Εργατικά ατυχήματα στην ελληνική βιομηχανία

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

15/10/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό

– Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Εργατικά ατυχήματα στην ελληνική βιομηχανία

Σοβαρά ερωτήματα τίθενται για ακόμη μία φορά σχετικά με την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, με τα συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας και ειδικά στη Δυτική Αττική ,μετά και το νέο περιστατικό σοβαρού τραυματισμού εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδας στον Ασπρόπυργο.

Καζάνι με καυτό υλικό (μάγμα) έπεσε από μεγάλο ύψος μέσα σε αποθήκη με λάδια στην οποία υπήρχαν εργαζόμενοι, με συνέπεια να τραυματιστούν τέσσερις από αυτούς, ένας εκ των οποίων υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο 80% του σώματος του.

Το συγκεκριμένο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα πολλά ατυχήματα που έχουν γίνει στην επιχείρηση εξαιτίας των πλημμελών μέτρων προστασίας, τα οποία κατ’ επανάληψη έχει καταγγέλλει το σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργίας Ελλάδας. Το ότι δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα οφείλεται σε θαύμα, αφού το καυτό υλικό σκορπιζόταν παντού σαν λάβα ηφαιστείου.

Ενώ οι υπεύθυνοι , εργοδότες και Πολιτεία αδιαφορούν τα εργατικά ατυχήματα συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα αφού δυστυχώς η σχετική νομοθεσία για τους κανόνες ασφάλειας στο χώρο εργασίας δεν εφαρμόζεται και ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί πλημμελώς αν όχι και καθόλου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα. Υπουργός:

· Θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να αποδοθούν ευθύνες; Θα επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρία αν αποδειχθεί ότι δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας;

· Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να διασφαλιστούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας; Θα ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ τόσο στη Χαλυβουργία Ελλάδος όσο και στις άλλες βιομηχανίες και στους χώρους εργασίας στο σύνολό τους, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.