Η Κυβέρνηση νομοθετεί, με εκπρόθεσμες τροπολογίες, μέσω Πεκίνου

Έντονη ήταν η σημερινή συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής κατά την κύρωσης συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κίνας για την ίδρυση αμοιβαίων πολιτιστικών κέντρων. Αφορμή για την ένταση, σε μια συνήθως σύντομη και χωρίς ευτράπελα διαδικασία όπως είναι οι κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών, ήταν τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομίας κος Σταθάκης σχετικά με τις συμβάσεις για τα Δημόσια Έργα.
Είναι η πέμπτη ρύθμιση για το ίδιο θέμα που κατατίθεται σε άσχετο νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής Β’ Αθήνας με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ειδικός αγορητής της σημερινής συνεδρίασης κος Γρηγόρης Ψαριανός, ανέφερε ότι ενώ όλοι παραδέχονται την αναγκαιότητα της εν λόγω τροπολογίας γιατί διαφορετικά θα υπάρξει νομικό κενό στις Δημόσιες συμβάσεις, ο κος Σταθάκης ακυρώνει την επί της ουσίας συζήτηση της, επιλέγοντας – κατά την αγαπημένη τακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – τον δρόμο της κατάθεσης άσχετης τροπολογίας και μάλιστα «εκπρόθεσμης» σε άσχετο νομοσχέδιο.

«Το συγκριμένο νομοσχέδιο, μέσω Κίνας θα το ψηφίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκλεισε την τοποθέτηση του ως εξής:
«Ενώ έχουν προηγηθεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες εδώ και ενάμιση χρόνο πάνω σε θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργού, μπαίνει αυτή η τροπολογία τώρα, εκπρόθεσμα, για τα δημόσια έργα, σε ένα νομοσχέδιο το οποίο λέει: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για την αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων».
Λοιπόν, αυτές τις απαράδεκτες και καταγέλαστες διαδικασίες τις κατήγγειλε με τρόπο λάβρο η σημερινή Κυβέρνηση όταν το έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά τώρα έχει πάγια τακτική να κάνει αυτά τα κόλπα.
Αυτές οι διαδικασίες δεν μπορεί να συνεχίζονται και εάν συνεχίζονται, είναι μόνο για διάφορα κόμικς όχι για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.»

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση:

“Άκουσα προσεκτικά τον Υπουργό. Επί της ουσίας, για την τροπολογία που συζητάμε, όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Δανέλλης, δεν θα πάρουμε το λόγο. Δεν θα συζητήσουμε επί της ουσίας καθόλου για την τροπολογία αυτή. Πρέπει να γίνει. Πρέπει να προχωρήσει. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο. Βεβαίως, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν στο χρόνο τους αυτά που έπρεπε να κάνουν και έτσι ακόμα αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολύ χειρότερα από όσα έπρεπε να έχουν γίνει από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όλα σε πακέτο.
Αυτό το είδαμε προχθές, με το νομοσχέδιο για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, και μάλιστα, το είδαμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που από την περασμένη Κυριακή το βάλαμε Σαββατοκύριακο και όχι Δευτέρα – Τρίτη ή Τρίτη – Τετάρτη ή Τετάρτη – Πέμπτη. Ήταν τόσο πολύ κατεπείγουσα η διαδικασία που το βάλαμε το επόμενο Σαββατοκύριακο από την περασμένη Κυριακή, μάλλον, προφανώς, επειδή δεν υπάρχει πολύς κόσμος στην Αθήνα, επειδή τα μαγαζιά είναι κλειστά. Είναι πολύ συνηθισμένη η διαδικασία να συζητάμε όλα τα καίρια θέματα που αφορούν τη χώρα – και όχι μόνο για φέτος ή για του χρόνου αλλά ίσως και για τα επόμενα εκατό χρόνια – Σαββατοκύριακα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ όλη η βδομάδα περνάει με το να συζητούμε διάφορα άλλα πράγματα ή τίποτα.
Ενώ για τη συγκεκριμένη τροπολογία έχουν προηγηθεί νομοσχέδια, προτάσεις και διαδικασίες συζητήσεων εδώ της αρμοδιότητας του Υπουργού, τώρα, εκπρόθεσμα μπαίνει αυτή η τροπολογία για τα δημόσια έργα – λέει εδώ πάνω «εκπρόθεσμος» – και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα νομοσχέδιο το οποίο λέει: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για την αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων».
Το συγκριμένο νομοσχέδιο, μέσω Κίνας θα το ψηφίσουμε. Ενώ έχουν προηγηθεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενάμιση χρόνο πάνω σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας και τη διαδικασία της νομοθεσίας, του νομικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, θα το συζητήσουμε μέσω Πεκίνου, μέσω των πολιτιστικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πεκίνου. Λοιπόν, αυτές τις καταγέλαστες διαδικασίες τις κατήγγειλε με τρόπο λάβρο η σημερινή Κυβέρνηση όταν το έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά τώρα η σημερινή Κυβέρνηση έχει πάγια τακτική να κάνει αυτά τα κόλπα.
Ο κύριος Υπουργός, πολύ σωστά τα είπε όλα αυτά. Αυτή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε μπροστά της δεκαοκτώ μήνες να το τακτοποιήσει αυτό το θέμα. Έπρεπε να περιμένουμε τη Σύμβαση, την Κύρωση της Συμφωνίας με την Κίνα, για να συζητήσουμε για το νομικό πλαίσιο και για το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα;
Αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη, καταγέλαστη και όπως θα έλεγε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «πραξικοπηματική» και θα χτυπούσε και το χέρι στα έδρανα. Αυτές οι διαδικασίες δεν μπορεί να συνεχίζονται και εάν συνεχίζονται, είναι μόνο για διάφορα κόμικς όχι για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Γι’ αυτό τον λόγο, εμείς θα ψηφίσουμε «παρών», παρόλο που επί της ουσίας, εάν το συζητούσαμε, θα δεχόμασταν την αναγκαιότητα να γίνει αυτό το οποίο περιγράφει πολύ ορθά ο Υπουργός «εκπρόθεσμα», σε ένα νομοσχέδιο κύρωσης για την Κίνα.
Σας ευχαριστώ πολύ.”