Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στην περιοχή του Βοτανικού και αναγκαιότητα επέκτασής του στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

7/9/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

-Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης στην περιοχή του Βοτανικού και αναγκαιότητα επέκτασής του στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου».

Το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τον ΣΕΒ και τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης «ΚΛΙΜΑΞ plus» του 3ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Ν. Αττικής προωθεί την ένταξη της περιοχής του Βοτανικού σε ελεγχόμενες διαδικασίες ανακύκλωσης.

Η εφαρμογή πρόκειται να γίνει σε πιλοτική βάση από τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και θα περιλαμβάνει ίδρυση «πράσινων» σημείων, όπου θα συγκεντρώνονται καλώδια και λοιπά μεταλλικά υλικά, προκειμένου να μεταφέρονται προς επεξεργασία σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ή απευθείας στη βιομηχανία, ώστε να σταματήσει η πώληση των υλικών -μετά από καύση- συμβάλλοντας παράλληλα και στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης.

Λόγω της μεγάλης έκτασης του προβλήματος της κλοπής και καύσης καλωδίων και ελαστικών, κρίνεται αναγκαία η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος και στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, που μαστίζεται, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις σκραπ, που αγοράζουν τα μεταλλεύματα, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν προϊόντα κλοπής. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πιο αποτελεσματικό έλεγχο του φαινομένου, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ειδικότερα στις περιοχές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, των Άνω Λιοσίων και των Μεγάρων, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες περιοχές να επιβαρύνονται περιβαλλοντικά.

Να σημειωθεί ότι οι ημεδαποί ή μετανάστες Ρομά από τις Βαλκανικές χώρες που συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς ή και διαμένουν μόνιμα στο Θριάσιο Πεδίο, γύρω από τον Ασπρόπυργο και στα βόρεια της Δυτ. Αττικής-Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Μενίδι (Αχαρνές), ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε σκηνές ή παραπήγματα, χωρίς υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, χωρίς σταθερή εργασία και σε τριτοκοσμικές υγειονομικές συνθήκες, ενώ παράλληλα η ευρύτερη περιοχή κατακλύζεται από χιλιάδες τόνους κάθε λογής απορριμμάτων, που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα από διάφορες νόμιμες ή μη εταιρείες διαχείρισης ή ανακύκλωσης απορριμμάτων αλλά και από ιδιώτες.

Δεδομένων των ανεξέλεγκτων ρυθμών του φαινομένου της κλοπής και της καύσης των καλωδίων και των ελαστικών στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου και της αυθαίρετης απόθεσης τοξικών σε διάφορα σημεία του, να σημειώσουμε ότι έχουμε θίξει το ζήτημα επανειλημμένα με σχετικές μας ερωτήσεις (28.2.2011/6.7.2011) προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να επεκτείνουν το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που πρόκειται να εφαρμοστεί στην περιοχή του Βοτανικού και στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου δεδομένης της έκτασης του προβλήματος της κλοπής και καύσης καλωδίων και ελαστικών σε αυτήν; Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλοπής και της καύσης καλωδίων στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου;

Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει δράσεις για την εξασφάλιση χώρων υγιεινούς διαμονής και διαβίωσης των Ρομά που ζουν στον Ασπρόπυργο και άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τους ίδιους και για ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουβέλης Φώτης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.