Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Δεν έχουμε άλλο χώρο, δεν έχουμε άλλο δρόμο

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Δεν έχουμε άλλο χώρο, δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε άλλο χρόνο. 

Η Ομιλία στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων του Ποταμιού για την Ευρώπη.
09.05.2015

Θα ξεκινήσω λίγο ανορθόδοξα: Εγώ προέρχομαι από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα. Δεν πέρασα ποτέ από το ΚΚΕ, δεν πέρασα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, δεν πέρασα ούτε από το Κέντρο ούτε από τη Δεξιά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί. Θυμάμαι πάντα τον Λεωνίδα που έλεγε – όταν ακόμα και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και πολλές «περιοχές» της αριστεράς, ακόμα και του κέντρου, έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, υπήρχε ένας άνθρωπος ή μάλλον κάποιοι άνθρωποι μέσα στην Ανανεωτική Αριστερά, που πάντα είχε μάθει να αμφισβητεί και να αναθεωρεί τα πράγματα ανάλογα με το πώς προχωράει ο κόσμος. Ήταν ο Λεωνίδας λοιπόν όπου είχε πει ΟΧΙ στην ΕΟΚ των μονοπωλίων, ΝΑΙ στην ΕΟΚ των εργαζομένων. Ήταν πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή τότε, και για πολλούς αριστερούς ήταν στραβή κουβέντα.
Όπως και σήμερα λοιπόν διάφοροι αριστεροί σύντροφοι μου μιλάνε για την Ευρώπη μ’ έναν τρόπο, δεν θα πω απαξιωτικό, θα πω ακυρωτικό. Ότι είναι μία λυκοσυμμαχία των συμφερόντων, των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας. Άρα, θα πρέπει να φύγουμε από αυτή την λυκοσυμμαχία. Και ρωτάω εγώ: η Ελλάδα τι είναι; Δεν είναι των συμφερόντων και της πλουτοκρατίας; Τι είναι, λαϊκή δημοκρατία; Μήπως να φύγουμε και από την Ελλάδα να πάμε στη Μοζαμβίκη, στη Μποτσουάνα, στη Μαδαγασκάρη; Που να πάμε; Γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, γεννηθήκαμε στην Ευρώπη. Δεν γεννηθήκαμε σε μια Ελλάδα που είναι ένα είδος Ευρωπαϊκής Σομαλίας γεωγραφικά. Ή, όπως έχω πει αστειευόμενος στο παρελθόν αλλά έχει μείνει αυτό, ένα Κατσαπλιαδιστάν. Γιατί κάτι τέτοιο είμαστε, κάπως έτσι έχουμε συνηθίσει.

Δεν θέλω τώρα να αρχίσουμε να λέμε διάφορα πράγματα και να αυτομαστιγωνόμαστε, αλλά αν ψάξουμε και την ιστορία μας. Από το 1830 που υπάρχει αυτό το κράτος, ζούμε με δάνεια, με μνημόνια και με τρόϊκες. Και ο Καποδίστριας είχε τρόικα. Τον δολοφονήσανε τον Καποδίστρια, έτσι; Μια τρόικα αγγλική, γαλλική και ρώσικη, αποφάσισε να ιδρύσει αυτό το κράτος. Η τρόικα του Ναυαρίνου. Αν δεν είχε γίνει η Ναυμαχία του ’27 δεν θα υπήρχε αυτή η χώρα. Από εκεί ξεκίνησε, από μια τρόικα. Αυτή η τρόικα, για δικά της βεβαίως συμφέροντα, ίδρυσε αυτό το κρατίδιο το οποίο έγινε όπως έγινε – ας μην μπούμε στην ιστορία τώρα και την αναλύσουμε όλη –. Αλλά αυτή η τρόικα λέει: σ’ αυτό το κρατιδιάκι που φτιάξαμε, να βρούμε έναν συνεκτικό ιστό. Να το συνέχει, να το συνδέει και να το συγκρατεί. Και βρήκανε αυτήν την καταγωγή της γλώσσας και την καταγωγή της ψυχής μας. Ξέρετε, οι Βαυαροί όταν ήρθαν εδώ, στο Μόναχο στη Βαυαρία είχαν τα πρώτα νεοκλασικά αντίγραφα της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Έτσι διαρρύθμισαν την Αθήνα και όλες τις πόλεις που έγιναν τότε από τους Βαυαρούς, οι οποίοι ήρθαν γιατί; Γιατί τον έλληνα που η τρόικα είχε βρει για κυβερνήτη, τον καλύτερο έλληνα, διπλωμάτη και πολιτικό της Ευρώπης, τον έφεραν να διοικήσει την Ελλάδα και εμείς τον δολοφονήσαμε. Και μετά βαράγαμε προσοχές σ’ ένα δεκαεξάχρονο, τον Όθωνα. Αυτή η διαδρομή είναι δύσκολη να την διαβάσεις, την ιστορία, και να την ψάξεις. Και θα δεις, οποιοσδήποτε από σας θα δει: για ότι κακό μας έχει συμβεί, δεν φταίγαμε ποτέ εμείς. Φταίγαν οι ξένοι. Για τη χούντα φταίγαν οι ξένοι. Για το κυπριακό φταίγαν οι ξένοι. Για τον εμφύλιο φταίγαν ο Σκόμπυ, οι Άγγλοι…. Για τη μικρασιατική καταστροφή εμείς φταίγαμε; Όχι βέβαια, οι ξένοι φταίγανε. Για τους ελληνοτουρκικούς πολέμους οι ξένοι βέβαια φταίγανε. Για ό,τι μας έχει συμβεί κακό, φταίγαν οι ξένοι. Εμείς δεν έχουμε κοιταχτεί ποτέ στον καθρέφτη να πούμε: μήπως κάνω κι εγώ μαλακία; (μεταξύ μας). Μια φορά, δύο, μήπως κάτι κάναμε άστοχο, κάτι λάθος; Και τώρα πού είμαστε; Δεν είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο; Αυτή η σκύλα η Μέρκελ φταίει για όλα. Πέστε μου ειλικρινά, γιατί φταίει αυτή; Γιατί με λένε και γερμανοτσολιά, δοσίλογο από χρόνια τώρα. Αριστεροί σύντροφοί μου. Τσολάκογλου με είπανε, Τσιριμώκο με είπανε. Χρόνια τώρα. Βαρέθηκα ν’ ακούω τέτοιες αηδίες. Δηλαδή αυτή φταίει; Αυτή η ανατολικογερμανίδα, η κόρη του παπά; Κι ο Σόϊμπλε; Κι ο Σαρκοζί; Αυτοί φταίνε; ο Ολαντρέου; Για να τα θυμηθεί ο πρωθυπουργός που τάλεγε! Όταν πηγαίνει ο Τσίπρας έξω δεν έχει ρωτήσει κανένας, «εσύ δεν έλεγες go back κυρία Μέρκελ»!
Αυτά τα πράγματα είναι παλιομοδίτικα. Τα ΄χουμε ξανακάνει. Έχουμε ξανακαταγγείλλει όλους τους άλλους αυτοθαυμαζόμενοι εμείς στον καθρέφτη μας. Που όταν εμείς φτιάχναμε Ακρόπολες αυτοί τρώγανε βελανίδια. Και πριν από 15 μέρες είχα πάει με την κόρη μου, 14 χρονών, για πέμπτη φορά εγώ για πρώτη φορά η κόρη μου, στις Βρυξέλλες. Από κει πήγαμε στο Άμστερνταμ, στην Αμβέρσα στη Μπρυζ και γυρίσαμε στις Βρυξέλλες κι ήρθαμε πίσω. Κι όταν ξανακατεβήκαμε στο «Βενιζέλος», έβαλε τα κλάματα. Μου είπε «μπαμπά, γιατί ξαναγυρίζουμε σ’ αυτό το πράγμα;»
Έχουμε ταξιδέψει έξω να δούμε, πως αυτοί οι barbarians ζούνε, τους οποίους εμείς τους μισούμε και καλλιεργούμε αυτό το μίσος και τους έχουμε φορτώσει την ευθύνη για ότι τραβάμε. Για ότι κάναμε σ’ αυτή τη μεταπολίτευση. Που παίρναμε τα λεφτά για αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τα τρώγαμε. Που χρηματοδοτήσαμε όλες τις συντεχνίες, τους συνεταιρισμούς. Τα οποία τα ρημάξαμε όλα. Δεν κάναμε καμία αναδιάρθρωση. Δεν φτιάξαμε τα λιμάνια μας, δεν φτιάξαμε τους δρόμους μας. Μια κωλο-Εγνατία κάναμε 50 χρόνια να τη φτιάξουμε. Που έχει αλλάξει η Ελλάδα μόνο μ’ αυτόν τον δρόμο. Βρίζουμε τους εργολάβους, τα συμφέροντα, τον έναν και τον άλλον.
Καλά, για να μην θυμηθώ ότι είμαι και υπάλληλος του Μπόμπολα βέβαια. Μας έφτιαξε ο Μπόμπολας, με τον Σταύρο αρχηγό και μας χρηματοδοτεί. Εγώ τώρα, από Δευτέρα, θα πάω να πάρω το βδομαδιάτικό μου!
Ζούμε μία τρέλα, το καταλαβαίνετε αυτό; δεν θέλω να μιλήσω ψυχρά πολιτικά. Θέλω να μιλήσω ρε γαμώτο κάπως ανθρώπινα. Όπως μιλάω με την αδερφή μου, με έναν φίλο μου. Όπως θα πιάσω την κουβέντα με τον τυπάκο απέναντι, που κλαίει που έκλεισε το μαγαζί του. Που αυτή η Αριστερά, η δική μου Αριστερά, ανατριχιάζω που σας το λέω, λέει ας πούμε πως έχουμε ενάμισι εκατομμύριο άνεργους και η πρώτη τομή που κάνει είναι να ξανανοίξει την ΕΡΤ. Που είχε 5.500 εργαζόμενους, όταν το BBC είχε 2.000. Η ΕΡΤ το ’07 που πρωτοήμουν βουλευτής, είχε 4.800 ανθρώπους, 57 κηπουρούς συγκεκριμένα. Έχετε δει τον κήπο της ΕΡΤ; Λοιπόν, η πρώτη δουλειά τους ήταν να ξανανοίξουν την ΕΡΤ για να ξαναμπούνε τα δικά μας παιδιά, τα βλέπετε τα πρωτοσέλιδα. Ξέρετε τον Στάθη τον Τσοτσορό; Δεν θέλω να μπαίνω επί προσωπικού και είναι και φίλος μου. Πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ πεθαίνεις. Ήταν η δεξιά κάλτσα του Γεράσιμου Αρσένη. Είναι φίλος μου, Χολαργιώτης. Ήταν διοικητής σε δέκα οργανισμούς: στη ΔΕΗ, στον ΟΑΕ στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Στο συγκρότημα του Σκαϊ του Αλαφούζου. Στο συγκρότημα του Alpha, του Κοντομηνά. Ήταν επικεφαλής. Έχει τέσσερα πτυχία, μορφωμένος άνθρωπος είναι. Βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι, πάντα ήταν, κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε τα προβλήματά μας. Και τώρα του ανατέθηκε η προεδρία του ΔΣ στα Ελληνικά Πετρέλαια. Του Στάθη του Τσοτσορού την ανέθεσε η κυβέρνηση της Αριστεράς. Η οποία πήρε το στρίφωμα του Καραμανλή που του κρεμόταν, του Παπαγγελόπουλου όπως το λένε, και τον όρισε Υπουργό Δικαιοσύνης. Και για πρώτη φορά Αριστερά, έχουμε τους ψεκασμένους συνεταίρους στην Κυβέρνηση, που είναι στα όρια της παραφροσύνης, είναι όπως λέει κι ένας φίλος μου Χρυσή Αυγή με πολιτικά, έτσι; Και για πρώτη φορά αριστερά, το σύμβολο του πελατειακού κράτους, τον προτείναμε και τον κάναμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τον άνθρωπο του Καραμανλή, ο οποίος ήταν η επιτομή και το σύμβολο του εκτροχιασμού της χώρας. Με τα ρουσφέτια του κλπ. Δεν ντρέπομαι να το πω, το ‘χω πει και face to face. Αυτή είναι η Αριστερά; Που θέλαμε να κυβερνήσει τι πράγμα; Για να γυρίσουμε στη δραχμή; Θα μου πεις, δεν το θέλει ο Τσίπρας. Μακάρι. Αλλά έχετε ακούσει πόσα διαφορετικά πράγματα λέγονται; Το ‘χουμε ξαναπεί ότι κάθε κόμμα… πχ το ΚΚΕ πουλάει μπακαλιάρο. Αυτό έχουμε, άμα σας αρέσει βρε παιδί μου. Μπακαλιάρο σκορδαλιά έχουμε, μόνο αυτό. Λαϊκή δημοκρατία και ΚΟΜΕΚΟΝ, άμα σας αρέσει. Η ΝΔ: έχουμε Καραμανλή κι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, έχει έναν ήλιο, μικρό μεγάλο, 48-4, αυτό είναι. Πουλάει αυτό. Μια πασοκίλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι πουλάει; Όλα τα κόμματα έχουν μενού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπουφέ. Έχει απ’ όλα. Από φρούτα, από ψάρια, νηστίσιμα, ταραμοσαλάτες, γουρουνόπουλα με το λεμόνι στο στόμα, τα πάντα. Απ΄ όλα πουλάει. Ό,τι υπάρχει, πουλιέται.
Την ημέρα της Ευρώπης, μου είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να σκέφτομαι και να λέω σε μερικούς φίλους μου: δεν έχουμε άλλο δρόμο, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Καλή, κακή, με ευρωσύνταγμα, χωρίς ευρωσύνταγμα, δεξιονεοφιλελεύθερη απεχθής σε μένα ή σοσιαλιστική, ευρωσοσιαλιστική, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, αυτή είναι η Ευρώπη. Κι όπως όλοι θέλουμε την Ελλάδα να την κάνουμε καλύτερη, καθένας από τη δική του οπτική, έτσι και για την Ευρώπη ισχύει ακριβώς το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Εκτός αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο να μου το πει. Να πει: εγώ προτείνω Αργεντινή. Το ‘χε προτείνει κάποιος νομίζω πριν από δυο χρόνια, δεν θυμάμαι πώς τον λένε, ένας φίλος μου ήτανε, κι έλεγε μακάρι να ‘μαστε Αργεντινή. Ο άλλος έλεγε Βενεζουέλα. Ο Ήσυχος, που είναι αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν έχει πάει φαντάρος, δεν πειράζει. Ο Κώστας Ήσυχος. Φίλος και σύντροφός μου από το πάλαι ποτέ. Βέβαια εγώ ήμουν Ανανεωτική Αριστερά αυτός ήταν λίγο πιο Κνίτης τότε, δεν πειράζει. Αυτοί λέγανε Βενεζουέλα, Τσάβες. Μάλιστα, υπήρχε μια πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ του 4% που ήταν αντιπολίτευση, μακρινή αντιπολίτευση, να φέρνουνε πετρέλαιο στην Καισαριανή από τον Τσάβες από τη Βενεζουέλα. Και το ‘χαν συμφωνήσει με τον Δήμαρχο της Καισαριανής, τον Σπύρο τον Τσόκα, επίσης φίλο μου, Συριζαίο. Ότι θα έρθει στο βενζινάδικο του τάδε, στην Καισαριανή. Θα πηγαίνουμε δίπλα στο Σκοπευτήριο, τιμώντας τους εκτελεσμένους ας πούμε….. Ανατριχιαστικά πράγματα, έτσι; Μου ‘ρχεται να κλαίω ή να γελάω; Να πηγαίνουμε να βάζουμε βενζίνη από τη Βενεζουέλα, ας πούμε. Αν κάποιος έχει να μου προτείνει κάτι τέτοιο, να μου το πει καθαρά. Για μένα ο ασφαλέστερος χώρος παγκοσμίως, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά είναι η Ευρώπη. Τελεία και παύλα. Κι επειδή οι σύντροφοί μου του ΚΚΕ που έχουν αυτή την καθαρή θέση, στο οποίο απολύτως διαφωνώ, αλλά είναι καθαροί. Δεν είναι τυχοδιώκτες ούτε χαρτοκλέφτες. Αυτό είναι, άμα σ’ αρέσει. Μιλάνε για λυκοσυμμαχία, με κατηγορούνε για οπαδό του ευρωμονόδρομου και για ευρωλιγούρη. Μάλιστα, είμαι ευρωλιγούρης και οπαδός του ευρωμονόδρομου. Τελεία και παύλα. Δεν έχουμε άλλο χώρο, δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Αυτά είχα να σας πω.