Ηθικοί αυτουργοί ή ανήθικοι;

Ο κύριος Τόσκας θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί

 «Όταν εμείς από το 2010 μιλούσαμε για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα απ΄ το αδιέξοδο, κάποιοι άλλοι μας δείχνανε και λέγανε “αυτοί στο Γουδί”. Και τώρα αυτοί οι άλλοι ζητάνε συναίνεση!», είπε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, καλεσμένος των Γ. Ντσούνου και Χρ. Κούτρα, στην εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ.

Σε ερώτηση δε των δημοσιογράφων γιατί κατηγορεί ως ηθικούς αυτουργούς πρόσωπα της κυβέρνησης όπως τους κκ Τσίπρα, Καμένο και Παππά, ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ απάντησε χαρακτηριστικά:

«Ξέρετε τι σημαίνει ηθική αυτουργία; Μάλιστα, κάποιος φίλος μου με διόρθωσε και μου είπε πως είναι “ανήθικοι αυτουργοί”. Γιατί το “ηθικοί αυτουργοί” προϋποθέτει και κάποιο ήθος! Θέλετε να σας θυμίσω τι έλεγε ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Παππάς και ο κύριος Καμένος για τον Παπαδήμο; “Στα τέσσερα”, “πουλημένα τομάρια”, “εκπρόσωποι των δανειστών”, “στο Γουδί, στις κρεμάλες”, τα θυμάστε αυτά; Θυμάστε που ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε “αυτοί δεν είναι Έλληνες, δεν είναι πατριώτες;” Όταν τα ακούει αυτά ένας παράφρων, ένας βλαμμένος κουκουλοφόρος, μαχαιροβγάλτης του κοινού ποινικού δικαίου που παριστάνει τον επαναστάτη, θα πάει και θα του φυτέψει μια σφαίρα. Μπορεί να μην είπανε πήγαινε καθάρισέ τον. Αλλά όταν εγώ εκατό φορές σε δείχνω και λέω πως είσαι ένα πουλημένο τομάρι, θα βρεθεί ένας εθελοντής να σου την ανάψει! Ξέρετε πόσοι άνθρωποι σήμερα λένε καλά του κάνανε του Παπαδήμου; Ξέρετε πόσοι επώνυμοι βγήκαν και είπανε μακάρι να σκάσει ένας φάκελος στα χέρια του Στουρνάρα; Αναφέρω, λοιπόν τους συγκεκριμένους επειδή είναι σε κομβικά σημεία: ο ένας είναι Πρωθυπουργός, ο άλλος είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο τρίτος, ο κύριος Παππάς, είναι πρώην Υπουργός Προπαγάνδας, όπως ονομαζόταν αυτό το Υπουργείο σε άλλα καθεστώτα και σε άλλες “πολιτείες”. Αυτοί, λοιπόν,  οι άνθρωποι και πολλοί άλλοι γύρω, εξακολουθούν ακόμα να λένε: “είναι αυτονόητο πως καταδικάζουμε την επίθεση!”. Όταν βάζεις, λοιπόν, τη λέξη “αυτονόητο”, σημαίνει ότι σύρεσαι από την έννοια του αυτονόητου. Δεν το καταδικάζεις και πολύ ενθουσιωδώς. Απλώς, επειδή κάποιοι το θεωρούν αυτονόητο».

Αναφερόμενος στο έλλειμμα ασφάλειας, στην γενικευμένη ανομία που επικρατεί και στις εξ αντικειμένου ευθύνες του  αρμόδιου Υπουργού, ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε χαρακτηριστικά:

«Ο κύριος Τόσκας, που ήταν θυρωρός κάποιου προηγούμενου υπουργού του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήρθε, από τα θυρωρεία του ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι σε μια πολύ νευραλγική θέση για την δημοκρατία, στην οποία θέση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα η δραστηριότητά του, δηλαδή υπάρχει μηδενική δραστηριότητα. Η Αθήνα είναι ένα αλώνι όπου ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει! Όλοι οι τοίχοι είναι γραμμένοι, μουτζουρωμένοι, ο καθένας ό,τι θέλει σπάει ή καίει! Καταστρέφεται ένα  τρόλεϊ τη βδομάδα! Ό,τι θέλουμε κάνουμε. Κι ο κύριος Τόσκας βγαίνει και λέει “ε, καλά, εντάξει, συμβαίνουν αυτά…”».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

 • Ο Κύριος Ψαριανός από το ΠΟΤΑΜΙ είναι μαζί μας. Σας ευχαριστούμε κύριε Ψαριανέ που είστε κοντά μας.

ΓΡ.Ψ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Κάθε φορά που συναντιόμαστε είμαστε πολύ καλύτερα, ευτυχώς, κάνουμε άλματα προς τα μπρος, προς τον γκρεμό που είναι μπροστά μας. Πολύ σύντομα, θα πέσουμε, φοβάμαι. Είμαστε τόσο αποφασισμένοι που δεν έχουμε χαράξει άλλο δρόμο, δεν υπάρχει άλλη στρατηγική, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πορεία. Η πορεία που έχει καθοριστεί και προδιαγραφεί, ως τώρα, όπως φαίνεται οδηγεί στο γκρεμό με μεγάλη ασφάλεια και βεβαιότητα.

 • Αυτό είναι προσχεδιασμένο, πιστεύετε;

ΓΡ.Ψ.: Υπάρχουν δύο σχέδια: το ένα είναι να μην κάνουμε τίποτα, να μην αλλάξουμε τίποτα απ’ αυτά που θα έπρεπε να έχουμε αλλάξει μόνοι μας για να βγούμε από το αδιέξοδο, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην το λέμε συνέχεια. Και το άλλο, η άλλη εναλλακτική, δηλαδή  το plan B,  είναι ότι πάμε με μία στρατηγική ρήξης. Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχει ξαναγίνει αυτό και τελευταία στιγμή κάναμε την πιρουέτα, την στροφή και ευτυχώς την κάναμε τότε.

Τώρα πάλι επανέρχεται η άποψη σε  ένα μεγάλο μέρος των κυβερνώντων, δεν ξέρω αν είναι πλειοψηφική αυτή η άποψη, ότι πρέπει να πάμε σε ρήξη με την Ευρώπη. Με την λυκοσυμμαχία των συμφερόντων που μας εκμεταλλεύεται, που μας πίνει το αίμα κι όλες αυτές τις αηδίες που λέμε στον κόσμο, παράλληλα με ένα θερμοκήπιο μίσους το οποίο θα το πληρώνουμε συνεχώς.

Έχει στηθεί ένα θερμοκήπιο μίσους όπου οι μισοί είμαστε οι πατριώτες και οι Έλληνες που προσπαθούμε και κάποιοι άλλοι είναι πουλητάρια, προδότες, γερμανοτσολιάδες, σοϊμπλέδες…

 • Το ενδεχόμενο της ρήξης, επειδή οι μέρες είναι κοντά, έχει μείνει ένας μήνας και χτυπάνε τα καμπανάκια, το βλέπετε πιθανό;

ΓΡ.Ψ.: Ναι, το βλέπω πιθανό. Μπορεί να πάμε σε κάποιο δημοψήφισμα πάλι. Δεν αποκλείεται. Γιατί όχι; Δύο χρόνια έχουν περάσει από το προηγούμενο. «Με ποιον είσαστε; Με τον Σόιμπλε ή με τον Ηγέτη;»

 •  Παρόλο που ο κος Τσακαλώτος είπε μόλις χθες ότι ο Σόιμπλε είπε πως δεν θέλει την χρεωκοπία;

ΓΡ.Ψ.: Μα και ο «Ηγέτης» είπε ότι ο Σόιμπλε είναι ένας φωτεινός άνθρωπος. Δεν έχουν σημασία αυτά. Στο λαό περνάει αυτό, ότι εδώ έχουμε κάποια παιδιά που προσπαθούνε, που αγαπάνε το λαό κι είναι και κάποιοι άλλοι που μισούν τον λαό.

 • Το ξαναζήσαμε όμως, κύριε Ψαριανέ, και μόνος σας είπατε ότι κάναμε την πιρουέτα.

ΓΡ.Ψ.: Ξέρετε πόσες φορές έχουμε ξαναζήσει το ίδιο σενάριο καταστροφής;

 •  Πιστεύετε ότι θα επαναληφθεί η ιστορία δύο χρόνια μετά;

ΓΡ.Ψ.:  Εκατόν ογδόντα  χρόνια ιστορία του νεοελληνικού κράτους θέλετε να θυμηθούμε τώρα σε ποιες ιστορικές καμπές επαναλάβαμε καταστροφικά λάθη που είχαμε ξανακάνει; Γιατί, να κάνουμε λάθη αλλά να κάνουμε καινούργια.

 • Άρα το φοβάστε το ενδεχόμενο της ρήξης

ΓΡ.Ψ.: Βεβαίως το φοβάμαι. Φαίνεται. Ακούγεται. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην Κυβέρνηση που λένε να μην το φοβηθούμε. Πάμε! Αυτοί θα χάσουν στο τέλος και θα βάλουν τη γάτα τους να κλαίει.

 • Και τότε γιατί ψήφισαν τα μέτρα;

ΓΡ.Ψ.: Ψήφισαν τα μέτρα γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αυτό κάναν και πρόπερσι. Τα ίδια πράγματα γίνονται ακριβώς. Πρόπερσι δεν ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο και μετά δεν εφαρμόσανε αυτά που ψήφισαν. Τώρα πάλι ψηφίσανε κάτι και βγαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και λέει αν δεν μας δώσετε ένα καροτάκι για το χρέος δεν θα τα εφαρμόσουμε. Και αν δεν εφαρμόσουμε εμείς τα μέτρα, τα μέτρα αυτά που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση, για ποιον είναι; Για το Λουξεμβούργο ή  τη Λιθουανία; Όχι, Για εμάς είναι. Άρα αν δεν τα εφαρμόσουμε, ο Σόιμπλε θα βάλει τη γάτα του να κλαίει;

 • Οι ξένοι όμως δεν υποχρεούνται να μας δώσουν κάτι για το χρέος; Δυο φορές το έχουν υποσχεθεί.

ΓΡ.Ψ.: Αν μας έχουν εμπιστοσύνη βεβαίως. Αν έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε να έχουμε κάνει. Δεν έχουμε κάνει τίποτα. Ποιες είναι οι επενδύσεις ή οι αποκρατικοποιήσεις που έχουνε γίνει; Ό,τι γίνεται, γίνεται με μία λογική κρατισμού. Να κάνουμε κρατικές επιχειρήσεις, τύπου Gas Prom, που μετά μπορεί κάποιος μαφιόζος να την κληρονομήσει την εταιρεία! Αρκεί να κάνουμε κρατικές! Και κάτι άλλο, επειδή μιλάμε όλοι για ανάπτυξη: Ο πρωθυπουργός και διάφοροι άλλοι παρά τω πρωθυπουργώ, παλιοί μου φίλοι επίσης, λένε «θέλουμε μία δίκαιη ανάπτυξη!». Έχετε ακούσει πιο μεγάλη ανοησία από αυτό; Όχι, εγώ θέλω μια άδικη ανάπτυξη. Τι πάει να πει δίκαιη ανάπτυξη; Ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει «εμείς οι τρεις οι φίλοι να τρώμε το σταφύλι!». Αυτό σημαίνει δίκαιη ανάπτυξη. Πάντα υπάρχει από πίσω μια λογική κρατισμού. Δηλαδή, να κάνουμε το Ελληνικό, αλλά να τσιμπολογήσουμε κι εμείς γύρω γύρω κάτω απ’ αυτό. Όχι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα!

 • Τώρα κάνετε καταγγελία; Γιατί είναι σοβαρό αυτό.

ΓΡ.Ψ.: Δεν κάνω καταγγελία, αλλά προσπαθώ να σκεφτώ γιατί το καθυστερούμε. Πού είναι το Ελληνικό; Που το έχουμε ψηφίσει εδώ και ενάμιση χρόνο;

 • Κολλάει στο Δασαρχείο.

ΓΡ.Ψ.: Ναι! Και στα αρχαία! Γιατί ήταν γεμάτη αρχαία η περιοχή και δάση! Μα, κοροϊδευόμαστε τώρα; Γιατί η υπόθεση με τις Σκουριές, με διάφορα άλλα όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια; Με τα λιμάνια κάναμε τίποτα;

 • Τα αεροδρόμια τα δώσαμε τώρα ετοιμαζόμαστε να δώσουμε και τα λιμάνια.

ΓΡ.Ψ.: Κάναμε τίποτα;

 • Ε, τώρα είναι η εταιρεία να κάνει.

ΓΡ.Ψ.: Ναι, αλλά όλο προσκόμματα βρίσκουν οι άνθρωποι! Εγώ ξέρω περίπτωση γνωστού μου, Ιορδανός που έχει τελειώσει το Πολυτεχνείο εδώ στην Ελλάδα κι έτσι τον γνώρισα. Παντρεύτηκε μια συγγενή μου, μεγαλοεπιχειρηματίας. Ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα, τρελάθηκε ο άνθρωπος κι έφυγε και πήγε στην Κύπρο! Και ξέρετε πόσο καλά πάει; Ενώ εάν είχε μείνει εδώ να επενδύσει, θα τον κλαίγανε οι ρέγκες. Γιατί το θεσμικό πλαίσιο είναι αντιαναπτυξιακό, υπάρχουν αντικίνητρα και όχι κίνητρα για να προσελκύσουν επενδύσεις. Υπάρχει η λογική που σας είπα, που είναι μια λογική κρατισμού, ιδεοληπτική. Που αναφέρεται συνέχεια σε ένα πυρήνα ανθρώπων που ξέρουν αυτοί πώς πρέπει το κίνημα να προχωρήσει.

 • Κύριε Ψαριανέ μήπως τα είπατε λίγο χοντρά για την ιστορία με τον κύριο Παπαδήμο;

ΓΡ.Ψ.: Τι εννοείτε;

 • Γράφετε εδώ: Τσίπρας, Παππάς, Καμένος, και λοιποί καπετανέοι, καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Μάλιστα. Αυτοί, οι ηθικοί αυτουργοί!

ΓΡ.Ψ.: Ξέρετε τι σημαίνει ηθική αυτουργία; Μάλιστα, κάποιος φίλος μου με διόρθωσε κιόλας και μου είπε πως είναι ανήθικοι αυτουργοί. Γιατί το ηθικοί αυτουργοί προϋποθέτει και κάποιο ήθος!

 • Είναι όμως κατηγορία κανονικά.

ΓΡ.Ψ.: Θέλετε να σας θυμίσω τι έλεγε ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Παππάς και ο κύριος Καμένος για τον Παπαδήμο, εκτός από το «στα τέσσερα», «πουλημένα τομάρια», «εκπρόσωποι των δανειστών», «στο Γουδί, στις κρεμάλες», τα θυμάστε αυτά; Θυμάστε που ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε «αυτοί δεν είναι Έλληνες, δεν είναι πατριώτες;». Όταν τα ακούει αυτά ένας παράφρων, ένας βλαμμένος κουκουλοφόρος μαχαιροβγάλτες του κοινού ποινικού δικαίου που κάνει τον επαναστάτη, θα πάει και θα του φυτέψει μια σφαίρα.

 • Συγνώμη, αυτά που έλεγε ο Καμένος, ο Τσίπρας ή ο Παππάς όταν ήταν αντιπολίτευση, όπλισαν το χέρι του τρομοκράτη;

ΓΡ.Ψ.: Δεν του είπανε πήγαινε καθάρισέ τον. Αλλά όταν εγώ εκατό φορές γύρω γύρω σε δείχνω και λέω πως είσαι ένα πουλημένο τομάρι, θα βρεθεί ένας εθελοντής να σου την ανάψει! Γιατί έχει πειστεί ότι είσαι ένα πουλημένο τομάρι. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι σήμερα λένε «καλά του κάνανε του Παπαδήμου;» Ξέρετε πόσοι επώνυμοι βγήκαν και είπανε «μακάρι να σκάσει ένας φάκελος στα χέρια του Στουρνάρα;»

 • Μα ναι, τα είδαμε όλα αυτά. Αλλά τα τρομοκρατικά που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός; Είχαν ειπωθεί τέτοια πράγματα;

ΓΡ.Ψ.: Έχουν ειπωθεί διάφορα πράγματα, βεβαίως!

 • Όταν ο Ψαριανός λέει «Τσίπας, Καμένος, Παπάς ηθικοί αυτουργοί» δεν ισχύει αντίστοιχα;

ΓΡ.Ψ.: Μα δεν είναι οι συγκεκριμένοι μόνο. Αναφέρω τους συγκεκριμένους επειδή είναι σε κομβικά σημεία: ο ένας είναι Πρωθυπουργός, ο άλλος είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο τρίτος, ο κύριος Παπάς δηλαδή, είναι πρώην Υπουργός Προπαγάνδας, όπως ονομαζόταν αυτό το Υπουργείο σε άλλα καθεστώτα και σε άλλες «πολιτείες». Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι και πολλοί άλλοι γύρω, εξακολουθούν ακόμα να λένε «είναι αυτονόητο πως καταδικάζουμε αυτή την επίθεση». Όταν βάζεις, λοιπόν, τη λέξη «αυτονόητο», σημαίνει ότι σύρεσαι από την έννοια του αυτονόητου. Δεν το καταδικάζεις και πολύ ενθουσιωδώς. Απλώς, επειδή κάποιοι το θεωρούν αυτονόητο, λες «εντάξει μωρέ, είναι αυτονόητο πως καταδικάζουμε».

 • Άρα, ζούμε σε καθεστώς ανομίας, δεν υπάρχει ασφάλεια;

ΓΡ.Ψ.: Υπάρχει ασφάλεια; Υπάρχουν νόμοι που λειτουργούν;

 • Ο κύριος Τόσκας μίλησε για κάποια λάθη.

ΓΡ.Ψ.: Ο κύριος Τόσκας, που ήταν θυρωρός κάποιου υπουργού προηγούμενου, του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος στο γραφείο του, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, ξέρετε τι γίνεται στην Αθήνα;

 • Η διαδρομή πολλών στη Βουλή έχει ξεκινήσει από θυρωρεία.

ΓΡ.Ψ.: Βεβαίως! Τόλεγε κι ο Κατσιφάρας από παλιά. Δεν το λέω για να μειώσω κανέναν.

 • Μα ο κόσμος ψηφίζει, βάζει σταυρό!

ΓΡ.Ψ.: Βεβαίως! Ο κόσμος έδιωξε και τον Βενιζέλο το 1920! Ο κόσμος ψήφισε και έδιωξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο όχι μόνο από πρωθυπουργό, αλλά κι από βουλευτή. Και οι βασιλικοί που είχανε υποσχεθεί το «οίκαδε», να γυρίσει δηλαδή ο στρατός πίσω, στείλανε άλλον τόσο κι έφτασε στην Άγκυρα.

 • Κι οι βρετανοί έδιωξαν τον Τσώρτσιλ κύριε Ψαριανέ!

ΓΡ.Ψ.: Οι βρετανοί έδιωξαν τον Τσώρτσιλ ναι. Ο σοφός λαός, ε, κάνει και λάθη. Είναι μερικοί σοφοί λαοί όμως που κάνουν συνεχώς λάθη. Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω, εγώ δεν θέλω να μειώσω τον κύριο Τόσκα, αλλά θέλω να πω ότι ο κ. Τόσκας που από αλλού ήρθε, από τα θυρωρεία του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, αυτό λέω, και τώρα είναι σε μια πολύ νευραλγική θέση για την δημοκρατία, στην οποία θέση δεν έχει κανένα αποτέλεσμα η δραστηριότητά του, δηλαδή υπάρχει μηδενική δραστηριότητα. Δηλαδή, η Αθήνα είναι ένα αλώνι όπου ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει! Όλοι οι τοίχοι είναι γραμμένοι, μουτζουρωμένοι, ο καθένας ό,τι θέλει σπάει ή καίει! Ένα τρόλεϋ τη βδομάδα! Ό,τι θέλουμε κάνουμε. Κι ο κύριος Τόσκας βγαίνει και λέει «ε, καλά, εντάξει, συμβαίνουν αυτά!»

Και θέλω να πω ένα τελευταίο: επειδή λένε ότι ο λόγος, που μερικές φορές οργισμένα και φανατισμένα εκφράζω, ότι είναι προβοκατόρικος, ότι είμαι λίγο χουλιγκάνος κλπ, θέλω να πω ότι δεν είμαι καθόλου. Όταν εγώ προσωπικά από το 2010 και το 2012 έλεγα ότι πρέπει να έρθουμε σε μία εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από τα  αδιέξοδα, μερικοί με λέγανε προδότη και πουλημένο και στήνανε κρεμάλες. Όταν εμείς λοιπόν  μιλούσαμε για εθνική συνεννόηση, κάποιοι άλλοι μας δείχνανε και λέγανε «αυτοί στο Γουδί». Και τώρα ζητάνε αυτοί συναίνεση!

 • Γεια σας κ. Ψαριανέ, καλή συνέχεια.

ΓΡ.Ψ.: Νάστε καλά.