Θα καταψηφίσουμε και το μαστίγιο και το καρότο

«Θα καταψηφίσουμε και το μαστίγιο και το καρότο», ξεκαθάρισε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, επιβεβαιώνοντας την στάση που προτίθεται να κρατήσει το ΠΟΤΑΜΙ στην αυριανή ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού, στο ραδιόφωνο του ALPHA 989, όπου ήταν προσκεκλημένος. Χαρακτηριστικά είπε:

«Ζούμε σε μία κατάσταση του απόλυτου παράλογου. Έχουμε μία κυβέρνηση που κατήγγειλε και έβριζε όλους τους άλλους και ζήταγε κρεμάλες, η οποία τώρα ψηφίζει τα πενήντα φορές χειρότερα πράγματα από τους σαμαροβενιζέλους, τα οποία και θεωρεί συνταγματικά, ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις τα πολύ λιγότερα τα κατήγγειλε ως αντισυνταγματικά!. Εάν βάλετε τις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρόπερσι και τις συγκρίνετε με αυτά που λένε τώρα, είναι τραγέλαφος! Αλλά όταν αυτή η κυβέρνηση έλεγε εντελώς τα αντίθετα, ήταν έξω στην πλατεία και μερικοί από αυτή την κυβέρνηση ήτανε με κουκούλες, σπάγανε μάρμαρα και πετάγανε πέτρες λέγοντας: “Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή, στην Κρεμάλα ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, Go Home,  Ολλανδρέου”, και διάφορα τέτοια ωραία. Αλλά αυτοί που ήτανε στην πλατεία πρόπερσι και πετάγανε πέτρες και μολότωφ τώρα είναι οδηγοί στα βουλευτικά αυτοκίνητα. Είναι διορισμένα πελατάκια και κάνουν γαργάρα!

Κανείς δεν είπε ότι οι προηγούμενοι δεν έκαναν λάθη, δεν είχανε διαπλοκή και διαφθορά. Αλλά δεν γκρεμίζουμε τη διαπλοκή και την διαφθορά των άλλων για να βάλουμε τη δική μας. Δεν γκρεμίζουμε τους Κοσκωτάδες για να βάλουμε τους Σαββίδηδες και τους Καλογρίτσες. Δεν γκρεμίζουμε το πελατειακό κράτος των άλλων για να στήσουμε το δικό μας πελατειακό σύστημα. Και συνάμα να ψηφίζουμε ό,τι μας δίνουν απέξω, να εφαρμόζουμε τα χειρότερα και τα όποια θετικά μας προτείνουν να μην τα εφαρμόζουμε».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:
– Πάμε τώρα στον κ. Γρηγόρη Ψαριανό, βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Καλησπέρα κε Ψαριανέ. Τι περιμένουμε αύριο;
Γρ.Ψ.: Και σήμερα περιμένουμε. Ακούω τώρα βομβαρδισμό. Βρίσκομαι στη Βουλή κι απέξω ακούω κρότους. Υπάρχει μία ένταση. Απλώς δεν είναι σε τραπεζάκι ο Κατρούγκαλος με τον Κουρουμπλή και τον Σταθάκη, να κουνάνε τις αφίσες και τις σημαίες του αντιμνημονιακού αγώνα. Λείπει το τραπεζάκι με τους Κατρούγκαλους, δηλαδή.
Ζούμε σε μία κατάσταση του απόλυτου παράλογου. Το ξέρουμε όλοι πολύ καλά αυτό. Έχουμε μία κυβέρνηση που κατήγγειλε και έβριζε όλους τους άλλους και ζήταγε κρεμάλες, η οποία τώρα ψηφίζει τα δέκα φορές χειρότερα από τους Σαμαροβενιζέλους, τα πενήντα φορές χειρότερα, τα οποία τα θεωρεί συνταγματικά, ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις τα πολύ λιγότερα τα κατήγγειλε ως αντισυνταγματικά. Και αυτούς που τα ψηφίζανε τους κατήγγειλε ως μερκελιστές, γερμανοτσολιάδες, δωσίλογους, πουλημένους , “κρεμάλες στο Γουδί” και τα λοιπά. Τώρα λοιπόν κάνουν την πάπια, κάνουν γαργάρα τα όσα έλεγαν και ψηφίζουν τα πενήντα φορές χειρότερα. Κι απ’ έξω βρίσκονται όσοι έχουν απομείνει από αυτό το αντιμνημονιακό, ας πούμε, τεράστιο κύμα, που δεν είναι πια τεράστιο είναι μικρό γιατί η πιο σκληρή μνημονιακή είναι η κυβέρνηση τώρα. Αυτό είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Εάν βάλετε τις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρόπερσι και τις συγκρίνετε με αυτά που λένε τώρα, είναι τραγέλαφος!
Θα έπρεπε τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις να έχουν τις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρόπερσι και τις ομιλίες που κάνουν τώρα. Όπου, κατά το κοινώς λεγόμενο «την έχουν πιεί», που λέμε και στα γήπεδα, και κάνουν γαργάρα. Και ψηφίζουνε ό,τι τους δώσουνε και κόβουν ό,τι μπορούνε, αλλά βγαίνουν στις κρατικές τηλεοράσεις και δείχνουν την πράσινη στήλη μεγαλύτερη από την κόκκινη. Ότι δηλαδή τα αντίμετρα θα είναι πιο πολλά από τα μέτρα. Κάτι πράγματα που ούτε στην Αφρική δεν τάχουμε δει.

– Βέβαια, επειδή ρώτησα λίγη ώρα νωρίτερα τον κ. Παπαχριστόπουλο, τον συνάδελφό σας, ο οποίος ήταν και εισηγητής από την πλευρά των ΑΝΕΛ για το Πολυνομοσχέδιο και όλο αυτό το πράγμα, υπάρχει το επιχείρημα ότι «δεν φταίμε εμείς για την κατάσταση της οικονομίας, φταίνε τα διάφορα σκάνδαλα». Μου μίλησε για την SIEMENS, μου μίλησε για τα εξοπλιστικά, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μου είπε πως «τουλάχιστον επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης κατορθώσαμε οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες να μην βάζουν το χέρι στο μέλι». Αυτό είναι το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιείται.
Γρ.Ψ.: Μεγαλύτερη μπούρδα δεν έχω ακούσει. Αυτό είναι άσχετο, είναι εκτός θέματος. Κανείς δεν είπε ότι οι προηγούμενοι δεν έκαναν λάθη, δεν είχανε διαπλοκή και διαφθορά, δεν έκαναν τερατώδη πράγματα. Βεβαίως έκαναν. Αλλά δεν γκρεμίζουμε τη διαπλοκή και την διαφθορά των άλλων για να βάλουμε τη δική μας. Δεν γκρεμίζουμε τους Κοσκωτάδες για να βάλουμε τους Σαββίδηδες και τους Καλογρίτσες. Που λέει ο λόγος, έτσι; Τυχαία τα ονόματα.
Δηλαδή, δεν γκρεμίζουμε το πελατειακό κράτος των άλλων για να στήσουμε το δικό μας πελατειακό σύστημα. Και συνάμα να ψηφίζουμε ό,τι μας δίνουν απ’ έξω, να εφαρμόζουμε τα χειρότερα και τα όποια θετικά μας προτείνουν να μην τα εφαρμόζουμε. Το αεροδρόμιο στο Ελληνικό, είναι ενάμιση χρόνο στον αέρα, γιατί ανακαλύψαν αρχαία και δάση τώρα. Δηλαδή μιλάμε μία κωμωδία! Εάν δεν αφορούσε εμάς και αφορούσε μιαν άλλη χώρα, θα έπρεπε να έχουμε πέσει κάτω και να κυλιόμαστε από τα γέλια τώρα. Αλλά δυστυχώς αφορούν εμάς αυτά τα πράγματα και είναι η κωμωδία δικιά μας. Το δράμα το δικό μας είναι η κωμωδία.

-Έχετε δίκιο. Θέλω να συζητήσουμε για το τι θα πράξει το ΠΟΤΑΜΙ, αν και εντάξει, είναι αυτονόητο τι θα πράξει, θα καταψηφίσει.
Γρ.Ψ.: Ναι. Θα καταψηφίσουμε και το μαστίγιο και το καρότο.

– Το ΠΟΤΑΜΙ, είπαμε, καταψηφίζει. Εσείς βλέπετε ότι θα είναι αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο ή υπάρχει περίπτωση κάποιος από τους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνει πίσω και να καταψηφίσει;
Γρ.Ψ.: Βεβαίως. Γιατί έχουνε χώσει στο μέλι όχι το δάκτυλο, αλλά μέχρι τη μασχάλη. Όλο το χέρι. Και θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν μέσα στο βάζο με το μέλι και να κάνουν και μακροβούτι!

– Άρα δεν βλέπετε κάποιον να αντιδράει
Γρ.Ψ.: Είναι ελαχιστότατη η πιθανότητα. Στην προηγούμενη περίπτωση που είχαμε, υπήρξαν άνθρωποι, με τους οποίους απολύτως διαφωνώ με το αντιμνημονιακό τους μένος, το υβρεολόγιο και το πολιτικό σχέδιο που είχανε για επιστροφή στη δραχμή και αποχώρηση από την Ευρώπη και το ευρώ, διαφωνώ απολύτως, αλλά είχαν μία αξιοπρέπεια. Είπαν «αυτά δεν τάχαμε πει στο λαό, άλλα κάναμε από αυτά που είχαμε πει κι εγώ φεύγω!». Να μην σας απαριθμήσω ονόματα. Πάρα πολλά. Είχανε κάνει και υπουργοί και Πρόεδρος της Βουλής υπήρχε, και τέτοια. Μπορεί να μου είναι απεχθής η πολιτική τους στάση ως προς την ουσία του πράγματος, δηλαδή προς τα πού πρέπει να πάει η χώρα. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα κι όχι να παραμείνει Κατσαπλιαδιστάν, ένα πελατειακό συμπούρμπουλο με διαφθορά, διαπλοκή και τα λοιπά. Να ανοίξω μια μικρή παρένθεση: ένας από τους πρώτους στόχους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ ήταν πως θα τσακίσουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καπνών και όλα τα λαθρεμπόρια. Γιατί θα ήταν τα πρώτα που θα τσακίζανε, και τα ‘χουν κάνει γαργάρα! Δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα περιστατικά, ξέρουμε όλοι ποια είναι τα περιστατικά και ποιοι είναι οι λαθρέμποροι. Αλλά όταν αυτή η κυβέρνηση έλεγε εντελώς τα αντίθετα, ήταν έξω στην πλατεία και μερικοί από αυτή την κυβέρνηση ήτανε με κουκούλες στην πλατεία και σπάγανε μάρμαρα και πετάγανε πέτρες και λέγανε: «Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή, στην Κρεμάλα ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, Go Home, Ολλανδρέου», και διάφορα τέτοια ωραία, τα θυμάστε όλα αυτά. Αυτοί που ήτανε στην πλατεία πρόπερσι και πετάγανε πέτρες και μολότωφ τώρα είναι οδηγοί στα βουλευτικά αυτοκίνητα. Είναι διορισμένα πελατάκια και κάνουν γαργάρα, να μην το επαναλάβω. Τώρα είναι απ’ έξω μόνο κάποιοι, με τους οποίους διαφωνώ, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ξαναλέω η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και έναν εκσυγχρονισμό ευρωπαϊκού τύπου κι όχι να παραμείνει κατσαπλιαδιστάν. Διαφωνώ, πρέπει να εφαρμοστούν πράγματα. Αλλά μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει περικοπές μισθών και συντάξεων εκατόν είκοσι φορές. Ούτε σημαίνει φορολογία 29% ενώ οι άλλες χώρες έχουν 10, 12 και 15%. Ούτε σημαίνει ΦΠΑ 24% όταν οι άλλες χώρες έχουν 10 και 12%. Είναι άλλο πράγμα οι μεταρρυθμίσεις και αυτά που θάπρεπε από μόνοι μας νάχουμε αλλάξει πριν έρθουν τα μνημόνια.
Γιατί όταν φώναζα στα κανάλια ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια κι όχι τα μνημόνια την κρίση, οι Συριζαίοι, αυτοί οι απατεώνες, έλεγαν πως όχι, το μνημόνιο έφερε την κρίση. Τώρα τόχουν γυρίσει τούμπα. Και πρέπει λοιπόν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, αυτοί οι κυβερνητικοί απατεώνες, να μας πούνε αν είναι ψεύτες ή εάν είναι απατεώνες. Ένα από τα δύο. Διότι ο πρωθυπουργός μας είπε «εμείς δεν είπαμε ψέματα, απλώς είχαμε αυταπάτες». Και συνεχίζει ένας πρωθυπουργός να κυβερνάει μια χώρα με αυταπάτες; Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό. Καλύτερα να μας έλεγε ότι είπανε κάπου ψέματα.

– Πάντως παραδέχτηκαν κι αυτοί ότι κάπου έγιναν λάθη, μιλάνε για παραλείψεις…
Γρ.Ψ.: Δεν έχουν παραδεχτεί τίποτα! Δικά τους λάθη, κανένα!

– Μα κι ο κύριος Παπαχριστόπουλος είπε πριν «είμασταν άπειροι, κάναμε λάθη, πέσαμε έξω, είχαμε αυταπάτες» ο κ. Κουρουμπλής έχει πει: «πέσαμε σε τοίχο και σπάσαμε τα μούτρα μας», δηλαδή το έχουν πει.
Γρ.Ψ.: Ναι αλλά εμείς τους λέγαμε πριν από δυόμισι χρόνια, «πάτε με 200 πάνω στον τοίχο». Και μας λέγανε ότι είμαστε μνημονιακά γουρούνια και γερμανοτσολιάδες κι ότι θέλουμε κρέμασμα. Αυτοί τώρα τι θέλουνε; Ανασκολοπισμό; Ερώτημα είναι και θέλω να μου απαντήσει ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός βουλευτής. Θα το πω και στην ομιλία μου σήμερα ή αύριο, όποτε μιλήσω και εάν μιλήσω, γιατί δεν ξέρω εάν θα φτάσει ο χρόνος για όλους. Θα θέσω το ερώτημα σ’ αυτούς που θα ψηφίσουν αυτό το τερατούργημα με το μαστίγιο και το καρότο και θα θέλω να μου απαντήσουν ευθέως: είναι απατεώνες ή αυταπατεώνες; Αυτό είναι το ερώτημα. Εάν είναι συνειδητή απάτη αυτό που κάνουν, ή εάν είχαν αυταπάτες και ζούνε σε άλλον αιώνα και σε άλλο κόσμο! Και τα δύο, είναι πολύ επικίνδυνα, αλλά ας μας πούνε τι απ’ τα δύο είναι. Μας λέγανε «μακάρι η χώρα μας να ήταν Αργεντινή». Κι όταν λέγαμε στα κανάλια, κι εγώ προσωπικά, στον Παπαδημούλη, στον Λαφαζάνη, στον Σταθάκη, στον Κατρούγκαλο ότι «πάτε να κάνετε τη χώρα Βενεζουέλα ή Αργεντινή», ο πρωθυπουργός είχε πει επί λέξει «μακάρι νάμασταν Αργεντινή». Και ο ίδιος πρωθυπουργός, ο παληός μου σύντροφος Αλέξης Τσίπρας, είχε πει ότι ο δρόμος είναι η Βενεζουέλα και όχι η άθλια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη! Ο Αλέξης Τσίπρας τα είχε πει αυτά! Και πάνε να κάνουνε τη χώρα Βενεζουέλα, να φτωχοποιήσουνε τον κόσμο και μετά να μοιράζουνε συσσίτια και σάντουιτς! Αυτό δεν είναι Αριστερά. Αυτό είναι στα όρια του φασισμού!