Η αντιπυρική περίοδος, οι περσινές μας πληγές και οι συνήθεις ολιγωρίες της κρατικής μηχανής

Με ανοιχτό ακόμα το ζήτημα της τιμωρίας των υπευθύνων της περσινής τραγωδίας στο Μάτι, με νωπό το πένθος για τους 102 συμπολίτες μας που βρήκαν τραγικό θάνατο τον περασμένο Ιούλιο, μπαίνουμε και φέτος στην αντιπυρική περίοδο, όπου θα έπρεπε να βρει τον κρατικό μηχανισμό όχι απλά προετοιμασμένο, αλλά πανέτοιμο για κάθε ενδεχόμενο, δεδομένου και του γεγονότος ότι στο διάστημα αυτό και επ’ αφορμή του τραγικού συμβάντος, υπήρξαν πολλές δωρεές από φορείς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ή η εταιρεία Παπαστράτος, οι οποίες αφορούσαν στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ειρήσθω εν παρόδω και επ’ αφορμή των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου πολλοί δημοτικοί άρχοντες ανά την επικράτεια επιζητούν την επανεκλογή τους, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε δωρεά που υπήρξε από το ΙΣΝ με σκοπό την σχετική εκπαίδευση εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανταποκρίθηκαν μόλις 83 ΟΤΑ από τους 395 που προσκλήθηκαν!
Το ζήτημα βέβαια είναι πως το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται κάθε χρόνο αντιμέτωπο σχεδόν με τα ίδια προβλήματα. Ο ανεξάρτητος βουλευτής β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, για άλλη μια χρονιά επαναφέρει το θέμα με ερώτησή του στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Άμυνας, ευελπιστώντας να μην λάβει ως απάντηση τα συνήθη γενικόλογα ευχολόγια. Μεταξύ άλλων ζητεί να πληροφορηθεί πότε θα κατατεθεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του χρόνου ώστε να μην χαθεί κι αυτή η αντιπυρική περίοδος, τι βελτιώσεις προσδοκώνται από αυτό, όπως και ποια επιπλέον προετοιμασία έχει γίνει στο Π.Σ. στον τομέα του εξοπλισμού και της ετοιμότητάς του, αλλά και ποια στο πεδίο της πρόληψης.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως ακολούθως:

Προς τους Υπουργούς: 1. Προστασίας του Πολίτη, 2. Εσωτερικών, 3. Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ: «Αντιπυρική περίοδος 2019»

Για μία ακόμη χρονιά εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, όμως φέτος υπάρχει μια τραγική ιδιαιτερότητα: η χώρα έχει ήδη εγγράψει στο παθητικό της το θάνατο 102 συνανθρώπων μας από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, ενώ ακόμη αναζητούνται από τη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.
Ήδη πριν το συμβάν οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος είχαν αναδειχθεί και επισημανθεί ενώ εξ αφορμής του συμβάντος αυτού έγιναν σημαντικές δωρεές προς το Π.Σ. ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή του ικανότητα που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε θανατηφόρα ανεπαρκής.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε σε δωρεά ύψους 25.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 2.500.000 προορίζονταν για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα προς τον σκοπό αυτό το ΙΣΝ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα απέστειλαν προσκλήσεις σε 395 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος μηνός, οι ΟΤΑ επέδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον, έως αδιαφορία, καθώς μόλις 83 ανταποκρίθηκαν.
Στις αρχές του έτους, και εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προχώρησε, μέσω δωρεάς, στην αγορά και παράδοση προς το Πυροσβεστικό Σώμα εξειδικευμένων αναπνευστικών συσκευών ύψους 30.000 ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία «Παπαστράτος» πραγματοποίησε δωρεά ύψους 1.000.000 ευρώ που αφορούσε σε 20 υδροφόρα οχήματα για να κατανεμηθούν από το Π.Σ. σε νησιά του Αιγαίου.

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν και έχουν ήδη ειπωθεί κατ’ επανάληψη για την κατάσταση των πυροσβεστικών αεροπλάνων, των πυροσβεστικών οχημάτων, της διαθεσιμότητας καυσίμων και ανταλλακτικών, των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό, των καθυστερήσεων στον τομέα της πρόληψης, και οι σχετικές ερωτήσεις για τον αριθμό και το βαθμό ετοιμότητας των επιχειρησιακών μέσων, για την επάρκεια σε στελεχιακό δυναμικό, για την πρόοδο των έργων πρόληψης θα μπορούσαν να τεθούν εκ νέου για μία ακόμη χρονιά, όμως:
Επειδή κάθε χρόνο το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τα ίδια σχεδόν προβλήματα.
Επειδή η πρόληψη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας τόσο για την μείωση των περιστατικών πυρκαγιάς όσο και για την επιτυχία των επιχειρησιακών δράσεων στην αντιμετώπιση τους.
Επειδή σε κάθε αντίστοιχη Ερώτησή μας στο παρελθόν οι αρμόδιοι Υπουργοί απαντούν με τα ίδια γενικόλογα ευχολόγια να πάνε όλα καλά και υποσχέσεις που ξεχνιούνται με την έλευση του Φθινοπώρου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Τι διαφορετικό σκοπεύετε να κάνετε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ώστε να μην ξαναβιώσουμε καταστάσεις όπως η περσινή;
2. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, πότε θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση; Σε ποιους λόγους οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση ενώ η Κυβέρνηση διατείνονταν πως θα είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους και τώρα βρισκόμαστε ήδη στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου; Ποιες ακριβώς βελτιώσεις προσδοκάτε ότι θα επιφέρει στον τομέα της αντιμετώπισης πυρκαγιών;
3. Πόσα εναέρια και χερσαία πυροσβεστικά μέσα διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, ποια είναι η κατάσταση τους και πόσα είναι απολύτως έτοιμα να επιχειρήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια;
4. Σε περίπτωση που ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων δεν επαρκεί είναι στους σχεδιασμούς σας η μίσθωση περαιτέρω εναέριων μέσων, ειδικά για τις ημέρες μεγάλης επικινδυνότητας και εάν ναι σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί επ’ αυτού;
5. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα πρόληψης (καθαρισμός περιαστικών δασών, οικοπέδων, επικίνδυνων περιοχών για ανάφλεξη, καθαρισμός και συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κλπ.) από τις περιφέρειες της χώρας; Πόσα έχουν ολοκληρωθεί και ποιος ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα υπόλοιπα;
6. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιοποίηση της παρασχεθείσας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) δωρεάς; Πόσοι ΟΤΑ έχουν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τι προτίθεστε να κάνετε για το χαμηλό ποσοστό ενδιαφέροντος από πλευράς τους;