Η κεντρική Εύβοια θα γίνει ένας μεγάλος Ασωπός;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ                                                                                  

06/04/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργό Εσωτερικών,
Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Θέμα: «Η κεντρική Εύβοια θα γίνει ένας μεγάλος Ασωπός;»

Στη περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, μεταξύ των δήμων Νέας Αρτάκης και Μεσσαπίων, βρίσκεται ο υγροβιότοπος Κολοβρέχτης, ένας από τους σημαντικότερους του νησιού.  Παρότι χαρακτηρισμένος, από το 1989, ως προστατευόμενη περιοχή σήμερα έχει μετατραπεί σε μολυσμένο βάλτο.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, υπεύθυνη γι αυτό είναι η κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού την Νέας Αρτάκης, αφού τα επεξεργασμένα λύματα διοχετεύονται στον υγροβιότοπο, αντί να καταλήγουν στη θάλασσα.  
Επίσης στην ευρύτερη περιοχή του υγροβιότοπου και συγκεκριμένα σε παρακείμενο δάσος στα όρια του δήμου Μεσσαπίων, ασυνείδητοι ρίχνουν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα. Μάλιστα υπάρχουν υπόνοιες ότι επιχειρηματίας, στον οποίο η ίδια η νομαρχία έδωσε άδεια να αποθηκεύει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, έχει γεμίσει το δάσος μπάζα γεμάτα με κάδμιο, αργίλιο και άλλα βαρέα μέταλλα.
Έτσι λοιπόν, μετά το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στον Πισσώνα, από τις γνωστές κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μια ακόμη περιοχή της κεντρικής Εύβοιας βρίσκεται  σε μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Από πότε λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Νέας Αρτάκης και με βάση ποιους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους;
• Πότε προβλέπεται να κατασκευαστεί ο αγωγός που θα διοχετεύει τα λύματα στη θάλασσα;
• Τηρούνται οι διατάξεις του Π.Δ. που αφορά στην προστασία του υγροβιότοπου Κολοβρέχτη;
• Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη προστασία του παρακειμένου δάσους από την απόθεση επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων;
• Θα γίνουν κάποιες ενέργειες για την απομάκρυνση από το δάσος των αποβλήτων αυτών;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.