, 40 φορείς. Δεν ζητήθηκαν οι παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου νόμου. Δεν συμπεριελήφθη καμία από τις προτάσεις που έκαναν στα ειδικά και τα γενικά θέματα που έχουν προταθεί και έχουν διατυπωθεί και σήμερα. Ελπίζω μερικές από τις σημερινές που διατυπώθηκαν, όπως το 1,5% που είπε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και διάφορες άλλες παρατηρήσεις και νομοτεχνικές βελτιώσεις, να γίνουν δεκτές.
Ο περιφερειακός τύπος από το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής. Απαξιώνεται ο ρόλος του και υπάρχουν σοβαρά κενά στον τρόπο που θέλουμε να εφαρμόσουμε μερικά πράγματα, που θα μπορούσαν να είναι θετικά αν θέλαμε να τα εφαρμόσουμε θετικά και αν θέλαμε να κάνουμε θετικές βελτιώσεις που χρειάζεται ο περιφερειακός τύπος. Ξέρουμε όλοι στην επαρχία πώς είναι οι εφημερίδες, ποιες είναι οι εφημερίδες, ποιες είναι πατσαβούρες, ποιες προσπαθούν να κάνουν άσκηση εξουσίας ή ποιες προσπαθούν να συντηρήσουν ένα πελατολόγιο για οποιοδήποτε κόμμα, δεν με ενδιαφέρει.
Το υπάρχον νομοσχέδιο έχει διατάξεις αμιγώς ρυθμιστικού χαρακτήρα, στερώντας από τον περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό τύπο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη δυναμική του μέσω της μετεξέλιξής του σε ένα νέο φορέα, σε ένα νέο είδος ενημέρωσης. Είναι σίγουρο ότι ο κλάδος χρειάζεται νέο σύγχρονο τρόπο αξιολόγησης των εφημερίδων. Ο τρόπος που προτείνεται δεν είναι ο καλύτερος σίγουρα και δεν ξέρω αν είναι και καλός. Έχει διατυπωθεί η πρόταση των φορέων να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός και ένας ειλικρινής διάλογος το Σεπτέμβριο και να κορυφωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα που θα γίνει το συνέδριο στη Λάρισα, όπως είπαν και οι ενώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα ακουστούν οι φωνές που και εδώ διατυπώθηκαν.
Για το τρίτο κεφάλαιο γενικώς είμαστε θετικοί, για την ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις. Βεβαίως, είναι θετικό. Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί δίκαια και δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο θα επιβαρύνει το κόστος των εφημερίδων. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε. Είμαστε θετικοί σε αυτό το άρθρο. Πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί, αρκεί να μην επιβαρύνει το κόστος και να θεσπιστεί συγκεκριμένο χρονικό όριο για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και συγκεκριμένοι όροι για τη διασφάλιση αποστολής των σχετικών στοιχείων από τα πρακτορεία κατά όλο το μεταβατικό διάστημα και να συνοδεύεται και από διοικητικές κυρώσεις. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη πρόταση και είμαστε θετικοί για το τρίτο κεφάλαιο για τον γραμμωτό κώδικα.
Επανέρχομαι στο πρώτο μέρος. Η υποχρεωτική και αποκλειστική διαχείριση ιδιωτικών συναλλαγών από κρατικό φορέα είναι ολοκληρωτισμός. Είναι ο ορισμός ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Είναι βασικό στοιχείο ενός ολοκληρωτικό καθεστώτος να ελέγξει και την ιδιωτική οικονομία μέσα από δημόσιους φορείς και να καθοδηγήσει και να χειραγωγήσει τη λειτουργία της αγοράς. Η υποχρεωτική και αποκλειστική διαχείριση ιδιωτικών συναλλαγών από κρατικό φορέα παραβιάζει θεμελιώδεις ατομικές και επιχειρηματικές ελευθερίες που προστατεύονται και από το διεθνές δίκαιο και από τα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών και από το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτό είναι η ελευθερία των συμβάσεων. Δεν μπορείς να κάνεις πλατφόρμες και να τις τακτοποιείς όπως εσύ νομίζεις. Πρέπει η αγορά να λειτουργήσει.
Όσο αφορά τα κανάλια, επειδή ο Υπουργός στο κλείσιμο της προηγούμενης συζήτησης είπε ότι πολλοί από την Αντιπολίτευση είχαν πει απεριόριστα κανάλια και δεν δώσατε καμία σημασία στους εργαζόμενους στα κανάλια, ποτέ δεν έγινε αυτό. Κανείς δεν είπε ότι μπορεί να έχουμε απεριόριστα κανάλια. Στις ψηφιακές πλατφόρμες μπορεί θεωρητικά να υπάρχουν απεριόριστα κανάλια. Δεν τα ζήτησε κανείς. Αναφέρομαι στη δική μου τοποθέτηση. Δεν ζήτησε κανείς απεριόριστες άδειες, 20, 50, 500 ή άπειρα κανάλια. Εγώ είπα στον Υπουργό να βάλει δύο, όπως είχε η Σοβιετική Ένωση δύο πρακτορεία, το TASS και το NOVOSTI. Να βάλει δύο κανάλια και πέντε τα κρατικά, επτά και να είναι όλα ελεγχόμενα. Αυτά είναι πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, δύο εφημερίδες, δύο κανάλια, δύο πρακτορεία και κλείσαμε.
Οι συμμετέχοντες στη διαφημιστική αγορά τηλεοπτικοί σταθμοί, διαφημιστικές εταιρείες και διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, υποχρεώνονται να καταβάλλουν μέρος του εισόδου τους σε τρίτο ελεγχόμενο από το Κράτος φορέα με την ανάληψη λειτουργικού κόστους και της αμοιβής του διαχειριστή. Αυτό είναι έξω από τη λογική μιας ελεύθερης αγοράς και μιας πολιτείας λειτουργούσας εύρυθμα.
Στα άλλα άρθρα υποχρεώνει όλους τους συναλλασσόμενους να ενταχθούν στο οριζόμενο σύστημα και ακυρώνει οποιασδήποτε άλλης μορφής συναλλαγή περί του διαφημιστικού χρόνου, παρά μόνο από την πλατφόρμα και μόνο από συμφωνίες μέσα από ένα συγκεκριμένο κόλπο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου θα λειτουργήσει ως τύπος χρηματιστηρίου, μέσω του οποίου κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη αγορά, πάντα με ελεγχόμενο τρόπο. Επιφυλάσσομαι να διατυπώσω τα σχόλια επί κάθε άρθρου και στην Ολομέλεια ξεκάθαρα.
Ένα τέτοιο νομοσχέδιο έπρεπε να υπάρξει και κακώς δεν έχει γίνει και από προηγούμενες κυβερνήσεις, για τους γνωστούς λόγους. Περιμέναμε, όμως, ότι μια τέτοια Κυβέρνηση θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής χωρίς να στήνει δική της διαφθορά και διαπλοκή. Θα το πω για πολλοστή φορά.
Επίσης, όσον αφορά τις παραγωγές ξένων ταινιών ή οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, βεβαίως, είμαστε απολύτως θετικοί να δίνονται και κίνητρα και απαλλαγές για να μπορούμε να κάνουμε διεθνείς παραγωγές. Αν κάνουμε και remake για τον «Οκτώβρη» και το «Ποτέμκιν», ας τα κάνουμε και αυτά, αλλά πρέπει να δώσουμε κίνητρα στη διεθνή αγορά παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων, διότι η Ελλάδα έχει γίνει γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου από τις μουσικές της και από τις λίγες οπτικοακουστικές παραγωγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα και κάποιες τελευταίες που έγιναν προτάσεις εδώ να γυριστούν, έφυγαν και πήγαν σε άλλες χώρες.
Επειδή εδώ το θεσμικό πλαίσιο είναι τερατώδες, είναι τρομακτικό, σε απομακρύνει σε αποθαρρύνει και καταστρέφει κάθε προσπάθεια που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προσελκύσουμε τέτοιες παραγωγές, χωρίς να ξεπουλήσουμε τίποτα. Όποιος θέλει να αξιοποιήσει μπορεί να αξιοποιήσει, όποιος θέλει να το ξεπουλήσει είτε παλιός δεξιός είτε παλιός πασόκος είτε νέος αριστερός, προσχηματίζεται την αξιοποίηση για να ξεπουλήσει. Για να συνεννοούμαστε. Ευχαριστώ πολύ, τα περισσότερα θα τα πούμε στην Ολομέλεια.