Η χώρα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: Εάν θα υπάρξει.

Το παράδοξο της μη πρόσκλησης του Σταύρου Θεοδωράκη στην συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μονοπώλησε σχεδόν την χθεσινή συζήτηση ανάμεσα στον βουλευτή με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρη Ψαριανό και τους δημοσιογράφους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Α. Παπαστάθη, στην εκπομπή “ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ” του ρ/φ σταθμού ΒΗΜΑ FM.
Ο κ. Ψαριανός επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική ή άλλη πρόσκληση στον επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, όταν όλα τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και όσοι συμμετείχαν, είχαν προσκληθεί καταλλήλως. Κατά τη γνώμη του βουλευτή, οι μικρομεγαλισμοί και τυχόν ανταγωνισμοί στον χώρο αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα και απομακρύνουν τους πολίτες, οι οποίοι και γυρίζουν την πλάτη τους.

«Εδώ πάμε να φτιάξουμε ένα εγχείρημα στο οποίο δεν υπάρχουν πρωτοκαθεδρίες, ούτε ένσημα, ούτε παλαιότητα, ούτε ιεραρχία, ούτε επετηρίδα. Πάμε να φτιάξουμε ένα πράγμα στο οποίο κυρίως θα έπρεπε να προσελκύσουμε φρέσκο κόσμο, καινούριους ανθρώπους»

είπε χαρακτηριστικά.

«Ψάχνουμε να βρούμε πάλι τα δικαιολογητικά μας, τις αριστερές μας καταβολές, αναφορές κλπ. Εδώ, σήμερα, η χώρα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: αν θα υπάρξει! Δεν έχει το εάν θα είμαστε αριστεροί ή αν θα είμαστε δεξιοί. Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές λύσεις εδώ»

τόνισε ο κ. Ψαριανός, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος, όπου παρά τα προβλήματά τους, κατάφεραν να βγουν από το αδιέξοδο. «Στην Κύπρο, δεν ψάξανε να βρουν εάν είναι Αναστασιαδικοί ή Χριστοφιακοί. Δεν ψάξανε να βρούνε αν ήταν ΑΚΕΛ ή Συναγερμός!»

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

ΒΗΜΑ FM, 16.5.16

-Πάμε στον κύριο Γρηγόρη Ψαριανό, βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Καλή εβδομάδα και καλό μεσημέρι κύριε Ψαριανέ.
“Γειά σας, καλή βδομάδα.”

-Τι έγινε τελικά, γιατί μπερδευτήκατε έτσι;
“Πρόκειται για ένα μπέρδεμα, προφανώς, όπως τα λέτε. Όμως πρέπει να σας πω ότι ακόμα και τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στην συνδιάσκεψη αυτή, είχανε κληθεί. Δηλαδή κάτι σαν «ελάτε κύριε Μπάμπη γιατί μαζευόμαστε εμείς». Δεν υπήρξε κάποια πρόσκληση, στην περίπτωση του Σταύρου Θεοδωράκη.”

-Εδώ τώρα αυτό έχει εξήγηση; Συμμετέχετε σε μια πρωτοβουλία μαζί, θεσμοθετήθηκε ένα όργανο…
“Δεν μπορώ να το μεταφράσω. Φοβάμαι, πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι μεταξύ μας: εγώ; εσύ; ο άλλος; Που έχουμε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Προσέχουμε δηλαδή πάρα πολύ μην τυχόν και πέσουν λίγο οι μετοχές μας ή μην τυχόν βγει κανένας άλλος μπροστά από εμάς. Είναι λίγο πρόβλημα, πρέπει να το δούμε, πρέπει να το σκεφτούμε. Ότι δηλαδή εδώ πάμε να φτιάξουμε ένα εγχείρημα στο οποίο δεν υπάρχουν πρωτοκαθεδρίες, ούτε ένσημα, ούτε παλαιότητα, ούτε ιεραρχία, ούτε επετηρίδα. Πάμε να φτιάξουμε ένα πράγμα στο οποίο κυρίως θα έπρεπε να προσελκύσουμε φρέσκο κόσμο, καινούριους ανθρώπους. Οι μισοί Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν λένε «άντε και γ….» Τελίτσες. Είναι μία παύση, ένα φρενάρισμα. Έχουν απηυδήσει με τα «μαγαζάκια», με το κόμπλεξ του καθενός. Από τη μια είναι «εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμε το σταφύλι» κι από την άλλη ποιος την …κάνει μεγαλύτερη τη νομενκλατούρα του. Αυτό το πράγμα θέλει λίγο προσοχή.”

-Υπάρχει ένα ερώτημα: Για να καταλάβω, κύριε Ψαριανέ. Πήγε ο κύριος Τσιόδρας, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή, η οποία είχε δημιουργηθεί για την ανασυγκρότηση, ο οποίος φαντάζομαι για να πάει προσκλήθηκε και δεν προσκλήθηκε ο κύριος Θεοδωράκης;
“Ακριβώς έτσι είναι. Δεν προσκλήθηκε ο Σταύρος να πάει στη συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης. Τώρα ας πούμε τον πρώην πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, τον πήρε η Φώφη τηλέφωνο. Άκουγα τον Γιώργο τον Παπαχρήστου που έλεγε: «τι περίμενε ο Σταύρος; Βασιλεύς είναι να πάρει χρυσοποίκιλτη πρόσκληση;» Όχι βέβαια. Εμένα, κάνετε εσείς κάτι στο ΒΗΜΑ και μου λέτε «βρε Γρηγόρη έλα από εδώ θα κάνουμε μια κουβέντα». Ή, για να μην πάμε στο Βήμα και στα «διαπλεκόμενα» ας πάμε στο «Κόκκινο». Στα …ηθικά πλεονεκτήματα. Να με καλέσει ένα …ηθικό πλεονέκτημα να πάω στη συνδιάσκεψή του, μήπως πιάσουμε και κανένα… Δεν χρειάζεται, θέλω να πω τέλος πάντων καμιά επίσημη, έντυπη πρόσκληση. Παίρνεις ένα τηλέφωνο.”

-Να φύγουμε τώρα λίγο από τους τύπους και να πάμε στην ουσία. Η ουσία είναι γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν δεύτερες πολιτικές σκέψεις από πίσω αυτό είναι το θέμα; Ή υπάρχει θέμα προσανατολισμού; Τι εννοώ: εδώ απ’ ό,τι φαίνεται, αργά ή γρήγορα θα πάμε σε κάποιου είδους εξελίξεις και θα πρέπει να γίνουν κάποιου είδους πολιτικές επιλογές. Να διαλέξει λοιπόν με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει.
“Ρε Μπάμπη – μιλάμε και στον ενικό γιατί είμαστε τριάντα, σαράντα χρόνια… Γνωριζόμαστε από τις 31 Μαΐου του 1987.
Εν πάσει περιπτώσει. Να σας πω κάτι πολύ σύντομα. Πριν από μερικούς μήνες, στην περίοδο της εκλογής του Μητσοτάκη – εγώ δεν έχω σχέσεις και τη Δεξιά, και δεν θέλω και πολλά πολλά. Όπως έλεγε κι ο Παπαχρηστος πριν, βγάζω μπιμπίκια. Εν πάσει περιπτώσει, στην περίοδο εκλογής του Μητσοτάκη η κυρία Φώφη βγήκε και είπε πως μας χωρίζει άβυσσος. Αυτό, κάτι σηματοδοτεί. Σημαίνει ότι ψάχνουμε να βρούμε πάλι τα δικαιολογητικά μας, τις αριστερές μας καταβολές, αναφορές κλπ. Εδώ, σήμερα, η χώρα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: αν θα υπάρξει! Δεν έχει το εάν θα είμαστε αριστεροί ή αν θα είμαστε δεξιοί. Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές λύσεις εδώ.”

-Θα πει κανείς, δεν έχει σημασία εάν θα υπάρξει ως αριστερή ή ως δεξιά εκδοχή; Η απάντηση φαντάζομαι από τους περισσότερους είναι Ναι.
“Αυτή τη στιγμή, είναι να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Στην Κύπρο, δεν ψάξανε να βρουν εάν είναι Αναστασιαδικοί ή Χριστοφικοί. Δεν ψάξανε να βρούνε αν ήταν ΑΚΕΛ ή Συναγερμός!
Στην Πορτογαλία κάθισαν κάτω και βγάλανε τη χώρα από το αδιέξοδο. Στην Ιρλανδία, αν και σκοτώνονται κανονικά, κάθισαν και βγάλανε τη χώρα από το αδιέξοδο. Και πετάνε οι χώρες αυτές. Εμείς είμαστε ακόμα στα σκατά. Είμαστε ο σκύλος που κυνηγάει την ουρά του. Όχι εσύ, όχι αυτοί, και ποιος είναι πιο αριστερός, με «προοδευτικό πρόσημο» και με «την κοινωνία όρθια», για να θυμηθούμε και κάτι …φανουρισμούς που τρελαίνομαι! Εδώ πέρα η χώρα σκοτώνεται και λέμε με την κοινωνία όρθια. Που είναι νεκρή;”

-Υπάρχει και το προηγούμενο του Μπεν Χουρ που τον περιφέρανε νεκρό στο άρμα!
“Ε, μα αυτό το πράγμα! Βεβαίως, είναι άλλο ο Μητσοτάκης, άλλο η Φώφη, άλλο ο Σταύρος, άλλο ο Λεβέντης άλλο ο Σκουρλέτης, άλλο ο Καμένος. Χαίρω πολύ. Θα κάτσουμε να βρούμε μια φόρμουλα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο;
Και πως θα βγει; Χωρίς φόρους και υπερφορολόγηση. Να τους μειώσουμε τους φόρους και την υπερφορολόγηση και να βάλουμε μπροστά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος όταν ακούει μεταρρυθμίσεις νομίζει πως είναι περικοπές μισθών, συντάξεων και φορολόγηση, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι μη μεταρρυθμίσεις φέρνουν τις περικοπές. Λοιπόν, θα κάνουμε περιστολή των δημοσίων δαπανών ναι ή όχι; Έχουμε δυόμιση χιλιάδες οργανισμούς, μεταξύ αυτών κάτι Κωπαϊδες και κάτι προστασίας του κάπρου, που σ’ αυτούς κάνουν ότι δουλεύουνε διάφοροι κάπροι;”

-Τώρα μιλάτε για περιστολή, όταν έχουν επιστρέψει οι επίορκοι και δουλεύουν κανονικά.
“Είκοσι, εικοσιπέντε χιλιάδες επίορκοι που τα ‘χανε πάρει κανονικά, τους είχανε πιάσει με την γίδα στην πλάτη. Είναι έτσι; Είκοσι χιλιάδες επίορκοι που τους έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη, παιδεραστές, σχιζοφρενείς, δολοφόνοι, «λαδωμένοι», με υπεξαιρέσεις κλπ, και ήταν σε μια διαδικασία απομάκρυνσης, μέχρι να αποδείξουν την αθωότητά τους οι άνθρωποι, δεν λέω εγώ όχι. Και ο κύριος Κατρούγκαλος τους πήρε πίσω, γιατί είχε κάνει και κάτι συμβόλαια, δεν ξέρω τι είχε κάνει. Και έχουμε πάνω από 2.000 οργανισμούς, από τους οποίους οι μισοί δεν έχουν αντικείμενο. Και πληρώνει όλος ο κόσμος του ιδιωτικού τομέα από το αίμα του για να συντηρεί ένα φαύλο, σαθρό και αναποτελεσματικό κρατικό πελατειακό σύστημα, με τις νομενκλατούρες και τις κομματικές στρατιές όλων όσων μπήκανε και και συνεχίζουν να μπαίνουνε. Και τώρα αυτοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της πρώτη φορά – δεύτερη, πόσες είναι το έχω χάσει, περιμένουνε να πάρουνε τα λεφτά από την Ευρώπη για να πληρώνουνε τους Καρανίκες τώρα. Πλάκα κάνουμε;”