Η ομηρία των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    25/08/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων   
                                   

ΘΕΜΑ: «Η ομηρία των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών»
Πριν λίγες μέρες με Υπουργική απόφαση εγκρίθηκε για το σχολικό έτος που αρχίζει σε λίγες μέρες η πρόσληψη 9.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρόσληψη 11.915 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών (3.600.000 ώρες) στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια δεν προέκυψε από πραγματικές ανάγκες (γονικών αδειών, ασθένεια μονίμων κλπ) αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο, έχοντας ως κεντρικό στόχο τη μείωση του κόστους, καλύπτει κάθε χρόνο οργανικά κενά με ωρομίσθιους.
Το καθεστώς εργασίας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτο. Η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών καθυστερεί από 3 μήνες έως ένα χρόνο, δεν καταβάλλονται αποδοχές κατά τις ημέρες αργίας, το καθεστώς αδειών είναι θολό ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται  να εκτελούν εργασίες που δεν προβλέπονται από τη σύμβασή τους (σίτιση, εφημερίες, παραστάσεις, παρελάσεις). Ο μέγιστος αριθμός ωρών ενός ωρομίσθιου είναι 10 με 12 ώρες, με αποδοχές 8,5 περίπου ευρώ την ώρα, δηλαδή για πλήρες ωράριο ο μισθός δεν ξεπερνάει τα 380 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο επικαλείται το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και απαγορεύει την απασχόληση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια και ωδεία αδιαφορώντας πλήρως για την επιβίωσή τους.
Επιπλέον, η πρόσληψή τους γίνεται από ενιαίο πίνακα (χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια) και πραγματοποιείται με πράξη του αρμόδιου δ/ντη Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Και ενώ δημοσιεύματα φέρουν τον Υπουργό να «σκέφτεται» την κατάργηση της ωρομισθίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, κ. Καραγιάννης σε συνάντηση με το Συντονιστικό Ωρομισθίων παρουσίασε την ωρομισθία ως αναγκαστική επιλογή και δεν ανέλαβε καμία επίσημη δέσμευση.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Ποια είναι η θέση του για την κατάργηση της ωρομισθίας και, στην περίπτωση που το ενδεχόμενο αντιμετωπίζεται θετικά, σε ποιο πλαίσιο χρόνου προβλέπεται να γίνει;
• Ποια είναι η θέση του για το πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με 380 ευρώ μηνιαίες αποδοχές χωρίς να έχει τη δυνατότητα ετεροαπασχόλησης; Τι σκοπεύει να κάνει άμεσα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αλλάξει αυτή η προσβλητική, για τους εκπαιδευτικούς, κατάσταση ;
• Τι σκοπεύει να κάνει ώστε, αρχής γενομένης από τη νέα σχολική χρονιά, οι δεδουλευμένες αποδοχές των ωρομίσθιων  να καταβάλλονται ταυτόχρονα με τη μισθοδοσία των μόνιμων καθηγητών;
• Με ποιες ρυθμίσεις θα επιτευχθεί η διαφάνεια στις προσλήψεις των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.