Η πρόσκληση της Φώφης είναι φλου αρτιστίκ

Συνέντευξη στον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1FM και στον Νίκο Ευαγγελάτο
18.1.2016

«Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα καλή χρονιά, όλο μαζί πάει. Χρόνια πολλά στους Θανάσηδες, στους Αντώνηδες για χθες…. Μπορούμε να μιλάμε στον ενικό, μια και γνωριζόμαστε γύρω στα 25 χρόνια, πάμε για τριάντα. Σε δύο χρονάκια κλείνουμε τριάντα. 31 Μαϊου του 2017 κλείνουμε 30 χρόνια.
Για τον εκλογικό νόμο: η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, έπρεπε ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο όταν βγήκε. Όσο πιο αργά δηλώνει ότι θα τον αλλάξει, τόσο πιο πολύ δείχνει για ποιο λόγο το κάνει. Και επίσης, η κυβέρνηση που πρόκειται να βγει ή που ελπίζει ότι θα βγει, δεν συναινεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η κυβέρνηση που βγαίνει με έναν εκλογικό νόμο άδικο, με αυτά τα «εκλογομαγειρεία», με κλοπή εδρών και τα λοιπά, όταν «κατσικώνεται», δεν τον αλλάζει. Όταν κινδυνεύει να μην ξαναβγεί, τότε τον αλλάζει για να μην βγούνε άλλοι. Λοιπόν, αυτό όλο το πράγμα βρωμάει. Είναι μαϊμουδιά μεγάλη, είναι ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Βγαίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας που έχει σημαία την απλή αναλογική και με το που βγαίνει στις 25 του Γενάρη, πέρυσι, αλλάζει τον εκλογικό νόμο, με την σύμφωνη γνώμη των άλλων. Συμφωνούσανε όλοι. Και να σας πω, για τα μικρά κόμματα, τα κόμματα του 3, 4 και 5%, χάνουνε από μια έδρα το καθένα συνήθως. Η απλή αναλογική δεν προσφέρει ιδιαίτερα στα μικρά κόμματα. Τις έδρες το πρώτο κόμμα τις κλέβει από το δεύτερο. Συναινετικά το κάνουν και οι δύο. Είναι σε μια συνεννόηση της συγκυβέρνηση, ακόμα κι αν κυβερνούν χωριστά- και τις παίρνει και από το πλαφόν, δηλαδή από το 3% και κάτω.
Οι εκλογές τον Σεπτέμβρη θα είχανε γίνει με πιο αναλογικό σύσημα. Αλλά ο Τσίπρας δεν ήθελε να το κάνει αυτό, γιαυτό το έκανε αιφνιδιαστικά και με το μπόνους των 50 εδρών. Τώρα που βλέπει ότι «την πίνει» που λέμε στο γήπεδο, πάει ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Δηλαδή ο μέσος νοήμονας πολίτης λέει τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμύδια. Είναι ντροπή για μια αριστερά να το κάνει αυτό. Αυτό το κάνανε ως τώρα οι πασοκονεοδημοκράτες.
Γιατί δεν το έκανε ως τώρα Νίκο; Ένα λοιπόν σχόλιο ήταν για το εκλογικό σύστημα. Βεβαίως πρέπει ν’ αλλάξει. Και βεβαίως δεν μπορεί ένα κόμμα με 19% που πήρε ο Σαμαράς το 2012 να παίρνει 50 έδρες μπόνους. Βεβαίως είναι ντροπή. Να κρατήσουμε ένα μπόνους 5, 10 εδρών για ένα κόμμα που παίρνει 44, 45%. Είναι άδικο να μην μπορεί να κυβερνήσει. Ο Μητσοτάκης, θυμάστε, είχε πάρει 48% και δεν μπορούσε να κάνει κυβέρνηση. Ανέβηκε με τον Κατσίκη και κατέβηκε με τον Σιμπιλίδη. Τα θυμάστε αυτά»

-Πολύ καλά. Πάμε τώρα στα δικά μας, στα δικά σας μάλλον.
«Λοιπόν, τα δικά μας είναι και δικά σας και όλων. Πρώτον να κάνω μια μικρή εισαγωγή: δεν με ενδιαφέρει, συμφεροντολογικά που λέμε, τι θα κάνει το ΠΟΤΑΜΙ, εάν έχουμε 3 ή 5 ή 7. Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα ποσοστά, ούτε τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ούτε τι θα κάνει ένα μικρό κόμμα. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν έγινε για να είναι ένα κόμμα του 3, του 5 ή του 7. Ιδρύθηκε ως «μαγιά», για να γίνει κάτι μεγαλύτερο. Για να συγκροτηθεί ένας πόλος: ο χώρος των φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της λεγόμενης κεντροαριστεράς, αλλά όχι μόνο.
Αυτό λοιπόν θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα κόμματα που είναι υπέρ της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τροτσκιστές, Μαοϊκοί, Αναρχοαυτόνομοι, γκρουπούσκουλα και διάφοροι κολλημένοι δεν συμπεριλαμβάνονται. Αυτή που πιστεύουν πως η Ευρώπη είναι των μονοπωλίων και θέλουνε η Ελλάδα να είναι Αργεντινή η Βενεζουέλα, δεν περιλαμβάνονται.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς λοιπόν κυβερνάει, πρέπει ν’ αποφασίσει: θέλουμε Ευρώπη, ναι ή όχι. Χωρίς μαϊμουδιές. Όχι να παίρνουμε τα λεφτά της Ευρώπης για να διορίζουμε τους κουμπάρους μας!

-Στα υπόλοιπα κόμματα τώρα, αυτά που δεν κυβερνούν: αναφέρεσαι στο ΠΑΣΟΚ στο προσκλητήριο που λέει; Αναφέρεσαι στον Λεβέντη;
«Βεβαίως αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ. Στη Δημοκρατική Αριστερά, βεβαίως. Στην Ένωση Κεντρώων: βεβαιότατα. Αναφέρομαι και στη Νέα Δημοκρατία. Στην Ευρωπαϊκή Νέα Δημοκρατία, αυτή που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι στα φαντάσματα της ΕΡΕ που είναι αντιευρωπαίοι. Τα φαντάσματα της ΕΡΕ, μιας εθνικολαϊκιστικής δεξιάς, είναι στην ίδια παράταξη με τους τσιπροκαμμένους.»

-Αν λοιπόν πάτε για να συγκροτήσετε έναν καινούριο πόλο, ένα μείζον θέμα, που δυστυχώς είναι μείζον γιατί έτσι είναι η Ελλάδα, είναι ποιος θάναι το αφεντικό. Δηλαδή, έκανε μια πρόταση η Φώφη το σαββατοκύριακο και είπε να πάει όποιος θέλει και να εκλεγεί από τη βάση.
«Μα έτσι γίνεται, πάντα έτσι γίνεται. Και κανείς δεν αυτοπροσδιορίζεται ή αυτοδιορίζεται ως αρχηγός. Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες – και οι μεσαίοι ηγέτες όχι μόνο οι μεγάλοι – προέκυψαν. Όταν η Ένωση Κέντρου έγινε το ’61, ας πούμε, δεκατρία κόμματα ήταν. Κομματίδια, με κάτι μαντριά και κάτι μαγαζάκια. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ήταν φαβορί, τότε ήταν ο Σοφοκλής Βενιζέλος φαβορί. Προέκυψε ο Παπανδρέου, ο Γεώργιος, ο παππούς.»

-Άρα λοιπόν λες ότι το ΠΟΤΑΜΙ, κατά τη δική σου γνώμη, θα έπρεπε να πει ΝΑΙ σ’ αυτό το κάλεσμα της Φώφης;
«Θα έπρεπε να πει ΝΑΙ στο κάλεσμα μιας Δημοκρατικής Συμπαράταξης που συζητάει το θέμα διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, που κόβει τον ομφάλιο λώρο με τους Φωτόπουλους, Μπαλασόπουλους, Καλφαγιάννηδες, με το πελατειακό δηλαδή σύστημα των συντεχνιών. Το κόβει όμως, δεν βγάζει φωτογραφίες με τον Φωτόπουλο και κάνει, ας πούμε, συγκολελέτα με τον Ευαγγελάτο και τον Ψαριανό, γνωστούς εργατοπατέρες. Που ψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης, που σκέφτεται ευρωπαΪκά και εφαρμόζει ευρωπαϊκά. Όχι που θέλει να ρίξει αυτούς που είναι τώρα, υποσχόμενος κάποιος πχ στους αγρότες. «Εμείς τους αγρότες θα τους προσέξουμε»

-Βάζετε ένα πλαίσιο εφαρμοσμένης πολιτικής. Εγώ θέλω τώρα, με βάση τα δεδομένα τα σημερινά που τα ξέρουμε όλοι: σήμερα κατά τη δική σου γνώμη πάντα, πρέπει το ΠΟΤΑΜΙ να πει ναι σ’ αυτή τη συζήτηση και να δει θετικά το να γίνουμε όλοι ένα και να πάμε στον λαό να βγάλει αρχηγό;
«Εάν το ΠΑΣΟΚ , η Δημοκρατική Συμπαράταξη, συγνώμη γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μέρος της Δημοκρατικής συμπαράταξης και αυτό είναι ένα αστείο που λέω… Εάν λοιπόν η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, γιατί δεν έχω ακούσει ούτε μία, τότε βεβαίως! Ν’ αλλάξουμε τις Εφορίες, ν’ αλλάξουμε τη Δικαιοσύνη, να πούμε και πώς θα τα’ αλλάξουμε. Ότι δεν μπορεί πχ μια απόφαση να θέλει δεκαοκτώ χρόνια για να βγει.»

-Αυτό λοιπόν που περιγράφεις, σημαίνει ότι πρέπει ν’ ανοίξει μια κουβέντα, και εάν αυτή η κουβέντα καταλήξει σε πράγματα που θα είναι κοινοί τόποι, τότε να πάει και παρακάτω.
«Βεβαίως. Ακριβώς αυτό λέω. Και το ΠΟΤΑΜΙ δεν έχει καμία αντίρρηση σ’ αυτό.

Το ΠΟΤΑΜΙ σε ένα μήνα θα κάνει συνέδριο. Όχι συνέδριο του «σκαντζόχοιρου», να κλειστούμε στο καβούκι μας και να βγάλουμε αγκάθια. Θα είναι συνέδριο ανοιχτό. Για να ανοίξει στον κόσμο. Γι’ αυτό ιδρύθηκε το ΠΟΤΑΜΙ.

-Η Φώφη έβαλε την πρόταση. Η δική σας;
«Η Φώφη όμως δεν ψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης. Και η Φώφη μπορεί να υπόσχεται στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ νέους Πιπεργιάδες έτσι για να δώσω ένα μηνυματάκι.»

-Ναι, αλλά όλα αυτά θα προκύψουν μέσα από ένα διάλογο. Αυτό τον διάλογο θα τον κάνετε;
«Να προκύψει όμως. Να κάνουμε πρώτα τον διάλογο και μετά τα καλέσματα. Να περιγράψουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να φορολογούνται δίκαια οι αγρότες ή θέλουμε να τους υποσχόμαστε μαϊμουδιές, έτσι; Κι αυτά που έκανε ο Σιούφας, ο ένας, ο άλλος…
Νίκο μου,

το ΠΟΤΑΜΙ τα έχει βάλει αυτά στο τραπέζι από τη μέρα που ιδρύθηκε. Είναι προγραμματικές διακηρύξεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Όχι στο πελατειακό κράτος, όχι στους διορισμούς, απολύσεις των επίορκων τώρα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει. Να απολυθούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι χθες

-Θα κάτσετε σ’ ένα τραπέζι να τα συζητήσετε μεταξύ σας;
«Βεβαίως και θα κάτσουμε.
Κάτσαμε και συζητάμε. Και με την κυρία Γεννηματά και με τον Λοβέρδο και μέσα στη Βουλή και έξω. Έχουμε ψηφίσει μαζί νόμους, άρθρα.
Εμείς μιλάμε για έναν θεσμικό διάλογο. Η πρόσκληση της κυρίας Γεννηματά είναι φλου αρτιστίκ. Δεν έχει συγκεκριμένα πράγματα. Λέει: ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι. Τι; Θα προχωρήσουμε σε διαχωρισμό κράτους εκκλησίας που είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό καθεστώς της Ευρώπης ναι ή όχι; Θέλουμε καύση νεκρών; Έχει ψηφιστεί ο νόμος και δεν εφαρμόζεται. Γιατί; Ποιος αντιδρά και γιατί αντιδρά; Τι είμαστε; Ιράν; Ούτε στο βαθύ Ισλάμ δεν γίνονται αυτά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τι λέει γι’ αυτά;»

-Λοιπόν, περιμένουμε τον διάλογο
«Κι εγώ τον περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίζω να ευοδωθεί αυτός ο διάλογος και να καταλήξουμε κάπου με την καλή έννοια. Γιατί κοντεύουμε να ….καταλήξουμε με την κακή.»