Η διαπραγμάτευση μέχρι τώρα είναι σαν το μαρτύριο της σταγόνας

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 FM
20.2.2015

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με Το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, μίλησε στον ρ/σ ΣΚΑΪ100.3, στην εκπομπή του Σταμάτη Μαλέλη “Bras de Fer”, για την διαπραγμάτευση, τις κόκκινες γραμμές, τις κωλοτούμπες και τις “αυθόρμητες” συγκεντρώσεις υπέρ της κυβέρνησης. 

Η διαπραγμάτευση μέχρι τώρα είναι σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Πρέπει να κλείσει, να τελειώσει αυτό και να προχωρήσουμε, να μπει η χώρα σε μια νέα τροχιά, σε ανάπτυξη, να καταργήσουμε αυτή την υπερβολή λιτότητας και των κακών εφαρμογών. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα περισσότερα που μπορούμε, αλλά να κλείσει αυτό σύντομα. Αλλιώς η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού.
Ας χρησιμοποιήσουμε όποια λέξη θέλουμε. Δεν μας ενδιαφέρουν οι λέξεις. Επειδή λέμε και το αστείο «πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης»… Θα είναι ένα νέο πρόγραμμα. Μία νέα συμφωνία που θα πρέπει να υπάρξει. Και δεν είναι «φέρε λεφτά και θα δούμε τι θα γίνει». Δεν θα υπογράψουμε μία μόνο δανειακή σύμβαση χωρίς όρους, αλλά θα έχει και όρους. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Όταν κάνεις διαπραγμάτευση δεν έχεις κόκκινες γραμμές. Όποιος βάζει κόκκινες γραμμές και πάει σε διαπραγμάτευση, καλύτερα να μην πάει. Να κάτσει σπίτι του.

Οι κωλοτούμπες, που πολλοί – κι εμείς – λέγαμε είναι μια φορτισμένη λέξη που υπονομεύει, δεν πρέπει να το βλέπουμε πια έτσι. Δεν είναι κωλοτούμπες. Οι μικρές υποχωρήσεις από κάθε πλευρά σε μια διαπραγμάτευση, δεν συνιστούν οπωσδήποτε κωλοτούμπα. Βεβαίως όταν μαξιμαλιστικά έχεις υποσχεθεί τα πάντα, κι όταν έχεις πει χοντράδες και μεγαλοστομίες….όπως, «θα πετάξουμε τους Κινέζους στη θάλασσα!» και χθες βαράγαμε προσοχές στον κινέζικο εθνικό ύμνο.
Σε κάποια πράγματα, θα είμαστε απέναντι, π.χ. στο κλείσιμο των Πειραματικών Σχολείων, στην κατάργηση της αριστείας κι όλες αυτές τις κολοσσιαίες ανοησίες που είπε ο Υπουργός Παιδείας. Το να θέλεις να κάνεις μια ισοπέδωση προς τον πάτο, είναι τραγικό. Ούτε στις λαϊκές δημοκρατίες δεν γινότανε.
Όμως, θα πρέπει να πούμε εξ αρχής πως είμαστε πάνω σ’ ένα πλοίο όλοι και ταξιδεύουμε με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είμαστε όλοι με τον καπετάνιο, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει. Θα του σφυράμε βέβαια στο αφτί μερικά πράγματα, πχ «κοίτα, εκεί έχει ένα βραχάκι που δεν τόχεις προσέξει, έναν ύφαλο». Όποιος δεν είναι με τον καπετάνιο και με με την πλοήγηση για να αποφύγουμε την σύγκρουση στα βράχια, την προσάραξη και το ναυάγιο, ας πηδήξει από τώρα στη θάλασσα. Και αυτά με τα Κούγκι, Αρκάδι και χορό του Ζαλόγγου, είναι ανοησίες! κολοσσιαίοι ανόητοι εθνικοί μύθοι.
Ελπίζω βέβαια ο καπετάνιος να μην οδηγεί προς τα βράχια. Κι επειδή ξέρω τον Αλέξη πιστεύω πως ο ίδιος δεν είναι έτσι. Μερικοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί περισσότεροι μες τους Ανεξέλ, είναι υπέρ της λογικής της ρήξης και της σύγκρουσης. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε την μάχη και να στηρίξουμε μέσα στην κυβέρνηση τις φιλοευρωπαϊκές τάσεις της, απέναντι στη «Λαϊκή Δημοκρατία», ή στη σύγκρουση με την Ευρώπη, ή στην δραχμή.

Οι λαοσυνάξεις που γίνονται και που δεν είναι καθόλου αυθόρμητες, δεν βοηθάνε κανένα. Είναι ανόητες και επικίνδυνες. Μάλιστα όταν δείχνουν γερμανικές σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς, καροτσάκια με ανάπηρους, σύριγγες…και να καίνε ευρωπαϊκές σημαίες ή να βάζουν αγκυλωτούς σταυρούς στο παλτό της Μέρκελ. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα.