Η προσφυγική κρίση είναι εθνικό θέμα και πρέπει πραγματικά όλοι μαζί να κάνουμε κάτι

«Όταν εμείς, στην αρχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, της πρώτης φοράς αριστεροδεξιάς Κυβέρνησης αυτής, λέγαμε ότι είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και όχι οι λαθρομετανάστες αλλά οι παρανόμως διακινούμενοι μετανάστες, υπήρχαν πολλοί συριζαίοι που έλεγαν ότι “δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι άνθρωποι είναι”, κάτι τέτοιες εξυπνάδες, κάτι τέτοιες ιδεοληψίες. Όταν ανοίξαμε, λοιπόν, τα σύνορα και υποδεχθήκαμε με αγάπη όχι τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά ανθρώπους από τη Μαγκρέμπ, από το Αλγέρι, από το Μαρόκο, από τη Μαυριτανία, από τη Νιγηρία, από τη Ζιμπάμπουε, από το Αφγανιστάν, από το Πακιστάν, οι οποίοι δεν ήταν πρόσφυγες της κρίσης της Συρίας, δώσαμε το σύνθημα ότι “Είμαστε μια ανοιχτή χώρα, ελάτε!”

Και υπήρχε η κυρία Τασία, η κυρία Υπουργός, που είχε ανοίξει τις αγκάλες της χώρας και έλεγε ότι έχουμε μια μεγάλη καρδιά και μια ανοιχτή αγκαλιά γι’ αυτούς τους μεταναστο-προσφυγο-ανθρώπους που λιάζονταν στις πλατείες και μετά εξαφανιζόντουσαν για την Ευρώπη!
Και από δίπλα ο κος Πάνος ο οποίος απειλούσε την Ευρώπη ότι θα πλημμυρίσουμε τα Βερολίνα και τις Βυξέλλες με τζιχαντιστές!

Αυτά θύμισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, στην συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με καταγγελίες και «σκιές» στη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι, κ. Ψαριανός, αφού θύμισε τις απαξιωτικές εκφράσεις περί «δωσίλογων» και «Κουίσλινγκ», που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν στην καθημερινή φρασεολογία της η σημερινή κυβέρνηση, όταν αναφερόταν στους πολιτικούς της αντιπάλους, εγκαθιστώντας ρητορικές μίσους με συνθήματα τύπου «ή εμείς ή αυτοί», αναφέρθηκε στον σκιαιώδη τρόπο, με τον οποίο σήμερα εμφανίζεται να διαχειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό ζήτημα, τόσο ως προς τη διάθεση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων όσο και ως προς τις αναθέσεις έργου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της επιλογής και της εύνοιάς της. Είπε δε, χαρακτηριστικά:

«Εγώ θέλω να επαναφέρω το ερώτημα: Με το κόστος ζωής στη Νορβηγία και με το κόστος ζωής στην Ελλάδα, η διαφορά από 12 χιλιάδες εκεί, με 15,5 έως 18 χιλιάδες εδώ, όπως είπε ο κ. Βουδούρης στο ραδιόφωνο, ποια είναι; Ποιο είναι το κόστος κατά άτομο εδώ; Πρέπει ο Υπουργός να απαντήσει. Πόσο στοιχίζει κατά άτομο στην Ελλάδα ένας πρόσφυγας ή ένας μετανάστης, σε σχέση με τις 12 χιλιάδες της Νορβηγίας; Η Νορβηγία, νομίζω, ότι δεν παίρνει και πολλά λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διευθετήσει τέτοια ζητήματα. Εμείς παίρνουμε πολλά λεφτά, τα οποία τα διαχειρίζονται κάποιες ΜΚΟ και κάποιοι ημέτεροι. Νομίζω ότι κάνουν μεγάλο αλισβερίσι και γίνεται μεγάλο νταλαβέρι με το προσφυγικό, το οποίο η Κυβέρνηση το χρησιμοποιεί και ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη και ως σύστημα “να τακτοποιήσουμε διάφορα πελατάκια”. Δεν θέλω να πω τώρα ονόματα και διευθύνσεις, τι γίνεται στα νησιά, τι γινόταν στην Ειδομένη, τι γινόταν στην Ηγουμενίτσα, πόσοι δικηγόροι και ποιανού κόμματος μέλη ήταν αυτοί, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και έλεγαν για την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων κ.λπ.»

«Η κυβέρνηση αυτή, η αριστερή, η ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, και την πρώτη και την δεύτερη φορά έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση αυτής της κρίσης την οποία σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε, την οποία σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκε από την αρχή να αντιμετωπίσει. Έκλεισε την Αμυγδαλέζα ως σύγχρονο Νταχάου, γιατί ήταν πολύ απάνθρωπες οι συνθήκες. Τώρα, ανοίξαμε ξανά την Αμυγδαλέζα. Ως τι; Είναι “Μουζάλας Resort” ή “ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ Resort”;

Νομίζω ότι πραγματικά είναι εθνικό θέμα και πρέπει πραγματικά όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά όλοι μαζί!»

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:
“Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα πολύ προσεκτικά τον Υπουργό, τον οποίο προσωπικά, παρόλο που είναι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, τον εκτιμώ και τον σέβομαι και πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει πράγματα. Για αυτό τον άκουσα πολύ προσεκτικά και άκουσα που είπε επί λέξει ο Υπουργός, εσείς: «Ελάτε να συνεργαστούμε, να βάλουμε πλάτη, να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, χωρίς ψέματα», είπατε, «και χωρίς αντάρτικα». Αυτό το είπατε ως εκπρόσωπος της «Κυβέρνησης Πινόκιο», που μας έχει φλομώσει στο ψέμα και που επί τέσσερα-πέντε χρόνια είχε ένα συνεχές, διαρκές αντάρτικο.
Από τότε που έσκασε αυτή η κρίση, που από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση, εσείς μας καταχεριάζατε στα κανάλια ότι είμαστε εκπρόσωποι των δανειστών. Τα θυμάστε αυτά εσείς οι τωρινοί εκπρόσωποι των δανειστών, η Κυβέρνηση την οποία εκπροσωπείτε και στην οποία συμμετέχετε, κύριε Μουζάλα. «Η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση». Τώρα το λένε αυτό συριζαίοι. Εκπροσωπώντας τους δανειστές; Έγιναν γερμανοτσολιάδες, δωσίλογοι, κουκουλοφόροι, Τσολάκογλου, Κουίσλινγκς;

Για να μην το γενικεύσω πάρα πολύ και συνεχίσω σε αυτό το στυλ και σε αυτήν την ένταση, θέλω να σας πω ότι όταν εμείς, στην αρχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, της πρώτης φοράς αριστεροδεξιάς Κυβέρνησης, αυτής, λέγαμε ότι είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και όχι οι λαθρομετανάστες, αλλά οι παρανόμως διακινούμενοι μετανάστες, υπήρχαν πολλοί συριζαίοι που έλεγαν ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι άνθρωποι είναι», κάτι τέτοιες εξυπνάδες, κάτι τέτοιες ιδεοληψίες. Χαίρω πολύ. Και οι νεκροί και οι ζωντανοί άνθρωποι είναι, όλοι άνθρωποι είναι, όλα τα όντα που υπάρχουν σε αυτήν τη γη είναι άνθρωποι. Αλλά είναι άλλο οι μετανάστες και άλλο οι πρόσφυγες. Άλλη αντιμετώπιση ήθελε η μία κατηγορία και άλλη η άλλη και άλλη η τρίτη, δηλαδή οι παρανόμως διακινούμενοι μετανάστες. Αυτές είναι τρεις διαφορετικές κατηγορίες και θέλουν τρεις διαφορετικές αντιμετωπίσεις.
Και υπήρχε η κυρία Τασία, η κυρία Υπουργός, που είχε ανοίξει τις αγκάλες της χώρας, και έλεγε ότι έχουμε μια μεγάλη καρδιά και ανοιχτή αγκαλιά και λιάζονταν στις πλατείες αυτοί οι «μεταναστο-προσφυγο-άνθρωποι», οι οποίοι μετά εξαφανιζόντουσαν για την Ευρώπη. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει η κυρία Τασία κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα τέτοια. Εσείς λείπατε τότε. Δεν ξέρω αν ήσασταν στη χώρα. Εάν ήσασταν εδώ θα πρέπει να τα έχετε ακούσει αυτά.
Όταν ανοίξαμε, λοιπόν, τα σύνορα και υποδεχθήκαμε με αγάπη όχι τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά ανθρώπους από τη Μαγκρέμπ, από το Αλγέρι, από το Μαρόκο, από τη Μαυριτανία, από τη Νιγηρία, από τη Ζιμπάμπουε, από το Αφγανιστάν, από το Πακιστάν, οι οποίοι δεν ήταν πρόσφυγες της κρίσης της Συρίας, δώσαμε το σύνθημα ότι «Είμαστε μια ανοιχτή χώρα, ελάτε» και μάλιστα απειλούσαμε την Ευρώπη. Δίπλα στην κυρία Τασία ήταν ο κ. Πάνος, ο οποίος απειλούσε την Ευρώπη ότι θα πλημμυρίσουμε τα «Βερολίνα» και τις Βρυξέλλες με λαθρομετανάστες, ότι εάν δεν είσαστε εντάξει, θα ανοίξουμε τις πόρτες και θα σας τους ξεφορτώσουμε εκεί. Ο κ. Πάνος Καμμένος τα έλεγε αυτά, της αριστερής Κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της αριστερής Κυβέρνησης!

Σήμερα είχαμε άλλο ένα επεισόδιο, ένα θλιβερό επεισόδιο πάλι στη Μόρια, στη Λέσβο, άλλη μια εξέγερση με εμπρησμούς, με φωτιές, με συλλήψεις και προσαγωγές. Ήταν η πολλοστή φορά που έγινε και όχι μόνο στη Λέσβο, ή στη Λέσβο ή στη Μυτιλήνη, δεν θυμάμαι, σε κάποιο από αυτά τα νησιά. Αυτό ήταν αστείο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΛΛΗΣ: Ωραίο αστείο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Καλό αστείο; Επιτυχημένο; Όπως και η στροφή 360 μοιρών, που έλεγε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός το έλεγε αυτό. Απόφοιτος Πολυτεχνείου. Ο Πρωθυπουργός έλεγε «Μην περιμένετε από εμένα να κάνω στροφή 360 μοιρών». Έχει, όμως, κάνει στροφή και 90 και 180 και 360 και 720 μοιρών.
Θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση αυτή και την πρώτη και τη δεύτερη φορά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, η αριστερή, έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση αυτής της κρίσης, την οποία σε ένα μεγάλο βαθμό προκάλεσε, την οποία σε ένα μεγάλο βαθμό αρνήθηκε από την αρχή να αντιμετωπίσει. Έκλεισε την Αμυγδαλέζα ως σύγχρονο Νταχάου, γιατί ήταν πολύ απάνθρωπες οι συνθήκες. Τώρα την ανοίξαμε ξανά την Αμυγδαλέζα – και είναι «Μουζάλας Resort» ή «ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ Resort»;- και άλλες είκοσι, τριάντα που ανοίξαμε και που θα έπρεπε να έχουμε ανοίξει και ως κέντρα μετακίνησης και για να αποδώσουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο και να διευκολύνουμε αυτούς που θέλουν να πάνε αλλού και να γυρίσουμε, να επαναπροωθήσουμε προς τα πίσω αυτούς που δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαιολογητικό, για να απαιτήσουν άσυλο ή μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα.

Στις πρόσφατες δηλώσεις, οι μεταναστευτικές εισροές έχουν αυξηθεί 750% σε σχέση με το 2014 και το 2015.
Ακούσαμε λοιπόν τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής πως αν καταπέσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας θα περάσουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Ζητάει τώρα από όλα τα κόμματα να πιέσουν τους Ευρωπαίους εταίρους και τα αδελφά τους κόμματα στην Ευρώπη ο καθένας, να βάλουν πλάτη για να κρατηθεί η συμφωνία αυτή με νύχια και με δόντια. Σωστό.
Ακούσαμε τις καταγγελίες της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ της κ. Σταμπουλή ότι μέλος του κόμματος όχι μόνο πήρε έργο σίτισης προσφύγων, ύψους 750 χιλιάδων ευρώ, αλλά θα ελέγχεται από την κόρη του αυτό το έργο. Ακούσαμε και αιχμές για σπατάλες στο προσφυγικό από τον Οδυσσέα Βουδούρη.
Εγώ θέλω να επαναφέρω το ερώτημα: Με το κόστος ζωής στη Νορβηγία και με το κόστος ζωής στην Ελλάδα, η διαφορά από 12 χιλιάδες εκεί, με 15,5 έως 18 χιλιάδες εδώ, όπως είπε ο κ. Βουδούρης στο ραδιόφωνο, ποια είναι; Ποιο είναι το κόστος κατά άτομο εδώ; Πρέπει ο Υπουργός να απαντήσει. Πόσο στοιχίζει κατά άτομο στην Ελλάδα ένας πρόσφυγας ή ένας μετανάστης, σε σχέση με τις 12 χιλιάδες της Νορβηγίας; Η Νορβηγία, νομίζω, ότι δεν παίρνει και πολλά λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διευθετήσει τέτοια ζητήματα. Εμείς παίρνουμε πολλά λεφτά, τα οποία τα διαχειρίζονται κάποιες ΜΚΟ και κάποιοι «ημέτεροι».
Νομίζω ότι κάνουν μεγάλο αλισβερίσι και γίνεται μεγάλο νταλαβέρι με το προσφυγικό, το οποίο η Κυβέρνηση το χρησιμοποιεί και ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη και ως σύστημα «να τακτοποιήσουμε διάφορα πελατάκια». Δεν θέλω να πω τώρα ονόματα και διευθύνσεις, τι γίνεται στα νησιά, τι γινόταν στην Ειδομένη, τι γινόταν στην Ηγουμενίτσα, πόσοι δικηγόροι και ποιανού κόμματος μέλη ήταν αυτοί, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και έλεγαν για την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων κ.λπ.

Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και με αυτές τις ανόητες και ηλίθιες πολιτικές, τις ατελέσφορες και τις απολύτως αναποτελεσματικές –όχι τις δικές σας, κυρίως τις προηγούμενες. Αλλά και οι δικές σας τώρα δεν είναι και οι καλύτερες. Μας είπατε εδώ «κουτσά στραβά». Το δέχομαι. Αλλά αυτές οι φασιστικές αθλιότητες ρατσιστών και εγκληματιών και παραφρόνων δυναμώνουν που εντείνονται και ακούγονται μέσα στη Βουλή –και ντρέπομαι που τα ακούω- από τέτοιες πολιτικές, ανόητες, ατελέσφορες και ιδεοληπτικές προκαλούνται, ότι είναι όλοι άνθρωποι. Δηλαδή και οι ισοβίτες από το Μαρόκο που έχουν πέντε φόνους ο καθένας και είναι εδώ πέρα ανάμεσά είναι και αυτοί άνθρωποι.

Θα ήθελα να πω πάρα πολύ περισσότερα πράγματα και με πολύ περισσότερα στοιχεία και να δώσω και νούμερα συγκεκριμένα για πράγματα που συμβαίνουν στη Χίο, στη Λέσβο, στην Κω, στη Λέρο και για τον τουρισμό του καλοκαιριού. Τα αντίσκηνα στον Πλάτανο, στην Κω, στη Σάμο, στο Πυθαγόρειο και στο Βαθύ και παντού ήταν το χάος. Για να μην πω για άλλα πράγματα που γίνονταν στη Λέσβο που και πέρσι και πρόπερσι το καλοκαίρι ήμουν εκεί και γινόταν το νταλαβέρι με τις εξωλέμβιες και με τα φουσκωτά. Άλλα μεγάλα νταλαβέρια αυτά!
Νομίζω ότι πραγματικά είναι εθνικό θέμα και νομίζω ότι πραγματικά πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε. Αλλά όλοι μαζί! Πρέπει να θυμηθείτε ότι το «ή αυτοί ή εμείς» εσείς το λέγατε. «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς» εσείς το λέγατε. «Αυτοί είναι πουλητάρια, τομάρια και ξεπουλημένοι δωσίλογοι», εσείς το λέγατε.
Άντε, πάμε τώρα όλοι μαζί!”