Καθιέρωση Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτωμάτων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

11-4-2011

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Καθιέρωση Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτωμάτων

Ανεκπλήρωτη παραμένει η οφειλόμενη υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας για την απόδοση τιμής στα χιλιάδες θύματα της γερμανικής κατοχής, κατά τη χρονική περίοδο 1940-45.

Η ανάγκη ικανοποίησης του αισθήματος δικαίου, αλλά και αποκατάστασης της εθνικής αξιοπρέπειας, επιβάλλουν – όπως αναδεικνύεται και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων ναζιστικής κατοχής – την καθιέρωση ημέρας μνήμης και τιμής στα απανταχού Ολοκαυτώματα στη χώρα μας.

Οι κατά τόπους εκδηλώσεις μνήμης, παραμένουν συχνά στη σφαίρα των τοπικών δρώμενων, ενώ δεν αποτυπώνουν επαρκώς, σε πανελλήνια κλίμακα, το μέγεθος και τη βαρύτητα των τραγικών γεγονότων.

Η θεσμοθέτηση Ημέρας Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων που έλαβαν χώρα σε όλες τις πόλεις, συνοικίες και χωριά της χώρας θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές και θα αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στα χιλιάδες θύματα που έχασαν τη ζωή, την οικογένεια και την περιουσία τους, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Εάν προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτωμάτων, προκειμένου να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στα χιλιάδες θύματα της γερμανικής κατοχής.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.