Η Κυβέρνηση επιχειρεί την μετάλλαξη του κράτους επί το Τσαβικότερον

Στην εκπομπή του Ηλία Κανέλλη «Θα χυθεί άπλετο φως» στον Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84 μίλησε χθες ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Β΄Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και της επικαιρότητας. Στα βασικά σημεία της συνέντευξης, είπε τα ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ δεν είναι Αριστερά. Αριστερά είναι ευαισθησία. Αριστερά είναι να φροντίζεις τους ανήμπορους. Η Αριστερά δεν βάζει έμμεσους φόρους. Δεν φορολογεί οριζόντια. Δεν φορολογεί και υπερφορολογεί συνεχώς και αδιαλείπτως. Αυτό είναι δεξιά, δεξιότατη πολιτική. Και μάλιστα ατελέσφορη. Γιατί με το 13% ΦΠΑ μπορείς να εισπράξεις περισσότερα λεφτά απ’ ότι με το 24%, ή με το 30% που μπορεί να το πάνε. Διότι, όταν η φορολογία σε άλλα καπιταλιστικά καθεστώτα όπως στην Κύπρο και στη Βουλγαρία είναι 10% ή 12% για τις επιχειρήσεις, εσύ δεν μπορεί νάχεις 29%. Πρέπει νάσαι ψυχοπαθής. Πρέπει νάσαι εντελώς βλαμμένος. Εκτός εάν το κάνεις για να συντηρείς το στρατό σου με τους καρανίκες», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την συζήτηση που είχε προηγηθεί στην Βουλή και αφορούσε στην πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο της επιβολής των capital controls ο κ. Ψαριανός, αναφερόμενος στους χειρισμούς του τότε υπουργού οικονομικών, διευκρίνισε ότι ήταν μεν δικοί του σχεδιασμοί, αλλά η «βαρουφακειάδα» είχε πολιτικό προϊστάμενο που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος και τον καθοδηγούσε, έδινε οδηγίες και ενέκρινε τις εναλλακτικές και τα “plan”.
Η συζήτηση περιστράφηκε και στον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια του κ. Μητσοτάκη. Ο Γρηγόρης Ψαριανός εξέφρασε την έκπληξή του για τις απαράδεκτες εκφράσεις του κατά τ’ άλλα ευπρεπή κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Θύμισε πως δεν υιοθετούμε μεν την οικογενειακή ευθύνη, αλλά εφόσον γίνονται αναφορές σε παιδικές ηλικίες από τον υπουργό και ο ίδιος είναι ανιψιός του στρατηγού Τσακαλώτου, ενώ τα παιδικά χρόνια του ίδιου του πρωθυπουργού συνδέονται με τους Ηρακλή και Παύλο Τσίπρα, που ήταν εργολάβοι της “δημοκρατικής επαναστάσεως”, όντες στο περιβάλλον Ασλανίδη. “Να μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη”! σύστησε ο βουλευτής του Ποταμιού.

“To αταίριαστο ζευγάρι που έγινε τρίο”

χαρακτήρισε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Γρηγόρης Ψαριανός τον εναγκαλισμό που εσχάτως παρατηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης στον Βασίλη Λεβέντη.

Δεν είναι και καμιά φρεσκαδούρα ο Λεβέντης, ή κάτι το νέον, έτσι; Παραγγέλναμε πίτσες και φραπέδες, εδώ και δέκα χρόνια!

“Σε αυτή την χώρα το κατά κεφαλήν διάβασμα, είναι περίπου μηδενικό” επισημαίνουν διάφορες μελέτες, όπως ανέφερε ο βουλευτής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Εάν οι Έλληνες, ξέραμε λίγο αριθμητική και λίγο ιστορία, δεν θα ‘χαμε φτάσει εδώ που είμαστε”.

“Το παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝεξΕΛ με το καθεστώς, η προσπάθεια μετατροπής ή μετάλλαξης του καθεστώτος επί το “τσαβικότερον”, είναι πάρα πολύ ανατριχιαστική. Υπάρχει πιθανότητα με τις ενέργειές σου να κάνεις μία βλάβη που δύσκολα θα διορθωθεί. Ή αυτές οι περιγραφές περί δημοψηφισμάτων, είναι τρομακτικά επικίνδυνα πράγματα. Μπορεί να μαζευτούν 500.000 υπογραφές και να ψηφιστεί ένα πράγμα από 2.000.000 ανθρώπους που να λέει ότι θα επαναφέρουμε την θανατική ποινή ή ότι οι μετανάστες θα πετάγονται στη θάλασσα, ή ότι όποιος βρίζει τα θεία να εκτελείτε. Μπορεί να ψηφιστούν τερατώδη πράγματα εις βάρος της δημοκρατίας και της ελευθερίας”, εκτίμησε ο Γρηγόρης Ψαριανός, επισημαίνοντας πως “η ποιότητα των δυτικών δημοκρατιών έχει να κάνει με τα δικαιώματα, με την ανοχή του διαφορετικού, με την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Τα σκληρά ισλαμικά καθεστώτα δεν έχουν καμία επαφή με αυτά, εξ ου και τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Οι αποκεφαλισμοί! Είναι εύκολο ένας λαός να αποφασίζει να αποκεφαλίζει τους άλλους. Είναι εύκολο! Δεν είναι να παίζεις μ’ αυτά τα πράγματα. Είναι μερικά πράγματα που είναι νόμοι της ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας. Δεν μπορείς να τους καταργήσεις και να τους βάζεις στην βάσανο της ψήφου του κάποιου λαού. Γιατί, ο λαός μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αύριο να πάμε να πάρουμε την Πόλη!”.

“Μαϊμουδιές” χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για τις σχέσεις της εκκλησίας, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε ανέκαθεν όλης της Αριστεράς η ευρωπαϊκής κατεύθυνσης θέση του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας. “Είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό καθεστώς, το μοναδικό της Ευρώπης! Και νομίζω ότι και στη Μέση Ανατολή, πχ στην Τουρκία, έχει διαχωριστεί το κράτος από την εκκλησία από την εποχή του Κεμάλ, από τον μεσοπόλεμο, άσχετα από τον ερντογανισμό που μας συμβαίνει σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος και σε ότι αφορά τις διαδικασίες για τη συγκρότηση αξιόπιστου σχήματος στον μεσαίο χώρο, ο βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση του σχήματος που έπρεπε να είχε γίνει από το εγχείρημα των 58, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε “αγκάλιασε πάρα πολύ σφιχτά ο κύριος Βενιζέλος και το ‘πνιξε και το αποκήρυξε ακαριαία ενώ είχε πει ότι θα το στηρίξει ο κύριος Κουβέλης”. Σημείωσε δε πως “δεν είναι θέμα να ενωθούν μικρά κομματίδια με πολιτικά μορφώματα ή τέτοια σχήματα με συμφωνίες κορυφής. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει με βάση πολιτικές. Όχι πρόσωπα, ούτε ποιος θα είναι αρχηγός. Με βάση πολιτικές. Δηλαδή, να περιγράψουμε ποιες μεταρρυθμίσεις, τι θέλουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα”.