Θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

23/9/2011

Ερώτηση προς τους Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Οικονομικών

Θέμα: Θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Πριν από 20 χρόνια, το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε εξέδωσε τη Σύσταση της 24ης Ιουνίου 1992 «σχετικά με τα κοινά κριτήρια που αφορούν την επάρκεια πόρων και παροχών στα συστήματα κοινωνικής προστασίας (92/441/ΕΟΚ)», με την οποία καλούσε τα κράτη μέλη «να αναγνωρίσουν το βασικό δικαίωμα κάθε ατόμου σε επαρκείς πόρους και κοινωνική πρόνοια ώστε να ζει με τρόπο συμβατό με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ένα από τα σημαντικότερα μέσα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι και η θεσμοθέτηση του δικαιώματος σ’ ένα εγγυημένο εισόδημα που το κράτος εγγυάται σε όλους τους πολίτες του, ένα μέτρο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Άλλωστε, εδώ και χρόνια όλες οι χώρες των της Ε.Ε των «15» έχουν καθιερώσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με εξαίρεση την Ελλάδα, ένα μέτρο, του οποίου η εφαρμογή θα λειτουργούσε υπέρ των συμπολιτών μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας – ειδικά στην ασφυκτική οικονομική συγκυρία της τελευταίας διετίας. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ισχύει από το 1977, στην Ιρλανδία από το 1993 και στην Ιταλία από το 1999.

Το κόστος του, με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, προσδιορίζεται περίπου στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 1,2 – 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οργανωθεί – ακόμη και πιλοτικά – από τους Δήμους σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, για τους ανέργους και τα οικεία ταμεία, για τους συνταξιούχους.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση και εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως μέτρο κοινωνικής στήριξης των εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων, οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, εντάσσοντάς το σ’ ένα ευρύτερο και συνεκτικό πλέγμα πολιτικής που θα αντιμετωπίζει όχι μόνο την ακραία φτώχεια και τις ανισότητες, αλλά και τις αιτίες που τα δημιουργούν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.