Θέσπιση αυτόνομου ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

20/01/12

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Θέσπιση αυτόνομου ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό»

Για το εξασθενές χρώμιο έγινε πρώτη φορά ευρεία συζήτηση στη χώρα μας όταν ανιχνεύτηκε σε μεγάλες τιμές στο πόσιμο νερό των περιοχών γύρω από τον ρυπασμένο Ασωπό. Μέχρι τότε ήταν γνωστό το ολικό χρώμιο για το οποίο η ΚΥΑ Υ2/2600/2001 ορίζει ως ανώτατη τιμή περιεκτικότητάς του στο νερό τα 50 μg/lt, υιοθετώντας έτσι τα απολύτως αναγκαία όρια προστασίας του πληθυσμού σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού που ορίζει η ΕΕ με την οδηγία 98/83 ΕΚ.

Ωστόσο, σε διεθνή συνδιάσκεψη που οργάνωσε το ΥΠΕΚΑ μαζί με το Υπ.Υγείας στις 15/1/2011 για την εξέταση όλων των πτυχών σχετικά με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, εκτιμήθηκε ότι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Εν όψει αυτής της εκτίμησης, κρίθηκε ότι χρειάζεται αναθεώρηση η νομοθεσία για το πόσιμο νερό και για τη θέσπιση αυτόνομων ορίων για το εξασθενές χρώμιο. Στις 6/12/2011 ο Συνήγορος του Πολίτη στέλνει επιστολή μεταξύ άλλων και στο ΥΠΕΚΑ και στο Υπ.Υγείας σχετικά με τη «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού ποταμού», όπου τονίζει πως «υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό[…]Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση επιτείνει τον υπαρκτό ενδεχόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Ήδη η γειτονική Ιταλία έχει προβεί στη θέσπιση νομικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό στα 5 μg/lt. Στις 11/1/2012 και οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, παρουσίασαν στοιχεία όπου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανεξάρτητου δειγματοληπτικού έλεγχου που πραγματοποίησαν, ποσότητες εξασθενούς χρωμίου ανιχνεύτηκαν σε τρεις ετικέτες εμφιαλωμένου νερού που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Μάλιστα, ο φάκελος με τα στοιχεία έχει αποσταλεί από τις 23 Δεκεμβρίου στον Υπουργό Υγείας προς ενημέρωσή του αλλά, παρόλη τη σοβαρότητα του θέματος, καμία σχετική πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει μέχρι σήμερα το Υπουργείο.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σκοπεύει να θεσμοθετήσει άμεσα νομικό ανώτατο όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό της δημόσιας υδροδότησης και του εμφιαλωμένου νερού, ώστε να υπάρχει έλεγχος και να μην εκτίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός