Κάποιοι από τα παλιά κόμματα δεν θέλουν ν’ ανοίξει η διαδικασία στον κόσμο

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος συνοδεύει σε περιοδεία τον επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιο στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη ηγεσίας του υπό διαμόρφωση μεσαίου χώρου Σταύρο Θεοδωράκη, βρισκόμενος χθες στην πόλη της Καλαμάτας και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το νέο εγχείρημα και τις επ’ αυτού διαδικασίες, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όλο το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τη χώρα. Όταν αλλάξεις τον εαυτό σου και αλλάξεις και το κόμμα ή τον σχηματισμό ή τον φορέα στον οποίο συμμετέχεις, τότε έχεις πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχεις την διαδικασία των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να συμμετάσχει ο κόσμος. Να ψηφίσουν όσο πιο πολλοί άνθρωποι γίνεται αυτόν τον νέο φορέα, ο οποίος δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι το νέο ΠΟΤΑΜΙ, δεν είναι η Κεντροαριστερά, δεν είναι μία ευρωπαϊκή αριστεροδεξιά, δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Δεν μπορείς να τον ορίσεις με τις παλιές λέξεις και με τα παλιά σχήματα. Πρέπει όμως ν’ αλλάξει όλο το πράγμα, όλος ο συσχετισμός και όλες οι διαδικασίες με τις οποίες συγκροτείς έναν φορέα.
Αυτός λοιπόν ο φορέας, όταν ψηφίσουν 400.000 ή 500.000 άνθρωποι θα ανοίξει και θα λάμψει. Αν ψηφίσουν 50, 60, ή 80 χιλιάδες, θα είμαστε πάλι εμείς κι εμείς: οι παλιοί βουλευτές, οι παλιοί κομματάρχες, τα παλιά κόμματα, οι τοπικοί παράγοντες, όλοι αυτοί οι γνωστοί, οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αυτό πρέπει ν’ ανοίξει: Με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με όλες τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Και κάποιοι από τα παλιά κόμματα και τα παλιά μετερίζια δεν το θέλουν αυτό και παίζουν άμυνα. Προσπαθούν να το αποφύγουν. Δεν θέλουν ν’ ανοίξει στον κόσμο, αλλά να παραμείνει στους κομματικούς μηχανισμούς. Αν όμως παραμείνουμε στους κομματικούς μηχανισμούς, καλή σας νύχτα. Θα κάνουμε δηλαδή, πάλι τα ίδια τα γνωστά: το ίδιο πελατειακό κράτος, τις ίδιες συντεχνίες, τα ίδια κόλπα, “εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμε το σταφύλι”. Θα ‘μαστε πάλι αυτοί που ήμασταν, απλώς θα το πουλάμε ότι είμαστε νέοι! Αν δεν μπουν οι εικοσπεντάρηδες, οι τριαντάρηδες, οι σαραντάρηδες, νέοι άνθρωποι να ανανεώσουν τις πολιτικές διαδικασίες και να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να γίνει αυτή η χώρα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Να σας θυμίσω το παράδειγμα της Γαλλίας με τον Μακρόν. Εμφανίστηκε ένα παιδί που άλλοι λέγαν πως ήταν σοσιαλδημοκράτης, άλλοι λέγαν πως είναι κεντροδεξιός, άλλοι λέγαν πως ήταν “δεξιούρα, μωρέ, ποιος Μακρον, τώρα…”. Λοιπόν, το πήρε το “χαρτί”, πήρε το παιχνίδι και έχει ανοίξει τις διαδικασίες. Δεν είναι ούτε με τους παλιούς σοσιαλιστές, ούτε με τους παλιούς δεξιούς, ούτε με τους γκωλικούς, ούτε με τους παλιούς μιτερανικούς. Είναι ένα καινούριο πράγμα. Θα δούμε, πόσο αυτό το καινούργιο πράγμα θα είναι πραγματικά αλλιώτικο για την Ευρώπη. Προσωπικά, ελπίζω και πιστεύω πως θ’ αποδειχτεί πολύ γρήγορα ότι θα είναι. Όλα τα προηγούμενα σχήματα χάσανε!
Ο κόσμος που ενδιαφέρεται γι’ αυτό, είναι σαρωτικά πλειοψηφικό ρεύμα. Απλώς είναι αμήχανος. Δεν μπαίνει στις διαδικασίες, εάν βλέπει πάλι τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια κόλπα: με τις ίδιες συντεχνίες, τις ίδιες εφορίες, τις ίδιες πολεοδομίες, τα ίδια τελωνεία, την ίδια εκκλησία.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως πρέπει ν’ ανοίξει όλο αυτό στον κανονικό κόσμο, στους κανονικούς ανθρώπους που δουλεύουνε, όχι που κάνουν πως δουλεύουνε και οι άλλοι κάνουν πως τους πληρώνουνε! Να δουλέψουμε και να πληρωθούμε παράγοντας. Με καινοτομίες με νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν, αλλιώς θα γυρίσουμε εκεί που είμασταν.
Κι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπει ο κόσμος στη διαδικασία αυτή και να ψηφίσει. Δεν λέμε ποιον. Ας ψηφίσει οποιονδήποτε. Αρκεί, μεθαύριο να ανοίξουν οι κάλπες και να δούμε πως θα ‘χουν ψηφίσει 550.000 άνθρωποι! Που δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί, ούτε κεντροαριστεροί, ούτε νεοδημοκράτες, ούτε συριζαίοι, ούτε πασόκοι ούτε τίποτα.
Ελπίζουμε ν’ αλλάξει η θέση που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ και η κα Γεννηματά. Πρέπει να το ξαναδούν, να το ξανασκεφτούν αυτό που σήμερα ανακοινώθηκε, ότι δηλαδή δεν δέχονται την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Να πάει δηλαδή πάλι ο παλιός, στη γνωστή κάλπη μ’ ένα χαρτί να το ρίξει; Αυτά είναι της δεκαετίας του ’50!
Είναι, άλλωστε και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό. Ρωτάνε πώς να ψηφίσουν. Να ψηφίσουν ηλεκτρονικά! Δεν μπορεί να μην ψηφίσουν οι άνθρωποι»

Ακούστε ολόκληρο το απόσπασμα με τις δηλώσεις παρακάτω: