Η πραγματική Αριστερά είναι μία διαρκής ευαισθησία

Επ’ ευκαιρία της ονομαστικής μου γιορτής θέλω να ευχηθώ στους παλιούς μου συντρόφους, στο Τσιπροτεχνείο: χρόνια πολλά παιδιά, καλοφάγωτα! Πάντα επιτυχίες!

Με τις ευχές αυτές μπήκε στο στούντιο ο βουλευτής Β΄Αθηνών με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός που, όπως κάθε βδομάδα συμμετείχε και σήμερα του Αγίου Γρηγορίου αλλά και των 2 χρόνων ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή των Ν.Παπαδόπουλου και Μ.Προβατά, «Ταπί και Ψύχραιμοι», στον ΒΗΜΑ fm.
Ποια είναι τελικά η Αριστερά, και πόση σχέση έχει με την σημερινή κυβέρνηση; Ήταν το ερώτημα που περίπου μονοπώλησε την σημερινή κουβέντα ανάμεσά τους. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά:

• Η ιστορία του Συνασπισμού είχε ξεκινήσει με πυρήνα σκέψης την Ανανεωτική Αριστερά. Από αυτήν την Ανανεωτική Αριστερά του Κύρκου, του Παπαγιαννάκη, του Γιάνναρου, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει μια φράξια των Μπανιακών που έχουν το γενικό πρόσταγμα στο γκουβέρνο και από κει και πέρα δεν υπάρχει καμία σχέση με την Ανανεωτική Αριστερά. Είναι κάτι Κνίτες, κάτι μαοϊκοί, κάτι τροτσκιστές κάτι κουκουλοφόροι συν την βαθυπασοκαρία της γλίτσας. Ο Τσίπρας είχε γύρω του ή κάτι απατεώνες που πουλάγανε φούμαρα και ψέματα, ή κάτι τύπους ανόητους που νόμιζαν πως ήμαστε στο 1946 ή στο ’36 ή στο ’28 ή στο ’18, ότι είμαστε σε συνθήκες προλεταριακού διεθνισμού και κάτι τέτοιες αρλούμπες. Δηλαδή, ή αγαθιάρηδες παλαιοκομμουνιστές και αρχειομαρξιστές ή κάτι λαμόγια.
• Υπάρχουν πολλές Αριστερές: είναι η Αριστερά του Κιμ Ιλ Σονγκ, της 17 Νοέμβρη, του ΚΚΕ, του Χόνεκερ, της Στάζι, της ΚαΓκεΜπε. Όλα αυτά Αριστερά είναι; Σκατά στα μούτρα τους. Φασισμός είναι όλα αυτά! Δεν εννοώ αυτούς, αλλά την άλλη Αριστερά, που έλεγε ο Σαββόπουλος, που έβλεπε τον κόσμο σαν έργο τέχνης. Την ΔΙΚΗ ΜΟΥ Αριστερά. Τον Σαββόπουλο βέβαια, ένα μέρος της Αριστεράς τον έφτυνε και τον έβριζε χυδαία.
• Αριστερά είναι αυτό που έλεγε ο Γιώργος Ιωάννου: Μία διαρκής ευαισθησία. Αυτοί εδώ είναι αναίσθητοι. Είναι απατεώνες και σαλταδόροι. Δεν έχουν καμία ευαισθησία. Δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.
• Η πραγματική Αριστερά είναι ελεύθερη οικονομία, όχι κρατισμός. Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας. Πρέπει να είναι ρυθμιστής και να φροντίζει τους αδύναμους. Αυτό είναι Αριστερά.
• Πάντα η Αριστερά είχε σημαία τον διεθνισμό αλλά δεν της αρέσει η παγκοσμιοποίηση! Δηλαδή; … Σήμερα η Αμερική του Ομπάμα είναι «αριστερά», ας πούμε και ο πιο σκληρός καπιταλισμός είναι η Κίνα. Ο Ομπάμα ήταν, τρόπον τινά, εφαρμοσμένη «αριστερή» πολιτική.
• Η κεντροαριστερά που λέμε είναι και ξεφτυλισμένη έννοια, σ’ ένα βαθμό. Κεντροαριστερά, ας πούμε, ήταν κι ο Μπετίνο Κράξι. Το μεγαλύτερο λαμόγιο της Ιταλίας που τον ψάχνανε στην Λιβύη!
• Η ελπίδα παραμένει Αριστερά (σ.σ. το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής»), αλλά αυτή η κυβέρνηση παραμένει ξεφτίλα, κάτι λαμόγια ειναι! Φοβάμαι πως θα μπορέσουμε να μιλάμε για Αριστερά μετά από 40 χρόνια πάλι. Σήμερα, σκεφτείτε το, έχουμε 800 χιλιάδες κόσμο που ψηφίζουν φασίστες και κάτι εκατομμύρια που θα ακούν αριστερά και θα φτύνουν. Αυτό ειναι το κατόρθωμα της αριστερής κυβέρνησης των καμένων…

Επικρίνοντας την κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και υποστηρίζοντας ότι, απεναντίας, κάθε φορά αυτοκαταστρεφόμαστε, ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών με Το Ποτάμι, έκανε αναφορά και σε σελίδες της ιστορίας:
«Πάθαμε μια ωραία ζημιά το ’22. Διαολοστείλαμε τον Βενιζέλο, που είχε κάνει συνεννόηση με τον Κεμάλ να σταματήσουμε με την συμφωνία των Σεβρών. Βγήκαν οι βασιλικοί με το σύνθημα «οικαδε», δηλαδή να γυρίσει ο στρατός στην πατρίδα γιατί είναι κουρασμένος από τους πολέμους. Και πήρε τις εκλογές ο βασιλιάς, έστειλε άλλο τόσο στρατό, έδιωξε τους βενιζελικούς αξιωματικούς κι έφερε κάποιους απ’ τα σαλόνια που δεν ξέρανε τι είναι χώμα. Τους έστειλε στο Εσκί Σεχίρ να πολεμήσουνε. Και φάγαμε την ήττα. Μας πήρανε χαμπάρι, μας ρίξανε στη θάλασσα και πνίξαμε δυόμισι εκατομμύρια ελληνισμό! Τους καταστρέψαμε μόνοι μας, με τα χεράκια μας. Και με μέγα σύμμαχο του Κεμάλ τον Βλαδιμήρ Ίλιτς Ιουλιάνωφ – Λένιν. Η Σοβιετική Ένωση χρηματοδοτούσε τον Κεμάλ! Άσε που γενικώς πιστεύουμε πως για όλα μας φταίνε οι ξένοι ενώ έχουμε αυτοκαταστραφεί 5 -6 φορές!».

Τέλος, έγινε συζήτηση και για την συνέχεια της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και προγραμματίζει την δεύτερη δημόσια εκδήλωσή της την προσεχή Κυριακή στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κ. Ψαριανός ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία και μακαρι να παει και στο επόμενο βήμα, κι αυτό είναι η συνάντηση με τον άλλο όμορο χώρο, αυτόν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «αφού όμως καθαρίσουμε με Πιπεργιάδες, Φωτόπουλους, συντεχνίες, πελατειασμό κλπ» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Υπάρχει ένας μεσαίος χώρος που είναι η ισορροπία του συστήματος. Ισορροπία είναι: Ευρώπη, δίκαιη φορολογία, βιώσιμο ασφαλιστικό, εμπιστοσύνη στο κράτος κλπ. Αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί μόνο μία μεσαία, ενωμένη, φιλοευρωπαϊκή παράταξη», κατέληξε ο βουλευτής.