Η ενδοοικογενειακή βία και η αντιμετώπισή της στην Ελλάδα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17.03.2011

Ερώτηση προς

τους κ.κ. Υπουργούς

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Η ενδοοικογενειακή βία και η αντιμετώπισή της στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία της Ελ.ΑΣ. σχετικά με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Ενδεικτικά το 2007 σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 117 αδικήματα. Το 2008 σημειώθηκαν 181 κρούσματα, κατά το 2009, τουλάχιστον 182 αδικήματα και αντίστοιχος αριθμός το 2010.

Μέχρι το 2008, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, στο πλαίσιο του 2ου Άξονα Δράσης των Εθνικών Προτεραιοτήτων Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων 2004 – 2008 “Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας με θύματα τις γυναίκες”, πραγματοποίησε σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων τη διεξαγωγή μελετών και τη συστηματική καταγραφή περιστατικών.

Παράλληλα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία κατέληξε στο ότι εκτός των κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου, η οικογενειακή βία στοιχίζει $13 δισ. το χρόνο στην οικονομία της χώρας, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην εργασία και παραγωγικότητα, στο σύστημα υγείας και στο νομικό σύστημα.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες μελέτες επιπτώσεων του φαινομένου στην ελληνική οικονομία; Και αν ναι, σε ποια συμπεράσματα καταλήγουν; Σε περίπτωση ερευνητικού κενού προτίθενται να προχωρήσουν στη διεξαγωγή αντίστοιχων μελετών;

2. Έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των δράσεων της Γεν. Γραμματείας Ισότητας;

3. Ποιες δράσεις προβλέπονται για το 2011 ως προς την πρόληψη, την έγκαιρη αναγνώριση περιστατικών κακοποίησης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και εργασιακής στήριξης των θυμάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.