Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ για την εξέλιξη της υπόθεσης Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15.09.2011

Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό παρευρέθη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση των αποζημιώσεων των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας.

Την Τρίτη 13.09 έγινε η τοποθέτηση της Ιταλικής πλευράς που αφορούσε τη δικαίωση της Ελληνικής προσφυγής στα Ιταλικά δικαστήρια. Χθες τοποθετήθηκε η Ελληνική πλευρά με τον Στέλιο Περράκη, ο οποίος ανέπτυξε και υποστήριξε τις απαιτήσεις των Ελληνικών μαρτυρικών χωριών, προεξάρχοντος του Διστόμου, αναφερόμενος και στις αποφάσεις τόσο του δικαστηρίου της Λιβαδειάς και του Αρείου Πάγου όσο και στη δικαίωση της υπόθεσης στα Ιταλικά δικαστήρια, ανακρούοντας τις Γερμανικές θέσεις περί ασυλίας, ετεροδικίας κλπ. Διαμορφώθηκε ένα μάλλον θετικό κλίμα για τις Ελληνικές θέσεις στο Δικαστήριο.

 

Σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση – απάντηση της Γερμανικής πλευράς. Την Παρασκευή θα κλείσει η ακροαματική διαδικασία με την τοποθέτηση των Ιταλών.

 

Υπήρχε θετική ατμόσφαιρα και θερμή συμπαράσταση εκτός από την Ιταλική πλευρά και από Γερμανούς νομικούς και παρατηρητές που ασχολούνται με το θέμα και που ζητούν και οι ίδιοι από την Γερμανία να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Εκτός της αντιπροσωπείας των δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που παρευρέθηκαν με ίδια πρωτοβουλία και έξοδα, ήταν παρόντες ο Θεόδωρος Δρίτσας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, οι δήμαρχοι Διστόμου και Καλαβρύτων αλλά και πολλοί Έλληνες παρατηρητές, συγγενείς θυμάτων, κλπ.

Να τονίσουμε ότι, ενώ θα έπρεπε να υπάρξει πλήρης αντιπροσώπευση όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δυστυχώς αυτό δεν έγινε.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.