Η Ελλάδα ανέθεσε στην γερμανική εταιρεία “Rheinmetall” την προμήθεια πυρομαχικικών αξίας € 52.000.000

 

Δελτίο Τύπου
25.11.2014

Θέμα: «Η Ελλάδα ανέθεσε στην γερμανική εταιρεία “Rheinmetall Defense”, την προμήθεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με πυρομαχικά αξίας € 52.000.000»

Κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν 6 βουλευτές σχετικά με σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την γερμανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων «Rheinmetall Defense», τον περασμένο Αύγουστο, για την αγορά πυρομαχικών αξίας 52 εκ. ευρώ για τα άρματα Leopard 2.
Την συμφωνία ανήγγειλε η γερμανική εταιρεία με επίσημη ανακοίνωση της στις 15 Αυγούστου 2014, όπου κάνει λόγο για την επίτευξη μιας σημαντικής παραγγελίας του εξωτερικού σε πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, η οποία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη σε μεγάλου διαμετρήματος όπλα και πυρομαχικά.
Το θέμα ανέδειξαν τα γερμανικά ΜΜΕ καθώς για αυτούς αποτελεί μεγάλη αντίφαση το γεγονός πως ενώ η χώρα τους ζητά από την Ελλάδα οικονομική προσαρμογή, περικοπές δαπανών και λιτότητα, προμηθεύει τον ελληνικό στρατό με πυρομαχικά αξίας πολλών εκατομμυρίων – για άρματα μάλιστα που σύμφωνα με τις δικαστικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν παράνομες πληρωμές κατά την αγοραπωλησία τους – ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε πιο άμεσες κοινωνικές ανάγκες του ελληνικού λαού.
Ερωτηματικά εγείρει επίσης το γεγονός ότι για λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενέργησε η γερμανική Ομοσπονδιακή Διεύθυνση εξοπλισμού, πληροφορικής και υπηρεσιών υποστήριξης (BAAINBw) του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, παρέχοντας τεχνική «βοήθεια» με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας προμηθειών.
Οι 6 βουλευτές τονίζουν το γεγονός ότι η σύμβαση δεν συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά υπογράφηκε την περίοδο που η Βουλή ήταν κλειστή και ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να τους ενημερώσει για τους λόγους για τους οποίους μια τόσο σοβαρή σύμβαση υπογράφηκε δεκαπενταύγουστο, με συνοπτικές διαδικασίες, παραχωρώντας την έγκριση του τεχνικού μέρους της σύμβασης στην γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία εξοπλισμών.
Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός παραχώρησε συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF η οποία θα μεταδοθεί τις προσεχείς ημέρες στο 2ο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης καθώς και στο ραδιοφωνικό δίκτυο ARD.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Αθήνα, 24/11/2014
Ερώτηση 
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας 
Θέμα: «Η Ελλάδα ανέθεσε στην γερμανική εταιρεία “Rheinmetall Defense”, την προμήθεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με πυρομαχικά αξίας € 52.000.000».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων “Rheinmetall Defense” που εδρεύει στο Düsseldorf, στις 15 Αυγούστου 2014, η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ με τη γερμανική εταιρεία, για αγορά πυρομαχικών για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η παραγγελία περιλαμβάνει την προμήθεια 12.000 βλημάτων διαμετρήματος 120 χιλιοστών για τα άρματα Leopard 2 που διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Τα πυρομαχικά των τύπων DM12A2 και DM63 θα παραδοθούν στον ελληνικό στρατό μέχρι το τέλος του 2014, ενώ τα υπόλοιπα πυρομαχικά (DM63A1) θα παραδοθούν σε 3 δόσεις το 2015 και το 2016.
Στην ίδια ανακοίνωση, η “Rheinmetall” κάνει λόγο για την επίτευξη μιας σημαντικής παραγγελίας του εξωτερικού που αφορά πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, η οποία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τον ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη σε μεγάλου διαμετρήματος όπλα και πυρομαχικά.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος προμηθειών, για λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενέργησε η γερμανική Ομοσπονδιακή Διεύθυνση εξοπλισμού, πληροφορικής και υπηρεσιών υποστήριξης (BAAINBw) του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, παρέχοντας τεχνική «βοήθεια» με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας προμηθειών.
Δεδομένου ότι:

  • Μία τόσο σοβαρή συμφωνία υπογράφηκε στα μέσα Αυγούστου, στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, που η Βουλή είναι κλειστή λόγω θερινών διακοπών και δεν λειτουργούν ούτε η ολομέλεια ούτε οι επιτροπές.
  • Η Γερμανία, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Ελλάδας για δημοσιονομική προσαρμογή, πιέζει για μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές δαπανών (στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια), μεγαλύτερη φορολόγηση κ.α. και ταυτόχρονα μια γερμανική εταιρεία προμηθεύει τον ελληνικό στρατό με πυρομαχικά αξίας 52 εκ. ευρώ και μάλιστα με «συνοπτικές διαδικασίες».
  • Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των δικαστικών ερευνών για τα εξοπλιστικά προγράμματα δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν παράνομες πληρωμές κατά την αγορά των αρμάτων Leopard,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Για ποιους λόγους δεν συζητήθηκε η σύμβαση αυτή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και όλη η διαδικασία έγινε κατά την περίοδο που η Βουλή ήταν κλειστή;
  • Έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων από το Υπουργείο χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί;
  • Πώς δικαιολογείται μια δαπάνη ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικό πρόγραμμα, ειδικά στην παρούσα χρονική περίοδο της δημοσιονομικής λιτότητας και των γενικότερων περικοπών;
  • Για ποιο λόγο το ελληνικό Υπουργείο παραχώρησε την έγκριση του τεχνικού σκέλους της σύμβασης στην γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία εξοπλισμών (BAAINBw), η οποία και είναι η αρμόδια για τον εξοπλισμό του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα η συμφωνία να επιτευχθεί με συνοπτικές διαδικασίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χρήστος Αηδόνης
Σπύρος Λυκούδης
Βασίλης Οικονόμου
Πέτρος Τατσόπουλος
Νίκη Φούντα
Γρηγόρης Ψαριανός