Η κυβέρνηση είναι απολύτως επικίνδυνη

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση “ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ” τώρα. Εξαπάτησε τον κόσμο, δίνει ρεσιτάλ ψεύδους και κακοδιαχείρισης και είναι απολύτως επικίνδυνη στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όταν μάλιστα απειλούμαστε από την επιθετικότητα των γειτόνων», μας είπε μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο βουλευτής του Ποταμιού, ασκεί κριτική και στην κα Γεννηματά επισημαίνοντας ότι παρά τα όσα λέει, εκείνη είναι που δεν θέλει την συνεργασία για τη δημιουργία ενός μεγάλου πόλου στο χώρο του κέντρου, των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών φιλοευρωπαικών δυνάμεων – αποφεύγοντας την έκφραση κεντροαριστερά… Θετικά είδε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ, παρότι, όπως λέει, «πήρε κόσμο» από το Ποτάμι. Υποστηρίζει ότι στην κυβέρνηση υπογράφουν τα πάντα μόνο και μόνο για να παίρνουν χρήματα και να «διορίζουν Καρανίκες ή κοριτσάκια στα υπουργεία, στα διαφορα γραφεία κλπ». Κατακρίνει, δε, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει στην Κούβα, ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, με δική του μάλιστα εύθυνη.
Τέλος σκληρή κριτική άσκησε σε όσους – βουλευτές και στελέχη – εγκαταλείπουν ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, για την προσωπική «πολιτική τους διάσωση», βλέποντας τη δημοσκοπική του κάμψη…

· Ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης και γενικά από το Δυτικό κόσμο που παραβρέθηκε στην Κούβα. Έπρεπε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι;
Ο Αλέξης μεγάλωσε με το όραμα του Κάστρο, οπότε, όταν βρέθηκε ξαφνικά πρωθυπουργός, είχε μία μεγάλη ευκαιρία να εκφωνήσει επικήδειο στην κηδεία του και δεν θα την έχανε. Θα μπορούσε βέβαια να το κάνει ως ιδιωτική επίσκεψη και όχι επισήμως.
· Πολλοί σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι πήγε για πέντε ημέρες στην Κούβα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση….
Από αυτή την άποψη είναι απαράδεκτο το ταξίδι. Στην πιο κρίσιμη στιγμή ας πούμε της διακυβέρνησης, στην πιο κρίσιμη φάση μετά από δύο χρόνια της Πρώτη Φορά Αριστεράς, να αφήσει τη διαπραγμάτευση και να πάει ταξίδι.
· Έπρεπε να συγκρίνει τον Φιντέλ Κάστρο με την επανάσταση του 1821;
Δεν μπορείς να συγκρίνεις το 1821 της Ελλάδας με το 1959 της Κούβας… Δεν έχει καμία σχέση η επανάσταση που έκαναν οι αντάρτες της Κούβας, ανατρέποντας το σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς του Μπατίστα. Στην πορεία εξελίχθηκαν σε μια στυγνή δικτατορία με εξόριστους, με φυγάδες, με φυλακές, με διώξεις, με όλα αυτά τα πράγματα. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον απελευθερωτικό αγώνα απέναντι στον οθωμανικό ζυγό.
· Ο κ. Ζουράρις χαρακτήρισε μ…ες όσους αποκαλούν δικτάτορα τον Κάστρο.
Θα πω απλώς ότι ο κ. Ζουράρις είναι υφυπουργός Παιδείας

· Όσον αφορά την αξιολόγηση, πιστεύετε ότι θα κλείσει, χωρίς να χαθούν και τα τελευταία εργασιακά κεκτημένα;
Έχω την εντύπωση ότι κουτσά-στραβά θα κλείσει η αξιολόγηση, παρόλο που ξέρουν οι ξένοι ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν αυτά που ζητούν από αυτή την κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται μόνο να διορίζει, να ασκεί μία απέραντη ρουσφετολογία, να υπογράφει τα πάντα, τα πάντα όμως, τα χειρότερα, που αν τα είχαν υπογράψει άλλοι θα είχε καεί το σύμπαν. Υπογράφει ό,τι της δώσουν, αρκεί να πάρει τα φράγκα να διορίζει Καρανίκες και κοριτσάκια στα υπουργεία και στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, συγκροτώντας ένα νέο πελατειακό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την υπάρχουσα διαφθορά και διαπλοκή, αλλά δεν την γκρεμίζει για να την εξαφανίσει, τη γκρεμίζει για να βάλει στη θέση της τη δικιά του.

· Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν δεν κλείσει η αξιολόγηση. Πιστεύετε ότι το εννοεί;
Αυτή η ιστορία σοβεί εδώ και 4-5 μήνες. Από την κυβέρνηση λένε συνέχεια ότι δεν θα γίνουν, όπως έλεγαν ότι δεν θα κάνουν δημοψήφισμα και έκαναν, όπως έλεγαν το Σεπτέμβρη του 2015 ότι δεν θα κάνουν εκλογές και έκαναν… Ε και τώρα λένε ότι δεν θα κάνουν, αλλά θα κάνουν… Ή θα υποχρεωθούν να τις κάνουν, ή θα τις κάνουν από επιλογή. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο μεγάλο μέρος θα κρατήσουμε από τον κόσμο μας.
· Εσείς είστε υπέρ των πρόωρων εκλογών; Πιστεύετε ότι αντέχει η χώρα και νέα εκλογική διαδικασία;
Η χώρα δεν αντέχει αυτή την κυβέρνηση.
· Έρχεται και 4ο μνημόνιο;
Το μνημόνιο έχει τελείως δυσφημιστεί στην Ελλάδα γιατί και λάθος συνταγή ήταν σε πολλές περιπτώσεις και λάθος εφαρμοζόταν, από όλες τις κυβερνήσεις. Το μνημόνιο έχει άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε και δεν τα έχουμε κάνει. Και κάνουμε αυτά που δεν μας έχουν ζητήσει σώνει και καλά. Δεν ξέρω αν θα μας δώσουν 4ο μνημόνιο. Φοβάμαι ότι θα παρακαλάμε για να μας δώσουν…
· Υπάρχει φως στο τούνελ για τους πολίτες της χώρας;
Θέλω να είμαι φύσει αισιόδοξος αλλά εδώ δεν μπορώ να απαντήσω με μεγάλη αισιοδοξία. Αν συνεχιστεί ό,τι ζούμε, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.

· Μετά τους κυρίους Θεοχάρη και Φωτήλα, από το Ποτάμι αποχώρησε και η κ. Μάρκου. Έχετε κάποιο σχόλιο;
Δεν μπορώ να ξέρω πώς σκέφτεται ο καθένας και αν κάποιος υπολογίζει πρώτα την προσωπική του διάσωση και θέλει να βρει πολιτική στέγη κάπου, βλέποντας ότι το Ποτάμι πέφτει..
· Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν όμως εκτός Βουλής…
Και τώρα να γίνουν εκλογές, το Ποτάμι θα μπει στη Βουλή, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Το Ποτάμι δεν έγινε ούτε για να κυβερνήσει τη χώρα μόνο του, ούτε για να έχει την αγωνία αν θα μπει ή όχι στη Βουλή. Έγινε για να αποτελέσει πόλο έλξης ώστε να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο σχήμα στο χώρο του Κέντρου, της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.
· Δεν έχει γίνει όμως μέχρι τώρα…
Έπρεπε να είχε γίνει χθες. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 1-2 χρόνια.
· Έπρεπε με το ΠΑΣΟΚ;
Δεν είναι το ποιοι θα πάνε με ποιους, αλλά για ποιο σκοπό. Υπάρχει ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ που ακόμη ασχολείται με τις συντεχνίες, τα συνδικάτα, υπάρχουν τα φαντάσματα του Πιπεριά, των Κολλάδων, του Φωτόπουλου, του Μπαλασόπουλου… Ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από έναν πελατειακό λαϊκισμό. Θα πρέπει να απαλλαγεί από αυτόν. Όπως και η Δεξιά πρέπει να απαλλαγεί από τα παραδοσιακά δεξιά της σύνδρομα και να γίνει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα.
· Γιατί ναυάγησαν οι συζητήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι;
Διότι, θα το πω ξεκάθαρα, η Φώφη Γεννηματά δεν θέλει τη συνεργασία αυτή. Όσο υπάρχουν ποσοστά 5-6% σου λέει μία χαρά είμαστε, γιατί να μπλέκουμε.
· Σε συνέντευξή της στη “ΒτΚ” κάλεσε σε συστράτευση οποιονδήποτε από τον ευρύτερο χώρο…
Το θέμα δεν είναι να διευρυνθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά να δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινούργιο σε άλλες βάσεις, απαλλαγμένο από τον κρατισμό κ.λπ…

· Να πάμε και στη ΝΔ. Μιλώντας στη “ΒτΚ”, ο κ. Θεοδωράκης είχε πει ότι ακούει θετικά ορισμένα απ όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης. Πώς τον κρίνετε εσείς τους περίπου 10 μήνες που έχει αναλάβει τα ηνία της ΝΔ;
Η εκλογή του στη ΝΔ ήταν θετική και προσωπικά χάρηκα, αν και μας έκανε ζημιά στο Ποτάμι γιατί μας πήρε πολύ κόσμο. Αν έβγαινε ας πούμε ένας ακροδεξιός δεν θα είχαμε απειληθεί. Η εκλογή του Μητσοτάκη το ζόρισε το Ποτάμι, το στρίμωξε, όμως πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καλών προθέσεων. Δεν τον θεωρώ τμήμα της παραδοσιακής δεξιάς, έχει ένα αέρα ευρωπαϊκό, θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που τις έχει ανάγκη η χώρα, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αλλά, έχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το κόμμα του.
· Τι εννοείτε;
Δεν μπορείς να διαχειριστείς εύκολα βασιλικούς, χουντικούς, ταγματασφαλίτες, χίτες και διάφορους συριζαίους – νεοδημοκράτες, γιατί έχει πολύ ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, έχει πολύ λαϊκισμό και αποφεύγω να πω ονόματα.
· Εσείς έχετε δεχθεί προτάσεις από άλλες παρατάξεις;
Μου έχουν γίνει νύξεις , αλλά δεν με ενδιαφέρει. Δεν ψάχνω να βρω πού θα επανεκλεγώ. Αν είναι να επανεκλεγώ, θέλω να γίνει σε ένα χώρο που με εκφράζει. Η ΝΔ συνολικά δεν με εκφράζει, το υπάρχον ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά δεν με εκφράζει.
· Οπότε καταλαβαίνω ότι οι προτάσεις ήταν από αυτά τα δύο κόμματα….
Δεν έχει σημασία να σας πω γιατί όπως σας είπα δεν με εκφράζουν.

· Πώς κρίνετε την τοποθέτηση του Γιάννη Μηλιού ως προέδρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου;
Καλύτερα να έβαζαν το Γιάννη Μηλιώκα… Θα ήταν πολύ πιο καλός.
· Η τοποθέτηση έγινε επειδή συμβιβάστηκε;
Αν είσαι εκτός, κάνεις γαργάρα τα «περί προδοσίας», ή τα «άλλα λέγαμε και άλλα κάναμε». Έχεις καταγγείλει τον Τσίπρα 100 φορές και μετά συμβιβάζεσαι και γίνεσαι βασιλιάς της Επιδαύρου.
· Πώς ακούσατε τον Ερντογάν, ο οποίος μετά τη συνθήκη της Λωζάνης αμφισβήτησε και τη σημαία της Κυπρου;
Θέλει να εξάγει στην Ελλάδα τα εσωτερικά του προβλήματα και την πίεση που δέχεται εξ ανατολάς. Λαϊκίζει μέσα στην Τουρκία, θέλοντας να υπερκεράσει το μύθο του Κεμάλ Αττατούρκ. Ο επελαύνων Ερντογανισμός είναι κάτι τρομερά επικίνδυνο για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.
· Και τέλος ένα σχόλιο για το Κυπριακό…
Στο Κυπριακό αρνηθήκαμε το σχέδιο Ανάν και δυσκολευόμαστε και τώρα να συμφωνήσουμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση απορρίπτουμε μία μέτρια συμφωνία, θα μας έρθει μετά μία πολύ χειρότερη γιατί είμαστε ο αδύναμος πόλος στο διάλογο αυτό. Μακάρι να διαψευστώ αλλά θα υπάρξει εμπλοκή στο ζήτημα και με τις αψυχολόγητες κινήσεις Τσίπρα – Κοτζιά, όταν μαλιστα δεν εκφράζουν και ακριβώς τα ίδια.
Και δεν θελω να επεκταθω επ’ αυτου….