Η ποινικοποίηση της κουκούλας θα αφορά και τα όργανα της Τάξης;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ                   

                                                                                                                              18/03/09

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: «Η ποινικοποίηση της κουκούλας θα αφορά και τα όργανα της Τάξης;»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης  Ν. Δένδιας, πριν λίγες μέρες, εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση της χρήσης κουκούλας ως ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης σε μια σειρά αδικημάτων, προκαλώντας την αντίδραση του νομικού κόσμου αλλά και εκπροσώπου ενώσεων δικαιωμάτων. Τα συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα,  από τα οποία πρωταρχικά λείπει το στοιχείο της νομικής ενότητας, χαρακτηρίζονται από δικαστικούς λειτουργούς ευκαιριακά και φαίνεται να επιζητούν πρόσκαιρα επικοινωνιακά αποτελέσματα. Όπως επισημαίνεται, η νομοθετική καταστολή, με μέτρα που λαμβάνονται υπό το κράτος πανικού και έντασης, οδηγεί σε ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής.
Το θέμα  έχει και μια άλλη διάσταση.Στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι συμμετείχαν και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας φορώντας κουκούλες ή  αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Στο κέντρο της Αθήνας, η παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών δίπλα στα ΜΑΤ χρονολογείται από τις παραμονές του 2004.

 Η δράση των κουκουλοφόρων αστυνομικών είναι επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Σε χαώδεις ιδίως καταστάσεις τα περιθώρια δράσης τους είναι κυριολεκτικά απεριόριστα. Σε αυτό συνέβαλε η σμίκρυνση των διακριτικών στις στολές της ΕΛ.ΑΣ. το 1984 και η πλήρης απάλειψή τους στις χακί στολές των ΜΑΤ το 1995.Η κουκούλα, άλλωστε, εξασφαλίζει την απόλυτη προστασία του οργάνου απέναντι στο νόμο: ακόμη κι αν οι πράξεις του φωτογραφηθούν ή κινηματογραφηθούν, μόνο η υπηρεσία του μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι.

Ερωτάται ο υπουργός :

• Τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι : «ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να ντρέπεται για τα χαρακτηριστικά του»,  για ποιο λόγο να αποκρύπτει το πρόσωπό του κάποιος που, μάλιστα, ρόλο του έχει την προστασία των πολιτών;

• Το αξιόποινο του καλυμμένου προσώπου θα ισχύει για αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.